7 přírodních antibiotik na dosah ruky

7 přírodních antibiotik na dosah ruky

Viry a bakterie jsou součástí našeho života. Většinu času s nimi žijeme v jakési symbióze. Do určité míry je totiž náš organismus potřebuje. Pokud však náš imunitní systém vykazuje nějaké nedostatky, a to z jakýchkoli důvodů, mohou se utrhnout ze řetězu a způsobit nám nějakou nemoc. Pomlčme teď o příčinách nemocí, ale věnujme se tomu, jaké možnosti přírodní léčby máme přímo kolem sebe.

1. Borůvka

Jedna z nejbohatších rostlin, co se účinných látek týká. Překvapivě se využívá nejen plodů, ale i listů. Obojí obsahuje například hořčík, draslík, železo, zinek, vitaminy B a C, rutin či katechiny a flavony. Zatímco suché plody působí proti průjmu, čerstvé naopak proti zácpě. Díky vysokému obsahu rutinu se používá při cévních potížích. Díky látce myrtillin v listech se jim též přezdívá rostlinný inzulin. Má antibakteriální účinky. Pomáhá i při tlumení abstinenčních příznaků.

2. Cibule

Další z mocných rostlin je cibule, která obsahuje nejen éterické oleje, ale i vitaminy A, B, C a E či látky  allicin, cholin, karoteny, kyselinu citronovou či linolovou a z minerálů například zinek, draslík, vápník, jód či sodík. Má antibakteriální účinky, působí zejména v oblasti močových cest (například záněty močového měchýře či ledvinové infekce) či při problémech dýchacích cest (podporuje odkašlávání, odhleňování). Pomáhá při chřipce a též zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku i ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu.

3. Česnek

Nejznámější účinnou látkou je allicin (díky kterému voní), obsahuje však i mnoho dalších látek, jako vitaminů (např. A, B, C) či minerálů (např. draslík, vápník, železo, selen, jód). Posiluje trávicí trakt i střevní sliznici, má antibakteriální i antivirové účinky, snižuje hladinu cholesterolu a významně posiluje naši imunitu. Působí i proti kvasinkám způsobují mykózy. Umí bojovat i proti parazitům.

4. Jitrocel kopinatý

Bylina, kterou pravděpodobně v dětství ochutnal každý, pomáhá totiž na dráždivý kašel. Tím její účinky nekončí - pomáhá při žaludečních a střevních potížích, čistí krev a má antibakteriální účinky.

TIP na první pomoc v přírodě: Odřete-li se nebo vás něco bolestivě kousne, najděte listy jitrocele (většinou rostou i na cestě), rozkousejte je (nebo rozdrtťe, aby vytekla šťáva) a směs rostliny a slin přiložte na ránu. Má desinfekční účinky.

5. Hřebíček

Koření, které voní o Vánocích ve svařáku nebo v cukroví a během roku často v perníku je velkým pomocníkem zejména v ústní dutině. Pomáhá přecházet zubnímu kazu a dezinfikuje ústa. Působí antisepticky a má antibakteriální účinky. V případě zánětu dásní nebo po trhání zubů lze hřebíček v ústech pomocí slin nechat změknout, pak rozkousat a vyplivnout. Příjemným vedlejším účinkem je, že díky svým silicím v nás probouzí euforickou náladu.

6. Křen

Bývá označován jako český ženšen. Je bohatý na vitamin C, obsahuje železo, hořčík, vápník, kverzetin a mnoho dalšího. Jeho účinky jsou nejlepší, když je čerstvě nastrouhaný. Má vynikající protiartritické vlastnosti, je antiparazitní, zvyšuje vylučování trávicích enzymů a normalizuje složení střevní mikroflóry. Je močopudný (prokrvuje ledviny), stimuluje vylučování žluči, rozpouští vazký hlen a mírní dráždění ke kašli. Čistí krev, má antibakteriální účinky. Pomáhá i při bolestivé menstruaci. Čistí krev a posiluje imunitu.

7. Řebříček

Malá rostlinka vypadající jako žebřík rostoucí víceméně každému na zahradě. Podporuje krevní oběh, uvolňuje křeče, snižuje krevní tlak a pomáhá při křečových žilách, hemeroidech, ale i při menstruačních bolestech (ulevuje od nich).  Pomáhá zmírňovat potíže při klimakteriu. Má močopudné účinky, díky čemuž vyplavuje usazeniny z ledvin. Též podporuje trávení a zbavuje plynatosti. Má protizánětlivý a dezinfekční účinek. Kromě „čajů“ se z něj mohou dělat i koupele. V tomto případě ničí choroboplodné zárodky a napomáhá těžko hojitelným ranám na pokožce, nebo i v ústní dutině.

Mezi další silné přírodní prostředky patří lékořice, tymián, zázvor, šalvěj, jalovec obecný, lopuch, levandule, řebříček, ostružiník, černý bez či měsíček. Mezi poněkud exotičtější, avšak stále dostupné patří kurkuma, kokos, mořské řasy či aloe. O některých jsme vám už psali v minulých článcích Odhalte tajemství bylin 1Tajemství bylinek 2 a Superlék zázvor. O některých napíšeme příště.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1