Čeká vás operace? Zvažte i užívání Omega 3

Čeká vás operace? Zvažte i užívání Omega 3

Operace je nepřirozený zásah do fungování našeho těla, o to víc, pokud je v celkové anestezii. Co byste měli udělat, aby se organismus dostal co nejrychleji zpět do formy a aby rekonvalescence proběhla co nejpohodověji?

Konzultujte své plány s lékařem

Před operací je obvykle dočasně nutné vysadit většinu léků, které užíváte dlouhodobě. Z toho důvodu je dobré pro jistotu seznámit lékaře s vaším úmyslem užívat doplňky stravy pro lepší rekonvalescenci. Některé látky obsažené v lécích i potravinových doplňcích mohou ovlivňovat srážlivost krve, nebo samotnou anestezii, a ačkoli nám dlouhodobě pomáhají, pro samotný výkon operace představují spíš komplikaci.

Starejte se o sebe před i po operaci

Proces přípravy organismu na výkon, který je v anestezii, i následná rekonvalescence, vyžadují svůj čas. Může trvat několik týdnů i měsíců, než se dostanete lidově řečeno do formy. Operace je pro tělo nevídaná zátěž a stres, a v takových chvílích organismus spotřebovává více živin, než za běžné situace. Větší spotřeba je vitamínu C, hořčíku, ale dá se říct, že bychom měli doplňovat vitamíny a minerály komplexně, včetně nenasycených mastných kyselin omega-3. Velmi důležitou součástí rekonvalescence je klid a odpočinek, nespěchejte proto na sebe.

Omega-3 jako univerzální prostředek pro zdraví

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou pro nás prospěšné po všech ohledech! Nejen že jsou zásadní živinou pro mozek a srdce, ale posilují imunitu a celkové zdraví. A právě to je pro nás před operací a během rekonvalescence nejdůležitější – posílit se celkově. Podle výzkumů navíc pomáhají snižovat riziko zánětu, což se může stát prakticky po jakékoli operaci. Omega-3 bychom měli užívat dlouhodobě, jejich účinek je postupný. Vzhledem k tomu, že jídelníček běžných Čechů obsahuje minimum omega-3, máme jich dlouhodobý nedostatek a doplňovat by je měl každý, bez ohledu na to, zda ho operace čeká.

Zkuste si i zacvičit

Kdo už zažil operaci a pár dnů na nemocničním lůžku, má určitě zkušenost, že tělo za tu chvíli naprosto ochabne. Stačí týden ležet a nepoužívat svaly, a ty jako by ztratily svou sílu. Cítíme se ztuhle a všechno začne bolet. Je naprostá pravda, že co se nepoužívá, odchází. A skutečně stačí jen pár dnů. Pokud můžete, pár týdnů před operací ob den doma cvičte, choďte na pravidelné procházky, plavte a snažte se nabrat fyzickou kondici. Díky nabyté síle se lépe a rychleji zotavíte. V období rekonvalescence se pokuste cvičení opět zařadit, pokud to váš stav bude dovolovat. Včasná rehabilitace pomůže vrátit se rychleji do běžného života.

Myslete předem na případné komplikace

Po operaci budete pár dnů zesláblí a takové vyžehlení prádla nebo jiné běžné domácí práce mohou být najednou velice unavující záležitostí. Ideální je, pokud k vám každý den může někdo blízký zaskočit a udělat, co je potřeba. Nakupte si potraviny a hygienické potřeby do zásoby, vyřiďte vše neodkladné ještě před operací a neostýchejte se pár dnů nevařit a jídlo si objednat. Promyslete, zda bez pomoci dokážete vstoupit do vany a umýt se. Důležitá je nejen bezpečnost, ale i určité pohodlí.

Nepodceňujte ani psychickou kondici! Naše duše a tělo jsou jeden celek, pokud se nám podaří udržet si pozitivní myšlení, hojení po operaci bude prokazatelně rychlejší a bez komplikací!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1