Chcete šťastný konec? Myslete pozitivně!

Chcete šťastný konec? Myslete pozitivně!

John Lennon kdysi řekl: „Na konci vždy vše dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak to potom ještě není konec.“ Pokud souhlasíte s tímto citátem a nemáte-li zrovna šťastné období, může pro vás být dobrou zprávou, že to pravděpodobně není definitivní. Někdy také jen stačí změnit úhel pohledu a ze špatného konce je nový, šťastnější začátek. Jak si zachovat optimistický pohled na život, i když se k nám zrovna štěstí otáčí zády?

Štěstí, muška jenom zlatá

Co ovlivňuje námi prožívané pocity štěstí, naplnění a životní spokojenosti? Mnozí se shodnou na tom, že si mnohem snadněji uvědomujeme to, že jsme nešťastní. A právě v nepříliš šťastném životním období vzpomínáme na situace a události, které v naší mysli vystupují jako okamžiky štěstí. Většinou jde o chvíle zcela obyčejné, které nás právě v těžkých okamžicích hřejí u srdce. Otázkou je, proč si tak málo uvědomujeme, že jsme právě šťastní?

Zapomínáme žít teď

Dnešní uspěchaná doba je až příliš zaměřená na výkon a úspěch, což jde často ruku v ruce se stresem, úzkostí a depresemi. Existenční otázky nutí člověka se více dívat do budoucnosti, aniž by prožíval právě ty obyčejné přítomné okamžiky, které zpětně hodnotí jako ty šťastné. Podle psychologů se velká většina našich stresujících myšlenek vztahuje k minulosti nebo k budoucnosti. Budeme-li se více soustředit na přítomnost, zcela logicky budeme také prožívat daleko méně stresu, obav a úzkostí.

Odpovědi nabízí pozitivní psychologie

V západním světě je v posledních letech velmi oblíbená pozitivní psychologie, která se zabývá hledáním toho, jak být šťastnější. Pozitivní psychologie se zabývá vlivem pozitivních emocí jako je např. láska, radost, spokojenost, ocenění či sebedůvěra na lidské prožívání. Hlavní myšlenkou tak je to, že každý den může být lepší a neúspěchy nejsou katastrofou, ale mohou nás posunout dál. Pozitivní emoce navíc pomáhají mírnit emoce negativní jako je např. stres.

Pozitivní myšlení není klišé

Pokud ráno vstáváte a první co vás napadne, je, že vás čeká zase další příšerný den, pravděpodobně opravdu nebude stát za nic. Pozitivní myšlení je totiž podle mnoha odborníků základním předpokladem úspěchu nejen v pracovním, ale i osobním životě. Mnozí namítnou, že v životě jsou i situace, kdy pozitivní být nelze. Ano, život přináší situace, kdy být veselý a dobře naladěný není možné. Ale takový život zkrátka je, a je nutné se s tím smířit. Pozitivní myšlení není o tom, nalhávat si nemožné a vidět svět jen v růžových barvách. Pozitivní myšlení je o víře, že i když to teď nestojí za nic, bude lépe.

Proč jsou pozitivní lidé šťastnější?

  • Lépe zvládají stres
  • Umí lépe navazovat mezilidské vztahy
  • Bývají méně úzkostní a depresivní
  • Mají lepší fyzické i mentální zdraví  
  • Déle žijí než ti, co se neustále stresují

Zajímá vás, jak se zbavit negativních myšlenek? Pak si přečtěte náš předchozí článek Neřešte neřešitelné!, možná v něm najdete inspiraci právě pro vás.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1