V listopadu pečujte o své plíce

V listopadu pečujte o své plíce

Listopad je měsícem, kdy se pozornost z venku již přesunula dovnitř. Dostáváte možnost udělat vnitřní audit a nalézt pocit vlastní harmonie. Plíce, které jsou symbolem přijímání a dávání k tomu mohou dopomoci. Co do svého života vpouštím a čeho jsem ochoten se zbavit? Jsem to já, kdo o tom rozhoduje a nebo dostávám i dary, o které nestojím a naopak přicházím o poklady, které si chci ponechat? Jak plíce podpořit a čeho si všímat?

Funkce plic

Plíce jsou párový orgán, jehož prostřednictvím dochází k okysličování krve a odvádění oxidu uhličitého z těla ven. Mezi základní projevy problémů s plícemi patří dušnost, kašel, zápal plic (případně předtím průdušek), bušení srdce, výrazná únava, bolesti hlavy či vysychání pleti.

Plíce alternativně

Plíce jsou ve východní medicíně považovány za symbol vyrovnanosti. Prověřují, zda v našem životě existuje soulad mezi dáváním a dostáváním. Dovoluje mi okolí svobodně se nadechnout? Opravdu se mohu projevovat ve své autenticitě? Dovolím si to já sám? Pokud zde existují nějaké překážky, mohou se objevit problémy se „svobodně“ nadechnout a začínáte se „dusit.“ Na druhou stranu, dávám já prostor svému okolí k tomu se vyjádřit, svobodně jednat? Jednám v respektu k druhým nebo z pozice „generála?“ Reakcí na naše chování může být u druhých například kašel, u dětí vedoucí i k laryngitidě.

Plíce jsou také sídlem naší radosti, důvěry a otevřenosti. To je pevně svázáno se schopností odpouštět (sobě i druhým).

Jak podpořit plíce

Pokud o své plíce nepečujete, vaše vitalita se výrazně snižuje. Zejména lidé ve středním a zralejším věku by měli na své dýchání myslet doslova denně. Podpořit plíce můžete cvičením, chůzí a nebo různými dechovými technikami. Mezi ty základní patří pozorování (nikoli aktivní přizpůsobení), jak se vám hrudník spolu s nádechem rozšiřuje do všech stran a spolu s výdechem naopak zmenšuje.

Pohyb můžete pozorovat v hrudníku, ale i v oblasti břicha, pod žebry či klíčními kostmi. Časem můžete získat pocit, že dýcháte i do rukou, nohou či hlavy. Jen pozor, abyste místo dýchání neprováděli cvičení, do kterého se snažíte vtlačit dech. Nejde o rozsah pohybu, nýbrž o uvědomění si, kam se nadechujete v daný moment. Vhodnou technikou je například Feldenkraisova metoda. Toto „cvičení“ zvládnou jedinci každého věku. Pohyb doslova „nasedá“ na dech, proto jsou jednotlivé pozice vždy uzpůsobeny možnostem jedince.

Jídlo, byliny i doplňky

Protože je podzim většinou suchý a studený, je dobré zařadit potraviny, které trošku zvlhčí a oteplí. Vhodné jsou například hnědá čočka, tofu, přírodní rýže či oves, houby, vlašské ořechy, jablka, sušené švestky či meruňky, křížaly či hrozny. Skvěle působí (i na imunitu) kvašená zelenina, cibule, česnek či křen. Mezi koření, které zahřeje patří skořice, koriandr, kmín či zázvor. Vhodné je vynechat kávu či černý čaj (které vysušují).  Byliny působící na dýchací systém jsou jitrocel, mateřídouška, lípa, rdesno ptačí, sléz květ, divizna či lékořice.

Protože jsou plíce také orgánem, který je přímo v kontaktu s vnějším světem, je třeba podpořit i naši imunitu. Kromě vzduchu se totiž do plic dostávají i částečky prachu nebo patogeny. Těch se ujmou bílé krvinky, které se jich zbavují prostřednictvím hlenů. Ty se buď vykašlou nebo odejdou trávicí, resp. vylučovací soustavou. Právě z tohoto důvodu je třeba na svou imunitu dbát. Podporou ji mohou být například potravinové doplňky z rybího tuku, resp. Omega-3 mastnými kyselinami (ty kvalitní poznáte podle vysokého obsahu DHA a EPA), vitamín C či hořčík, který působí uvolňujícím způsobem i na stáhnuté průduškové svaly. Celkovým tělesným životabudičem může být také ženšen.

Říjen se zaměřuje na žaludek, v prosinci je třeba myslet na tlusté střevo.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1