Modré, hnědé nebo zelené? Co o nás prozrazuje barva očí?

Modré, hnědé nebo zelené? Co o nás prozrazuje barva očí?

V lidové písničce se zpívá: „Černé oči, jděte spát,…“. Už jste ale potkali člověka se skutečně černýma očima? Podle přírodních zákonů to ani nejde. Zdánlivě černé oči jsou pouze velice intenzivně hnědé a má je skutečně jen hrstka lidí. Ovšem prozrazuje to o nich, že jsou geniální!

Jsou všechny oči stejné?

Vlastně ano. Zajdeme-li do detailů, tak zjistíme, že existuje pouze jeden oční pigment, který určuje barvu očí. Jinak je známý také jako melanin. A tak záleží na jeho množství – tedy modré oči mají v duhovce jen malé množství tohoto pigmentu, a čím tmavší oči máme, tím větší je koncentrace melaninu.

Barva očí není náhoda

My ji totiž dědíme. Jenže jak to bývá, není zase tak snadné předpovědět barvu očí případných potomků. Na barvě očí se podílí klidně až 16 různých genů, takže můžeme mít oči po příbuzném, kterého vlastně ani nemusíme znát. A co miminka, která mají všechna modré oči? Proč někomu zůstanou, ale u jiného se postupně barva změní? Je to tím, že u některých lidí se v batolecím věku hromadí více zmíněného melaninu. Proto dětem můžou časem oči třeba zhnědnout.

Nejčastější jsou hnědé oči

A to celosvětově. Ovšem záleží na zeměpisných šířkách – hnědé oči jsou nejrozšířenější v Africe a Asii. Pro hnědoočka máme dobrou zprávu – jejich oči mají vysokou koncentraci melaninu, a to znamená i lepší odolnost vůči nemocem. Ale ať to není vůči jiným očím nefér, nelze nezmínit zajímavý výzkum, který ukázal, že ženy se světlýma očima trpí méně na psychické potíže, než ty hnědooké. Dokonce se ukázalo, že tmavooké ženy hůře prožívají porodní bolesti. Ať je to, jak chce, jisté je, že hnědé oči jsou symbolem důvěryhodnosti, ale značí i životní optimismus a jistou dávku kreativity. Díky ideální kombinaci těchto vlastností se hnědoocí lidé označují doslova za geniální osobnosti!

Modré oči by chtěl každý

Alespoň to vyplývá ze statistik. Modroocí lidé jsou všichni vzdáleně příbuzní. Mají totiž jediného společného předka, který se před pár desítkami tisíc let narodil jako první a jediný s modrýma očima. Všechna ostatní modroočka jsou jeho potomci. K modrým očím často patří světlá pleť i vlasy a co se charakteru týče, i jistá dávka plachosti a bázlivosti. Modroocí lidé neradi projevují emoce, snaží se vypadat vyrovnaně. Kvůli své nestálosti mají problém uplatnit se na vyšších pozicích. Ale také mají velké laskavé srdce a záleží jim na tom, aby se jejich blízcí měli dobře.

Zelené smaragdy

Skutečně zelené oči mají necelá 2 % lidí, častěji se setkáme spíš se zelenýma očima s nádechem do hněda nebo šeda. Zelené oči značí temperament a vášeň, které jsou těmto lidem vrozené. K dobrému jim příliš nepřidává sklon ke vzteku a závisti. Mohou být silné osobnosti, ale i opatrné bytosti. Zkrátka, zelenoocí lidé jsou tak trochu jako jejich zelené oči – tajemní, rozporuplní a snad i trochu mystičtí.

Vzácné šedé oči

Podle odborníků jsou variantou modrých očí, která se často nevyskytuje. Mívají ji vyrovnané osoby, které zároveň žijí tak trochu na hraně, nebo mohou mít dvě tváře. Dokonale umí využít své emoce tak, aby jim byly ku prospěchu. Šedé oči mohou vypadat klidně, ale zároveň velmi chladně – doslova ledový pohled. Podobně jako zelenooké lidi je trochu těžké pravou osobnost šedookých odhalit.

Oči jako sova, nebo upír?

Je to možné! Kontaktní čočky už dnes neslouží jen ke korekci vidění, jsou i módním doplňkem. Od pouhé změny barvy očí můžete vyzkoušet i napodobeniny zvířecích očí, nebo nejrůznější hororové variace!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1