Leden - příslib změn a nových možností

Leden - příslib změn a nových možností

Nový rok je předzvěstí nových začátků, nových plánů a nových možností. Nese v sobě příslib změny. Prosinec nám pomohl oprostit se od starého, nyní máme prostor na to jít dál. Symbolem ledna je močový měchýř. Symbolizuje schopnost se naplnit a dle potřeby se zvětšit, stejně jako my bychom do svého nitra měly připravit „správné“ množství sil (duševních i fyzických) na celý nadcházející rok.

Funkce močového měchýře

Močový měchýř je orgán, ve kterém se shromažďuje moč před tím, než se vyloučí z těla. Jeho specialitou je, že nemá pevné umístění. Vždy záleží na jeho naplněnosti. Prázdný se nachází na pánevním dně a při naplnění může „vyrůst“ až k pupíku. Močový měchýř úzce souvisí s ledvinami, které filtrují krev. Vzniklé odpadní látky ledviny posílají prostřednictvím močovodů právě do močového měchýře.

Nejčastějšími obtížemi spojenými s močovým měchýřem jsou různé záněty, mykózy a nádorová onemocnění. Prvními příznaky, že něco není v pořádku je častější močení, pálení či bolesti v močové trubici, případně v podbřišku. Velmi často jsou problémy s močovým měchýřem spojovány se studenými končetinami, nočními můrami, bolestmi v bedrech, případně záněty středního ucha a u dětí nočním pomočováním.

Močový měchýř alternativně

Močový měchýř je pohyblivý, nestálý orgán. Snad proto je symbolem proměnlivosti emocí, obzvlášť naší emoční paměti. Někdy je také nazýván orgánem skrytých slz. Problémy v této oblasti většinou naznačují lpění na starých strukturách (názorech, chování, neodpuštění), které už s realitou nemají nic společného. Je to znovuprověření prosincového stavu, kdy jsme se měli zbavit  všeho, co již dál ve svém životě nemusíme nést. Potíže s močovým měchýřem také naznačují strach z uvolnění a vyjádření = projevu emocí, které v první chvíli mohou být právě smutek, slzy.

Záněty naznačují, že se nechceme vzdát (odpustit) staré křivdy ve vztahové rovině. Noční pomočování u dětí často nesouvisí s problémem fyziologickým, ale právě s nevyjádřeným strachem, obavami a neprojevenými „negativními“ emocemi. Může být na ně vyvíjen velký tlak z okolí, ať už se jedná o rodiče či vzdělávací instituce, případně zájmové kroužky.

Problémy s močovým měchýřem, respektive s nevyjádřenými emocemi, se často projevuje i záněty uší = nechceme slyšet aktuální situaci, držíme se té své vlastní vnitřní. Tím pádem nemáme šanci se posunout vpřed, dobrovolně se držíme minulosti.

Jak podpořit močový měchýř

Zásadním podporujícím krokem je pravidelný emoční úklid. Svá trápení je potřeba komunikovat s okolím. Teprve vyjádřením svých pocitů se může situace pohnout. Je potřeba si uvědomit, že není v silách jedince ovlivnit pocity druhého (každý si můžeme za ty své = nasedají na naše ryze osobní vnitřní vzorce chování). Tím, že ve jménu „dobra“ a „klidu“ své bolístky, strachy a křivdy skrýváte, neprospíváte ani sobě, ani druhému. Zatímco vám (pokud máte malé děti, tak i jim) hrozí potíže na mnoha úrovních (počínaje močovým měchýřem), druhá strana nemá šanci svému chování čelit a pokud je toho schopna, tak i přehodnotit a změnit. Cílem není naučit / vychovat druhého, jak se má chovat, ale najít si vlastní hranice a komunikovat své potřeby. Je to spojeno i se zodpovědností za své konání. Jak unesu vyjádření nepopulárního názoru? Jsem autentický a nebo je mi pohodlnější hrát hru na spokojenost? Pokud si nedám dostatek prostoru, případně se zaplním nevyjádřeným, není pak šance na změnu.

Preventivními kroky na fyzické úrovni je posilování pánevní dna (a tím i příslušných svěračů), teplé ponožky, pozor na vlhké oblečení (i při sportu) a prochladnutí (holá záda či kotníky v mrazech močovému měchýři nesvědčí). Používejte vhodná mýdla a pozor na tanga či těsné slipy. Někdy je zánět močového měchýře způsoben též mechanickým „namožením“ při pohlavním styku.

Jídlo, bylinky i doplňky

Základem zdravého močového měchýře je dostatek tekutin (ideálně převařená a vystydlá voda). Strava by zejména v lednu měla být výrazně sytější a bohatší na tuky. Je to také období, kdy je vhodné zařadit více luštěnin a z obilovin pak pohanku, divokou rýži či kroupy. Nebojte se v tomto období ani slanějších pokrmů. Vyhnout byste se však měli rychlým cukrům, mezi které patří i bílé pečivo, ostrým jídlům a kávě. Při zánětech může pomoci i vitamín C, případně brusinky. Všeobecně pomohou (i s chladem) kvašené produkty (zelí, zelenina...), případně česnek, cibule, jablka na jakýkoli způsob a kořenová zelenina (hlavně petržel).

Bylinky působící na močové cesty jsou bříza (pomáhá odvodnit), kopřiva, libeček (při infekčních zánětech), petržel kořen, podběl či řepík (je protizánětlivý), případně zlatobýl (ten působí i na zvětšenou prostatu).

Prosinec byl věnován tlustému střevu. Únor se zaměřuje na ledviny.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1