Vyznejte se v astrologii: Základní charakteristiky planet

Vyznejte se v astrologii: Základní charakteristiky planet

Astrologie je technika, která jedinci umožňuje nahlédnout pod pokličku své osobnosti a možná si všimnout souvislostí, jež běžnými metodami nejsou viditelné. Je postavena na předpokladu, že jednotlivé planety mají na náš život určitý vliv. Když si uvědomíme, že Měsíc, v astrologii Luna, je schopen hýbat hladinami oceánů, pak na tom možná něco bude. Jaké jsou základní termíny a charakteristiky planet?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že astrologie nemá za cíl „radit“, jaké dny jsou pro nás „šťastné“ či „nešťastné“. Jejím cílem je ukázat nám, jaké podmínky nastaly v okamžiku našeho zrození (první nádech), jaké máme „silné“ stránky a životní úkoly, ve kterých je můžeme uplatnit. Konstelace (umístění planet na obloze a jejich vzájemný vztah) se mění každý den (i častěji). Někdy jsou naše dny dynamické (my jsme tlačeni k akci), jindy jsou klidnější. Tento cyklus je možné sledovat právě skrze astrologii.

Základní termíny a cíl astrologie

Astrologie nespočívá „jen“ ve znalosti data narození (sluneční znamení). Důležitým aspektem je také čas, kdy jsme se narodili (ascendent), a vězte, že rozhodují i minuty. Charakteristiku naší osobnosti totiž nevytváří jen Slunce, ale také postavení jednotlivých planet v tzv. Domech a jejich vzájemné vztahy. Zkusme si vysvětlit základní charakteristiky, které mohou poskytnout velmi hrubý odhad naší osoby.

Slunce – charakterizuje vnitřní já, ukazuje naši vnitřní podstatu, způsob prosazování vůle a celkové nastavení vnímání světa (čemu dáváme pozornost, co nás přitahuje). Vládne Lvům.

Ascendent – naše vnější já. Ukazuje náš vnější projev, psychologický typ osobnosti, jak působíme na druhé, jaké máme schopnosti. Je to vstupní brána do našeho vnitřního světa. Jakým způsobem nahlížíme na věci/situace/lidi, které se v našem životě objeví. Určuje se podle znamení, které se v době zrození nacházelo na výchozím obzoru. Od něj se odvíjí horoskop!

Descendent – náš „stín“ neboli nežitá stránka našeho charakteru. Symbolické zrcadlo, jaké lidi potkáváme a jak na ně reagujeme.

Luna – ukazuje, jakým způsobem věci prožíváme, na co reagujeme. Prostřednictvím čeho se citově identifikujeme. Ukazuje i vztah k rodině, bydlení. U žen určuje, k jakému typu mužů bude přitahována, mužům ukazuje ženy, ke kterým jsou přitahováni. Vládne Rakům.

Pouze pro představu, proč nestačí týdenní „horoskop“ z magazínu: Mezi další charakteristiky určující vaši osobnost patří Medium Coelli (MC), Immum coelli (IC), lunární uzly (dračí hlava a dračí ocas), Chiron, Černá Luna, osy horoskopu, živlové koláče (zastoupení živlů ve vaší osobnosti), kvadranty a řada dalších vztahů, bodů a charakteristik.

Charakteristika planet – astrologické archetypy

Každá z těchto planet je v horoskopu (astrologické kolečko) umístěna v jednom z Domů (celkem jich je 12), kde skrze svůj archetyp i „pracovní náplň“ daného domu ukazuje, jaký máme předpoklad k prožívání určitého směru v našem životě. O tom však v dalším článku: Vyznejte se v astrologii: Význam astrologických Domů.

Merkur – ukazuje způsob myšlení, řeči, psaní a komunikace. Vypovídá o cestách i cestování. Ukazuje na vhodná povolání a profesi. Je chápán jako „vyjednavač“. Vládne znamení Blíženců (spíše ukecaní pro slova) a Panny (přemýšlivá analytika).

Venuše – ukazuje, jak vnímáme harmonii, krásno, co se nám líbí, jak vnímáme lásku, erotiku a smyslnost, v čem vidíme a konáme dobro. Ukazuje i na náš vztah k penězům. K čemu všemu máme vztah, k čemu jsme přitahováni? Jak vnímáme projevy náklonosti? V podobě Jitřenky vládne Vahám, jako Večernice vládne Býku.

Mars – planeta činu, schopnosti se rychle rozhodnout a realizovat změnu. Ukazuje, kam dáváme svou tvořivou energii, kde chceme překonávat překážky, kde prokazujeme podnikavost, odvahu a sílu vůle. Je symbolem síly, bojechtivosti a moci. Ukazuje na fyzickou aktivitu, soutěživost a pracovní nasazení. Vládne Beranům (tradičně Štírům).

Jupiter – ukazuje na oblast života, kde rosteme a vyvíjíme se, kde jsme schopni překonat sami sebe, kde cítíme radost, nadšení, štědrost, optimismus a ideály. Symbolizuje spravedlnost, zákonodárství, morálku, etiku i víru, bohatství a cesty, které k němu vedou. Je naší hojností, nadbytkem. A někdy ho je moc. Vládne Střelcům.

Saturn – hlavní ukazatel osudu a času. Je tím, kdo nás informuje prostřednictvím „osudu“, že jsme se odchýlili od naší cesty. Je jakousi brzdou, správcem, hlídačem a exekutorem v jednom. Jeho cílem je kontrola cesty. Uzemňuje a dává možnosti nápravy. Nepustí nás ve vývoji dál, pokud „neporozumíme“ lekci. Připravuje zkoušky, zda to myslíme vážně. Je symbolem řádu, struktury, hranic, pevnosti, stálosti a pravidel. Vládne Kozorohům (tradičně Vodnářům).

Uran – planeta revoluce, intuice a duchovna. Přináší nečekané a rychlé změny, je iniciátorem reforem a bouří. Likviduje statické struktury a posouvá nás vpřed, často originálním, inovátorským způsobem. Je symbolem svobody a kreativity ve všech aspektech. Ukazuje na oblasti, ke kterým přistupujeme nekonvenčně. Vládne Vodnářům.

Neptun – planeta, jež ukazuje, kde jsme „mimo realitu“, kde tápeme v mlze a nevidíme jasně, jsme rozplynutí v prostoru i čase. Zároveň je to planeta hlubokého ponoru do nevědomé části naší osobnosti, tajemna, mystiky, citlivosti, vcítění a intuice. Může ukazovat i na klamy, nedodržené dohody či záludné jednání. Kde jsme v našem životě tzv. „mimo“? Vládne Rybám.

Pluto – planeta transformace, intenzity života, osudovosti, vášně, sexuality, moci i síly. Má archetyp fénixe, který vstane z popela. Nese v sobě naše tabu, které se nebojí vytáhnout na povrch. Zesiluje naše prožívání. Vládne Štírům.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1