Štěstí je věc rozhodnutí

Štěstí je věc rozhodnutí

„Štěstí je volba. Štěstí je výsledek určitých myšlenek a činností, které ve skutečnosti v našem těle vyvolávají chemickou reakci a tato reakce vede k euforii.“ Andy Andrews.

Máte také někdy pocit, že se to kolem vás pozitivními myšlenkami a citáty jen hemží? Není se čemu divit, pozitivní psychologie, která je hlavním zdrojem pozitivních motivačních citátů a myšlenek, zažívá v posledních letech boom. Ústředním tématem pozitivní psychologie je fenomén štěstí a podle mnoha psychologů se lze štěstí dokonce naučit. A pak nás prý čeká jediné … Štěstí.

Co je to štěstí?

Otázka, na kterou není lehká a jednoznačná odpověď. Štěstí bývá označováno jako pocit životní spokojenosti, kdy pozitivní emoce převažují nad těmi negativními. Štěstí, to je také pocit, moderně a odborně označovaný jako termín „well being“, tedy něco jako „mít se fajn.“ Ve skutečnosti je štěstí velmi individuální a jen těžko bychom pro něj hledali vhodná slova.

Štěstí a pozitivní psychologie

Štěstí je ústředním tématem pozitivní psychologie, kterou na přelomu 20. a 21. století rozvinul Martin Seligman. Pozitivní psychologie se kromě štěstí zabývá také radostí, láskou, nadějí, a možná právě proto zažívá tento směr takový boom. Každý chce být šťastný, a pokud pozitivní psychologie přinese návod, proč to nezkusit?

Štěstí není náhoda

Na základě výzkumů pozitivní psychologie bylo stanoveno několik faktorů, které náš pocit životní spokojenosti ovlivňují. Mnozí, zejména ti, co štěstí nemají, tvrdí, že štěstí je něco, co nelze ovlivnit. Podle výzkumů je to ale velký omyl. Štěstí je prý ovlivňováno genetikou, temperamentem a osobností. A teprve sekundárně bohatstvím, zdravím, životními okolnosti a rozhodnutími a naší osobností. Psycholožka Sonja Lyubomirsky dokonce uvádí, že štěstí ovlivňují geny z 50 %, 10 % nekontrolovatelné životní okolnosti a události a 40 % naše vlastní přičinění.

Jak být šťastný?

Návod na štěstí je podle odborníků na pozitivní psychologii naprosto jednoduchý. Každý z nás si může vybrat, jestli se bude dívat na svět kolem sebe pozitivně či nikoliv. Ti, s pozitivním vnímáním světa, pak samozřejmě budou subjektivně mnohem šťastnější. Štěstí tedy údajně není o životních okolnostech kolem nás, ale o nastavení naší mysli.

Tak co myslíte, jak to s tím štěstím vlastně je?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1