Hýčkejte svá chodidla. Dopřejte jim účinnou pedikúru

Hýčkejte svá chodidla. Dopřejte jim účinnou pedikúru

Nohy nás nosí celý náš život. A proto bychom se jim měli odvděčit důkladnou a stoprocentní péčí. Nejen v letních měsících, kdy je více vystavujeme a podrobujeme kvůli vyšším teplotám a chození „bosky“ větší zátěži, ale i po zbytek roku. Mezi nejčastější problémy patří ztvrdlé a popraskané paty. A proto péče o nohy nikdy nekončí a je třeba hýčkat je každý den, třeba domácí pedikúrou.

Dobrá péče o nohy se vyplácí po celý rok. V horkých dnech je „trápíme“ na vysokých podpatcích, v páskových sandálech a mnohdy také dlouhým stáním. Nohy se potí, jsou více vystavované riziku vzniku puchýřů a odřenin. O křečových žilách ani nemluvě.

A ani v zimních měsících nohy neodpočívají. Přestože chodidla schováváme do ponožek a plných bot, i tak mohou trpět otlaky z nevhodné obuvi a „dusit se“ v umělých materiálech. Správná péče – profesionální i domácí – je proto alfou a omegou spokojených a zdravých nohou po celý rok.

V rukou profesionálů

Pedikúra by se měla řadit mezi ta ošetření, která si ženy, ale i muži, dopřávají pravidelně. Frekvence je individuální a závisí na stavu chodidel. Pedikérky nejčastěji doporučují rozmezí od šesti týdnů až po návštěvu jednou za tři měsíce.

Díky pravidelné návštěvě pedikúry lze snížit riziko vzniku různých kožních a ortopedických onemocnění. Zanedbání péče může vést také k rozvoji bolestivých a nehojících se prasklin na patách, k zarůstání nehtů, bolesti zad či nevratným deformitám chodidla. U diabetiků pak k rozvoji diabetické nohy.

Profi pedikúra se buď provádí za sucha, anebo za mokra.

  • Mokrá pedikúra je metoda používaná již desítky let. Celá procedura začíná koupelí nohou v lázni se změkčujícími přísadami. Koupel trvá deset až dvacet minut a během této doby dojde ke změkčení otlaků a mozolů a uvolnění nečistot z nehtových lůžek. Poté pedikérka nohy důkladně osuší a začne s odstraňováním přebytečné kůže a otlaků. Při mokré pedikúře používá k tomuto účelu ostrou žiletku či skalpel, s jejichž pomocí se opatrně odstraní změkčené kožní přebytky. 
  • Suchá pedikúra je velkým hitem a funguje na principu využití speciálního stroje. Nehrozí u ní říznutí, protože se používá speciální bruska, která jemně obrušuje ztvrdlou kůži. Díky tomu je metoda vhodná i pro diabetiky a lidi trpící plísněmi.

Domácí péče snadno a rychle

Návštěvu pedikérky byste měli pravidelně kombinovat s domácí péčí. Pozor si však dávejte na správný postup a vyvarujte se základních chyb, jako například provádění domácí pedikúry nasucho (takové ošetření je lepší nechat na profesionálech) nebo špatné zastřihávání nehtů.

Nohy by se měly alespoň na 10 minut „naložit“ do vodní lázně, následně osušit, teprve pak odstranit zrohovatělou kůži pemzou nebo pilníkem na paty, vyhladit povrch chodidel peelingem, zastřihnout nehty do rovného tvaru a důkladně promazat hydratačním krémem či pěnou.

Nezapomínejte ani na každovečerní mazání chodidel vyživujícím krémem. Vyplatí se i používání stříbra ve spreji do obuvi, které zamezuje plísním a pocení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1