Astma pod kontrolou díky omega 3

Astma pod kontrolou díky omega 3

Tímto chronickým zánětlivým onemocněním trpí v ČR minimálně 800 tisíc lidí. Nemoc nejčastěji propuká v dětství a obvykle přetrvává do dospělého věku, kdy se postižení dlouhodobě potýkají s řadou nepříjemných potíží (pískot či sípání při dýchání, dušnost, svíravý pocit na hrudi, kašel). Astma je také často spojeno s alergiemi a může být doprovázeno jinými alergickými stavy, například sennou rýmou. Nyní však vědci objevili další způsob, jak udržet nemoc pod kontrolou.

Odborníci z výzkumného ústavu Hunter Medical Research Institute a univerzity v australském Newcastlu zjistili, že při léčbě astmatu mohou hrát významnou roli omega-3 nenasycené mastné kyseliny, přesněji řečeno jejich vyšší hladina v organismu.

Studie mluví ve prospěch zdravých tuků

A jakým způsobem se dobrali tohoto závěru? Lidem, kteří se účastnili experimentální studie, byla odebrána krev, změřena funkce plic a vypočteno tzv. ACQ skóre (Asthma Control Questionnaire). Mastné kyseliny byly měřeny v membránách červených krvinek metodou zvanou plynová chromatografie a byl vypočítán index omega-3 (množství EPA, kyseliny eikosapentaenové + DHA, kyseliny dokosahexaenové – v procentech). A výsledek? Index omega-3 byl podobný u subjektů s astmatem i bez něj, vyšší index byl pozorován u subjektů s kontrolovaným nebo částečně kontrolovaným astmatem ve srovnání se subjekty s nekontrolovaným astmatem. Pacienti s vysokým indexem omega-3 (8 % a víc) potřebovali nižší udržovací dávku inhalačních kortikosteroidů ve srovnání s osobami s indexem nižším než 8 %.

Co z toho vyplývá? Studie jasně ukazuje, že vyšší index omega-3 je spojen s lepší kontrolou astmatu a nižšími dávkami léků. Jinými slovy, omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou být díky svým protizánětlivým účinkům využity jako doplňková terapie u astmatu.

Nejlepší zdroj? Mořské ryby i doplňky stravy

Tyhle látky si ovšem naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musíme přijímat prostřednictvím stravy. V přirozené podobě se omega 3 nacházejí hlavně v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), které bychom měli konzumovat ideálně dvakrát týdně, olejnatých semínkách (hlavně lněná a chia) nebo ořeších. Najdeme je také ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku a růžičkové kapustě. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete zařadit tyto potraviny do svého jídelníčku, je možné využít doplňky stravy s kvalitním rybím olejem.


Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1