Magická trnka - léčivá i chutná

Magická trnka - léčivá i chutná

Trnka obecná bývá někdy neprávem opomíjená, přitom její plody nabízejí velké množství zdraví prospěšných látek. Jaké to jsou a co vše umí?

Nenápadný keřík

Trnka obecná je na první pohled nenápadný keř, který se na podzim obsype modrými menšími plody. Také se mu jinak říká slivoň trnka či slíva. Keř, který může dorůst výšky až tři metry, se vyznačuje trny. V bylinkářství se využívají i květy. Trnka kvete od března do dubna, najdete ji na mezích, na okrajích cest a lesů. Většinou tam, kde je jílovitá půda.

Malé švestky?

Na první pohled připomínají plody trnky obecné švestky. Jsou však menší a také se hůře dostávají od pecky. Abyste si na nich mohli pochutnat, musí trnky přejít mrazem (podzimní noční mrazy). Jinak mají dost štiplavou a trpkou chuť. Po přemrznutí jsou sladší. Sbírají se vždy zcela zralé a modré plody. Pokud byste si je chtěli usušit, aby vám vydrželi, využijte sušičku, nebo i troubu, ale teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Dobře usušené poznáte tak, že jsou tvrdé a nedají se rozmáčknout.

Co nám trnky nabídnou?

V malých plodech najdete především třísloviny, vitamín C a vitamíny skupiny B, kyseliny a glykosid amygdalin. Používají se při rekonvalescenci, ale i jako podpora imunity například při nachlazení, na uklidnění žaludku a zažívacího traktu. Ale i při detoxikaci, jako šetrné projímadlo, nebo jako léčba aftů a jiných zánětů v dutině ústní, protože plody mají takzvané adstringentní (stahovací) účinky. Doporučuje se i jako prostředek na podporu hubnutí či při potížích s vysokým krevním tlakem.

Z plodů si můžete připravit trnkový čaj, sirup pro dobrou imunitu, nebo třeba likér.

Trnkový čaj

Co budete potřebovat? 2 polévkové lžíce sušených, nebo čerstvých plodů a zhruba 3 dcl vody. Příprava je pak už celkem snadná. Trnky vaříte ve vodě zhruba 7 minut. Čaj nechte trochu vychladnout a přislaďte, nejlépe medem. Připravte se na to, že bez cukru je čaj velmi kyselý a někdy může být i mírně hořký. Pít by se měl dvakrát denně.

Trnkový likér

Potřebovat budete 2 kg čerstvých trnek, 2 litry vodky, 1 kg cukru a na dochucení lze přidat skořici, hřebíček a muškátový oříšek.

Trnky nejprve trochu rozmačkejte a poté dejte do nějaké větší uzavíratelné skleněné nádoby. Přidejte alkohol, koření a cukr a uzavřete. Nechte 14 dní uležet a nakonec sceďte.

Trnkový sirup na podporu imunity

Na přípravu sirupu budete potřebovat čerstvé trnky. Kolik jich máte, tak tolik dáte cukru, tedy v poměru 1:1. Tyto ingredience dáte do hrnce a zalijete vodou, ale jen tolik, aby byly ponořené. Vaříte na mírném ohni, dokud trnky nezměknou tak, aby šly rozmačkat. Před koncem vaření můžete přidat kyselinu citronovou, která by měla mírně eliminovat kyselost trnek. Poté scedíte a přelijete do skleniček.

A proč se o trnce říká, že je magická? Již staří Keltové věřili, že pokud si dají větvičku trnky nad dveře, odhání zlo a neštěstí. Navíc se z trnkového dřeva dělali kouzelné hůlky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1