Je vám nad padesát? Obrňte se proti klíšťatům včas

Je vám nad padesát? Obrňte se proti klíšťatům včas

Venku nás ještě místy potká sníh, ale my bychom už měli pomalu přemýšlet nad tím, jak se připravit na klíšťovou sezónu. Proč? Protože v roce 2019 bylo zaznamenáno 774 případů klíšťové encefalitidy, což je nejvíce za posledních 8 let. Přitom zrovna této nemoci se můžeme efektivně bránit prostřednictvím očkování. Kdo zatím tuto možnost nejvíce přehlíží jsou osoby starší 55 let. Právě u nich se přitom zvyšuje riziko trvalých následků.

Co je klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které přenáší infikované klíště a zprvu připomíná chřipku. V další fáze se však přidají horečky a je napaden i centrální nervový systém. Objevují se bolesti hlavy, ztuhlost šíje, třes, ale také poruchy paměti či spánku. Protože se jedná o virovou nemoc, nezabírají antibiotika (v případě jejich nasazení se neléčí nemoc, ale pouze se zmírňují projevy nemoci). Klíšťová encefalitida může mít i trvalé následky, mezi které patří dlouhotrvající obrna hlavových nervů, postižení nervů nebo porucha sluchu. Až 10 % nemocných pociťuje i několik měsíců po ukončení léčby problémy s koncentrací, nespavost/přílišnou spavost, únavu, úzkost a zhoršení paměti.

Klíště je aktivní od 5 stupňů Celsia

Jak tvrdí jedno moudro: „Štěstí přeje připraveným.“ A to se týká i klíšťat. Je třeba si uvědomit, že klíště není výsadou letních měsíců, ale začíná být aktivní již při 5 ˚C. Navíc se vyskytuje nejen v listnatých lesích, o čemž je stále přesvědčeno mnoho lidí, ale i v těch jehličnatých a navíc ještě v městských parcích, na zahradách, dětských hřištích či ve vysoké trávě. Překážkou mu nejsou ani vyšší nadmořské výšky. Infikované klíště tedy můžete potkat víceméně kdekoli.

Rizika rostou s věkem

 „Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že onemocnění u starších osob mívá horší průběh, často se rozvine těžší neurologické postižení, dochází ke zhoršení funkcí nervového systému i ve smyslu zhoršení paměti, výbavnosti, poruch spánku. Navíc u starších nemocných často v důsledku akutního onemocnění dochází k dekompenzaci základních onemocnění, např. cukrovky, onemocnění srdce a podobně. Současně taktéž rehabilitace a úprava zdravotního stavu do stavu před onemocněním trvá delší dobu, navíc u některých nemocných zůstává i trvalé postižení, např. ochrnutí končetin jako následek onemocnění,“ popisuje onemocnění a jeho následky MUDr. Lenka Petroušová, Ph.D. z Fakultní nemocnice Ostrava.

Kdo šetří má za tři?

Ne vždy se vyplatí šetřit. Důvodem, proč se někteří lidé nenechávají očkovat je fakt, že očkování proti klíšťové encefalitidě není hrazeno pojišťovnou. Náklady na jednu dávkou jsou přibližně 900 Kč (v časovém odstupu se dávají tři dávky) a je možné pojišťovnu požádat o příspěvek. Ta přispívá i na přeočkování po 3 až 5 letech, u kterého je potřeba již jen jedna dávka. Rozhodnutí je samozřejmě na každém jedinci, avšak měl by zvážit skutečnost, že průměrná pracovní neschopnost u pacienta s „lehčím průběhem“ nemoci je 4–6 týdnů. V případě trvalých následků pak rostou další náklady na péči.

Další informace o klíšťatech si můžete přečíst i v našem předchozím článku Upíři z přírody.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1