Bylinka na tento měsíc: Lopuch větší pro krásné vlasy

Bylinka na tento měsíc: Lopuch větší pro krásné vlasy

Lopuch zná určitě každý z nás. Většinou si jeho bodláky přineseme z procházky přilepené třeba na nohavici. Věděli jste ale, že jde o léčivou rostlinu, na kterou nedá dopustit ani čínská medicína?

Nejen velké listy

Lopuchu se říká velký kvůli rozměru jeho listů. Určitě ho ale znáte především díky pichlavým květům, které se zamotávají do psí srsti nebo se přichytí na oblečení. Při procházce přírodou ho nejčastěji potkáte tam, kde je vlhko, poblíž vody či na rumištích, ale i podél cest a na loukách. Je považován za plevel a zahrádkáři ho nevidí na svých pozemcích zrovna rádi. Jeho listy mohou mít v průměru až 50 centimetrů, vyznačuje se i rozměrným kořenem dorůstajícím až do jednoho metru. A právě kořen je to, co se z této krásné bylinky sbírá. Listy nepoužíváme, jsou na chuť velmi hořké.

Poklad najdeš pod zemí

Kořen lopuchu se užívá nejen v našem lidovém léčitelství, ale například v Japonsku ho považují za velkou pochoutku. A co v lopuchu najdeme? Je zásobárnou hořčíku, draslíku, vitamínů (B6), ale i vlákniny. Pokud bychom se mu chtěli podívat ještě hlouběji pod kůru, najdeme tam inulin, hořčiny či xyloglukan. Lopuch se hodí k léčbě kožních problémů, pro podporu zažívání, ale i pří potížích se žaludkem. Celkově má čistící a detoxikační účinky, stimuluje funkci ledvin, močového ústrojí i jater. Povzbuzuje i růst vlasů. Patří mezi bylinky, které takzvaně čistí krev.

Lopuch větší: Jak na něj?

Vhodné období pro sběr kořene je září a říjen. A kde ho sbírat? Některé zdroje uvádějí, že lopuch do sebe váže toxiny, proto je vhodný sběr na místech, kde není poblíž například skládka či rušná silnice. Kořen vyrýpněte ze země, pečlivě omyjte (nemáčejte příliš dlouho ve vodě), a poté usušte. Teplota by neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia. Můžete ho sušit buď přirozeně na slunci, nebo v troubě či sušičce. To, že už je usušený, poznáte tak, že se při ohnutí zlomí. Po usušení ho vložíme do dobře uzavíratelné nádoby. Je možné ho jednou za čas opět přesušit, protože lopuch rád přijímá i vlhkost ze vzduchu. Pak můžete kořen nakrájet na menší kousky. Lze ho ale i čerstvý macerovat, tedy naložit na několik týdnů do oleje či alkoholu, a poté používat zevně.

Recept na krásné a husté vlasy

Lopuch umí s vlasy hotové zázraky. Jednak se doporučuje při vypadávání vlasů, ale poradit si umí i s lupy a přílišnou mastnotou. Použít ho můžeme také v kombinaci s kopřivami či břízou.

Co budete potřebovat?

  • 3 lžíce sušeného pokrájeného kořene
  • 1 litr vody

Kořen vložte spolu s vodou do hrnce a přiveďte k varu. Nechte vařit zhruba 15 minut na mírném ohni. Poté nechte odvar vychladnout a sceďte ho. Umyjte si vlasy běžným způsobem tak, jak jste zvyklí. Po omytí si tímto odvarem několikrát vlasy propláchněte. Následně je zabalte do ručníku a nechte působit zhruba čtvrt hodiny. Již neoplachujte a upravte vlasy tak, jak jste zvyklí.

Tip na závěr: Kořen lopuchu můžete použít i v kuchyni. Zacházejte s ním stejně jako s ostatní kořenovou zeleninou. Přidat ho můžete třeba do polévky.

Přečtěte si více i o dalších bylinkách v našem pravidelném měsíčním seriálu Bylinka pro tento měsíc:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1