Krásné nohy na jaře? Začněte už teď

Krásné nohy na jaře? Začněte už teď

Zima je období, kdy obvykle sedíme doma a pohybu příliš nedáme. Nohy skrýváme v dlouhých kalhotách a punčochách a jakákoliv péče o vlastní nohy jde trochu stranou. Nosí nás ale celý život, proto si zaslouží důkladnou péči celoročně, nejen ve chvíli, kdy je vidět holá kůže. Naopak nyní je nejlepší čas zapracovat na sobě a na jaře ukázat nohy v plné parádě bez otoků, křečových žil a tvrdých pat.

Jedním z nejviditelnějších problémů jsou metličky, křečové žíly a otoky. Nejpatrnější bývají sice přes léto a s příchodem zimy se projevy zmírní, až se zdá, že se vše vyřešilo samo od sebe. Jenže to není pravda. Při žilní nemoci vám fungují pomalu žilní chlopně, které ženou krev zpět k srdci. Krev se poté hromadí v nohách, tlačí na stěnu a tvoří ony nevzhledné křečové žíly. Jen to v zimě není tolik vidět. S nástupem jara se ale ukáže, jak chlopně málo pracují.

Nohy bez křečových žil

Základem úspěšné léčby je celoroční posílení žilních stěn pomocí venofarmak – léků, které může předepsat lékař. V zimě k nim zkuste připojit i kompresní punčochy. Zahřejí a pod kalhotami nejsou vidět. Posledním krokem je dobrá a kvalitní strava a alespoň pravidelná chůze. Právě nyní můžete na všem zapracovat a jaro přivítat s menší bolestí nohou. Křečové žíly se jinak zvětší a rozšíří a jediným řešením bude nakonec operace křečových žil. Takový zákrok se u pokročilých fází bez ohledu na metodu pohybuje od 10 do 30 tisíc za jednu nohu. Chirurgická operace křečových žil je sice hrazená pojišťovnou, ale vyžaduje pracovní neschopnost až 6 týdnů. Další rady a tipy hledejte třeba na webu žilní poradny.

Nezanedbávejte pedikúru

Péče o nehty a paty je typičtější v létě, ale ani v zimě není dobré hodit pedikúru za hlavu. Zanedbání si můžete přivodit bolavé praskliny na patách, zarůstání nehtů, bolesti zad či deformity chodidla. Proto je třeba dopřát nohám patřičnou péči. Začněte desetiminutovou vodní lázní, nohy osušte a teprve pak odstraňujte zrohovatělou kůži pemzou nebo seřezávačem. Povrch chodidel vyhlaďte peelingem, zastřihněte si nehty do rovného tvaru a celou proceduru zakončete důkladným promazáním pomocí hydratačního krému.   

Neškrťte se v malých velikostech

Úzké boty, těsné oblečení a umělé materiály. Nic z toho nohám ani tělu nesvědčí. Malé boty navíc ničí klenbu, způsobují vbočené palce a nevyrovnanou chůzi. Váha těla není rovnoměrně rozprostřená po celé plosce. Časem se můžete dopracovat k bolestem nohou, kolen, kyčlí a páteře. Základem je nosit velikost bot a oblečení, která vám skutečně je, a klidně i o trochu větší. Zejména u bot zjistíte, že jakmile začnete nosit o číslo větší, noha se časem roztáhne a do původní velikosti už se nenacpete.

Dopřejte si masáže

Masáže proti bolestem nohou si naordinujte klidně každý večer. Začněte od chodidel a jemnými krouživými pohyby prsty a dlaněmi postupujte směrem ke stehnům, nikdy ne naopak. Zejména, pokud máte problémy s chronickým žilním onemocněním, protože cílem je dostat nahromaděnou krev nahoru. Občas si dopřejte i péči odborníka a zajděte si na ruční lymfatickou masáž, která je skvělá na otoky.

Půlhodinka každý den

I přes veškerou péči, bez pohybu vaše nohy nikdy nebudou svou nejlepší verzí. Nejpřirozenější pohyb je obyčejná chůze nebo běh, proto se nenechte odradit nízkými teplotami, nazujte pohodlné boty a vyrazte. Pár kilometrů každý den prospěje vašim nohám, krevnímu oběhu, a ještě si u toho krásně pročistíte hlavu. Pokud vám chůze nestačí, zkuste si dát do těla doma. Inspirovat se můžete třeba v článku Kruhový trénink nebo Vytvořte si domácí fitko z věcí, co máte běžně doma.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1