Připravte dětem zdravou a chutnou mikulášskou nadílku

Připravte dětem zdravou a chutnou mikulášskou nadílku

Přemýšlíte, čím letos potěšíte mlsné jazýčky malých koledníků? A představa pytlíčků či punčoch naplněných sladkostmi se vám příliš nezamlouvá? Máte recht. Cukrátka nabitá umělými barvivy a konzervanty jsou pro dětský organismus něco jako časovaná bomba, Lízátka, křiklavě barevné bonbony, sladké nápoje, ale i sušenky či koblihy jsou podle odborníků snad ještě horší, než kdybyste dětem dali schroupat kostku cukru. Naštěstí i mikulášská nadílka může být zdravá a zároveň chutná a lákavá na pohled. Nechte se inspirovat našimi tipy.

V první řadě vsaďte na oříšky, které k době adventu a Vánoc neodmyslitelně patří. Ať už zvolíte jakýkoli druh, nikdy nemůžete šlápnout vedle.

Vlašáky – ne náhodou jejich jádra připomínají mozek. Jsou výborným zdrojem serotoninu a neurotransmiterů (přenašeče nervových vzruchů), které potřebujeme k dobré duševní kondici. Neméně významný je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou skvělou potravou pro mozek.

Mandle – jsou perfektním zdrojem vlákniny, kterou potřebujeme především pro zdravá střeva a potažmo silnou imunitu. Pokud ale přihodíte do nadílky mandle, pak pouze přírodní, nikoli solené nebo uzené.

Kešu – velké množství zinku a hořčíku podporuje paměť a obranyschopnost. Kešu jsou také velmi snadno stravitelné a obsahují dvakrát víc železa než hovězí maso. A jak známo, železo pomáhá roznášet kyslík v těle a jeho nedostatek může vést k extrémní únavě a špatné koncentraci.

Pekanové ořechy – pouhých deset kousků obsahuje asi třetinu doporučené denní dávky zinku. Ten je důležitý pro fungování bílých krvinek, které bojují proti bakteriím a virům, což v době nachlazení a chřipek přijde velmi vhod.

Para ořechy – obsahují vysoký podíl selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním, včetně onkologických. Jsou však velmi tučné, proto se doporučuje dát si denně maximálně 4 kusy.

Pistácie – prospívají imunitě, svalům, a dokonce i dobré náladě. Pár hrstí pistácií ve skořápce obsahuje víc draslíku než banány. Tento minerál pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

Lískové ořechy – jsou bohaté na zdraví prospěšné mononenasycené tuky a představují jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu E, který působí jako silný antioxidant. Mají v sobě také hodně vlákniny, vápníku, hořčíku, zinku nebo kyseliny listové.

Arašídy – podporují krvetvorbu a fungují jako prevence vzniku zubního kazu. Obsažené tuky, bílkoviny a vláknina pomáhají udržet pocit sytosti.

Studentská směs

Potřebujete:

  • hrst ořechů – mix para, mandle, kešu, pekanové, vlašské (dle chuti),
  • 1–2 velké kostičky hořké čokolády (s minimálně 75% obsahem kakaa),
  • brusinky nebo višně – sušené, bez konzervantů

Postup:

Všechno společně smíchejte, čokoládu nalámejte na menší kousky a dejte do krabičky.

Kandovaný zázvor

Potřebujete:

  • asi 3 větší kusy zázvoru,
  • 4 polévkové lžíce cukru

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Vývar slijte, plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 minut povařte. Celý postup opakujte celkem 4krát. Po posledním slití ještě jednou zalijte vodou a přidejte cukr. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do té doby, než se většina tekutiny odpaří a v hrnci se vytvoří hustý sirup, který obalí všechen zázvor. Zázvorové plátky přendejte na talíř a nechte zaschnout. Na závěr je můžete lehce obalit v krupicovém cukru.

Skořicové muffiny

Potřebujete:

  • 3 lžíce kokosové mouky,
  • 1/2 hrnku mandlové mouky,
  • 3/4 lžičky jedlé sody,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje/ghee,
  • 1/3 hrnku medu,
  • 4 střední vejce,
  • trochu vanilky a skořice,
  • rozinky

Na polevu:

  • 3 lžíce medu,
  • 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje,
  • 1/2 lžíce skořice

Postup:

Suroviny na polevu smíchejte v malé misce a odložte stranou. V jedné míse smíchejte suché suroviny, ve druhé opatrně smíchejte vejce, med a rozpuštěný olej (přilévejte postupně). Tekutinu vlijte do mísy s moukami a pořádně promíchejte. Přidejte rozinky. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a lžící plňte hmotou cca do 1/2 až 2/3. Povrch urovnejte a pokryjte polevou. Pečte při 180 °C cca 10–15 minut (otestujte špejlí, jestli jsou uvnitř propečené). Po vytažení z trouby muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce nebo ubrousku (na dně formy se totiž usadí olej z polevy, který se nevsákl).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1