Domácí pedikúra krok za krokem

Domácí pedikúra krok za krokem

2 min. čtení Aneta Zýková
Pokud Vám brání neupravené nehty či ztvrdlá kůže na nohou nazout si Váš oblíbený pár otevřených bot, nezoufejte. Pedikúru si totiž můžete udělat z pohodlí domova za pár minut a Vaše chodidla tak budou po celé léto krásná a zdravá. Správnou pedikúrou totiž předcházíte i mnohým potížím, jako je například zarůstání nehtů, onychomykóza, popraskaná kůže či dokonce infekce. Odhalte 5 kroků k dokonalé pedikúře!

Odhalte 5 kroků k dokonalé pedikúře!

1. Začněte koupelí

Před samotnou pedikúrou je nutné nehty zbavit zbytků laku a kůži nohou změkčit. Odlakovač volte raději bez acetonu, neboť ten může způsobit vysychání nehtu a jejich třepení. Ideální je nohy namáčet zhruba 10 – 15 minut v teplé vodě. Do koupele můžeme přidat vonnou sůl nebo olej. Chodidla poté důkladně osušíme ručníkem. Máte-li suché a popraskané paty, může jít o důsledek špatné životosprávy

2. Zbavte se odumřelé kůže

Nyní můžete začít se zbavováním se odumřelé a ztvrdlé kůže na nohou. Volit lze hned z několika druhů nástrojů. Nejčastěji používanou je rašple – jedná se o pilníky různé hrubosti na násadě. Vždy doporučujeme začít drsnějším pilníkem a broušení dokončit pilníkem s jemnou hrubostí. Pilník je k dostání i v elektrické podobě s rotujícími kotouči. Další možností je pemza. Tu před použitím namočte a přejíždějte jí ztvrdlé části. Pemzu lze doporučit především na pravidelné udržování chodidel, ale velké množství kůže s ní spíše neodstraníte. Pokud se potřebujete zbavit vysoké vrstvy odumřelé kůže, je možné použít seřezávač kůže. Ten Však raději přenechejte profesionálním pedikérkám, protože jeho nesprávným použitím si můžete způsobit nepříjemné poranění. Před jejich další úpravou též odstraníme kůžičku z nehtů. Bambusovou nebo skleněnou tyčinkou ji opatrně zatlačíme, nikdy nestříháme, a vyčistíme též prostor pod nehtem.

3. Zapilujte nehty do rovna

Přesto, že v mnohých módních časopisech vidíme nehty zapilované do vzhledného obloučku, ze zdravotního hlediska to není ideálním řešením. Nehty bychom měli zapilovávat a střihat vždy do rovna. Ke střihání je tak vhodné použít kleštičky na nehty. Tím předcházíme jejich zarůstání a podporujeme správný růst. Při zastřihování do kulata si můžeme poškodit kožní val i samotný nehet, což může být bujnou půdou pro vznik plísňových onemocnění. I pilníky nalezneme v různých podobách. Od klasického kovového se již dnes doporučuje spíše upustit. Nejen, že nehet se při pilování spíše třepí, ale i samotný pilník se hůře udržuje bez nečistot. Doporučit je možné pilníky skleněné či papírové. U papírového můžeme volit ze široké škály hrubosti. Opět bychom však měli dodržovat pravidlo, že při pilování postupujeme od nejdrsnějšího povrchu k jemnému. Nikdy také nepilujeme plochu nehtu, ale pouze jeho špičku. V případě, že se již na Vašich nehtech vyskytuje plíseň nebo Vám nehty zarůstají, je vhodné navštívit speciálně vyškolené pedikérky, které dokáží s těmito problémy pomoci. V dnešní době již existuje mnoho neinvazivních pomůcek, jako jsou například nehtová rovnátka, která nijak nenaruší estetiku Vaší pedikúry. Nesnažte se zarůstající nehet odstranit sami, neodborné odstranění totiž může vést k opakujícímu se zarůstání nebo dokonce k nenávratnému poškození nehtu.

4. Precizní a dlouhotrvající lak

Pokud chcete aby Váš lak déle vydržel a Vaše pedikúra tak vypadala jako ze salonu i několik týdnů, je nutné lak nanášet na suché a odmaštěné nehty. První nanášíme podkladový lak. Ten je většinou bezbarvý a napomáhá k lepšímu přilnutí laku barevného. Vyhladí se jím i drobné nerovnosti na povrchu nehtu. Začneme lehce nad nehtovou kůžičkou a první tah vedeme rovně středem. Dalšími dvěma tahy od nehtového lůžka pak nalakujeme strany. Nezapomínejte, že lak je vhodné nanést i jedním kolmým tahem přes špičku nehtu. Tím dodáte pedikúře profesionální vzhled a předcházíte tím k odlupování laku. Před nanášením dalších vrstev je nutné lak nechat důkladně zaschnout. Nyní jsou již Vaše nehty připravené na to, abyste jim dodali Vaši oblíbenou barvu. Na závěr nehty přetřeme lakem vrchním, který jim dodá lesk a pevnost.

5. Závěrečná péče

Pedikúru zakončíme vmasírováním hydratačního krému na nohy do chodidel a nehtových lůžek. Vaše nohy by tak měly být krásné a jemné a při správné a pravidelné péči by pedikúra neměla zabrat více než pár minut. Na závěr je dobré připomenout, že nástroje, s nimiž pedikúru provádíme je potřeba pokaždé opláchnout a vydesinfikovat, případně je včas vyměnit za nové. Předejdete tím množení bakterií a případným onemocněním nehtů.

 

Zdroj: www.cosmopolitan.com

Foto: Unsplash.com 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1