Únor dává pozornost našim emocím

Únor dává pozornost našim emocím

Únor bývá ovládán ledovým větrem a sněhovými závějemi. Krajina spí a načerpává síly na další rok. I lidé by se v únoru měli ještě zaměřovat spíše na vnitřní prostředí než venkovní svět. Během tohoto měsíce totiž přijdou na řadu ledviny - naše emoce. Jak moc známe svůj emoční svět? Jakou důležitost mu přikládáme? Dokážeme se rozehřát a nebo zůstáváme chladnými jako únor?

Funkce ledvin

Ledviny jsou párovým orgánem, jehož hlavním úkolem je filtrace (odstranění) nečistot z krve. Nežádoucí látky jsou zpracovány a poté odejdou soustavou kanálků z těla ven jako moč. K ledvinám jsou přiloženy také nadledviny - významná endokrinní žláza (produkuje řadu hormonů - mimo jiné kortizol - připravuje organismus na stres, a adrenalin - zvyšuje srdeční frekvenci a uvolňuje dýchání).

K nejčastějším ukazatelům, že s ledvinami není vše v pořádku patří častější močení (hlavně v noci), tlak a bolest v kříži a bedrech, studené končetiny, ale i nevyživující spánek či zhoršování sluchu (nedoslýchavost či pískot v uších), zhoršující se kvalita vlasů a také oteklé oči. Pokud ledviny nefungují správně, jsou ohroženy i klouby a chrupavky, které „ničí“ kyselina močová. Klouby lze podporovat  vhodnými doplňky stravy, zejména z mořských zdrojů, které se lépe vstřebávají. Nefunkčnost ledvin se může projevit i „černými“ myšlenkami, nedůvěrou k okolnímu světu a sebepodhodnocováním.

Ledviny alternativně

Zatímco leden se zaměřoval na pročištění naší emoční paměti, únor už dává prostor k emocím jako takovým. Jsou to ledviny, které čistí krev - zdroj naší energie (krevnímu oběhu se věnuje červenec). Jaké emoce máme, když prožíváme situace, ve kterých ocitneme? Jakou strategii chování volíme? Co se nám díky tomu objeví v krvi a ledviny musí následně „vyčistit“? Jednáme přiměřeně? Angažujeme se i v situacích, které se nás netýkají a uhýbáme z těch, které bychom řešit měli? Co to s námi vnitřně dělá? Máme vůbec ke svým emocím přístup a nebo si od nich držíme odstup? Ledviny mají za cíl ukázat nám naše emoce a dát nám šanci jim porozumět. Ty nepotřebné odplavit a ty vyživující ponechat v krvi. Pokud si však svůj pocitový svět neuvědomujeme, případně jej stavíme až do zadních řad našeho vnímání či ho dokonce potlačujeme, snaží se na sebe upozornit vyšší intenzitou. Stupňuje se tak i zátěž ledvin. V neposlední řadě jsou ledviny také symbolem našich partnerských vztahů i vztahu k sobě.

Jak podpořit ledviny

O dobrý stav ledvin by měl pečovat každý, jinak se jeho organismus stane více smetištěm než zahradou. Zbystřit by však měli zejména ti, kteří trpí diabetem 2. typu (ten totiž ucpává drobné cévky ledvin a tím poškozuje jejich funkci). Dále by o své ledviny měli více pečovat ti, co je trápí zvýšený krevní tlak (dlouhodobě působí takové změny, které někdy funkčnost ledvin úplně zastaví). Ledvinám tak může nepřímo pomoci například i Omega 3 mastné kyseliny, které regulují kardiovaskulární systém. Navíc pomáhají podpořit i imunitu.

Jako příjemné vnitřní zahřátí může sloužit i tzv. solná tepelná lázeň. Vysypte na plech hrubozrnnou sůl (alespoň 2 - 3 kila) a zahřejte ji v troubě na teplotu, kterou snesete, když na ni položíte nohy v ponožkách (ne naboso - mohly byste si poškodit kůži). Udělejte si pohodlí a zabořte chodidla do soli. Vydržte tak, dokud sůl nevychladne (cca 20 minut). Vězte, že takto podpoříte tepelné hospodářství ve svém těle.

Jídlo, bylinky i doplňky

Základním druhem potravin, které ledviny vyživují jsou zahřívací potraviny (např. luštěniny, vývary, vařené obiloviny, ořechy). Čemu byste se měli vyhnout je zejména nadměrné solení, bílý cukr, černá káva a alkohol. A co ještě chutná ledvinám? Vařená či nakvašená zelenina, zázvor, cibule, celer a také červená řepa. Zařaďte i petržel, který pomáhá odvodňovat a zmírňuje tak otoky. Optimální pitný režim je samozřejmostí.

Mezi základní bylinky působící na ledviny patří pampeliška lékařská (pomáhá i se záněty kloubních pouzder), kopřiva, zlatobýl (je močopudný a u mužů pozitivně působí i na prostatu) či medvědice lékařská (podporuje vylučování kyseliny močové). Proti zánětům lze zařadit i řepík.

Leden byl měsícem močového měchýře a březen se věnuje žlučníku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1