Zdraví pod lupou: Suché a popraskané paty

Zdraví pod lupou: Suché a popraskané paty

Jsou nepěkné, a navíc bolí. S přicházejícím létem nás budou trápit o to víc. Ani sebelepší sandály totiž nezakryjí špatnou pedikúru a suché, silně popraskané paty.

Popraskané paty jako důsledek špatné životosprávy

Často na ně trpí obézní lidé, cukrovkáři, nebo osoby s kožními problémy. Vliv má ale také špatný pitný režim a nedostatek vitamínů. Obecně se nedá označit jediná konkrétní příčina rozpraskaných pat, ale faktem je, že důkladnou péčí o nohy jim skoro jistě zabráníte.

Svou roli hraje i výběr obuvi

Těsné balerínky, časté nošení podpatků, gumové boty, které nedýchají, anebo prostě jen boty, které někde tlačí. Pokud nosíte nevhodnou obuv pravidelně, časem se její nedostatky můžou projevit právě popraskáním pat. Správné boty musí být pohodlné, prodyšné, a co je nejdůležitější – správných bot mějte víc. Střídání obuvi je důležité pro odpočinek nohou i hygienu. Určitě nikdy nenoste boty vlhké od zpocených nohou, nebo dokonce špinavé uvnitř.

Popraskané paty si žádají zvýšenou hygienu

Jsou totiž vstupní branou pro nečistoty nebo infekci. Samozřejmostí by proto měla být častá výměna čistých ponožek. Noste výhradně bavlněné nebo bambusové ponožky, protože umělé materiály nedýchají, čímž podporují vznik mykóz. Pokud navíc trpíte na pocení nohou, ponožky si klidně vyměňujte i během dne. Při koupání používejte šetrné přírodní mýdlo a vždy nohy pečlivě osušte! Je dobré pobýt chvíli bez ponožek, aby zmizela skutečně veškerá vlhkost.

Jak se zbavit staré kůže?

Použít můžete pemzu, peeling nebo speciální nožík/žiletku. Nejdůkladnější však bude profesionální pedikúra. Zrohovatělou kůži odstraňujte pravidelně, bude to dobrá prevence proti prasklinám. Pokožku nejprve nechte zvláčnět v teplé vodě. Můžete přidat i trochu jedlé sody, která funguje jako změkčovač. Potom postupujte od nejhrubšího obroušení pemzou, až po jemný peeling. Takto obroušenou kůži musíte pokaždé ošetřit výživným krémem, aby nebyla vysušená. Ideální je zábal ze silné vrstvy krému, který necháte působit nejméně 30 minut. Na konec si můžete natáhnout kosmetické ponožky, a jít spát.

Není krém, jako krém. Jaký se hodí na suché nohy?

V případě krému na nohy sáhněte vždy raději po těch hutnějších. Gelové konzistence jsou příliš lehké, a pokožku nohou nevyživí. Poohlédněte se po přípravku s ureou, což je velmi hojivá látka. Podobné účinky má i výtažek z měsíčku, heřmánku a arniky. Jako masku lze použít i vepřové sádlo. Svou strukturou je podobné lidské tkáni, proto je bylinná mast ze sádla mnohem lepší, než se základem z vazelíny.

Myslete i na dostatek vitamínů, které užívejte jak vnitřně, tak je aplikujte ve formě kosmetických přípravků. Vitamín E a A jsou pro krásnou pokožku nejdůležitější. Pomůže i kolagen a biotin. Špatný stav kůže budete nejspíš řešit delší čas, ale investice se rozhodně projeví!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1