Češi za poslední rok nabrali pár kil a cítí se celkově hůř. Do kondice je chce dostat aplikace Léto aktivně a zdravě

Češi za poslední rok nabrali pár kil a cítí se celkově hůř. Do kondice je chce dostat aplikace Léto aktivně a zdravě

Život v době pandemie zapůsobil na každého jinak. Podle průzkumu nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju, na který odpovídalo přes 700 respondentů ve věku 20 až 60 let, se 23 % Čechů zhoršilo zdraví, fyzická kondice a nabrali pár kil. Právě proto startuje 20. července 2021 projekt s mobilní aplikací Léto aktivně a zdravě. Prostřednictvím volně dostupné aplikace má každý možnost se zdarma zapojit do různých pohybových, stravovacích a relaxačních výzev o ceny. Projekt si dává za cíl s pomocí odborníků ukázat lidem cestu, jak se dostat zpátky do formy díky pohybu, vhodnému jídelníčku a aktivnímu odpočinku, a zlepšit tak celkovou spokojenost v jejich životě.

Z průzkumu sice vyplynulo, že 23 % lidí se cítí hůře, ale další 28 % hlásí naopak zlepšení. Dokonce takové, že významná část hodnotí svůj současný zdravotní stav jako velmi dobrý až výborný a pár kilogramů se naopak zbavili. Jaké změny v životě za poslední rok udělali, že se cítí výrazně lépe? Rozdíly spočívaly v přístupu k životnímu stylu, a hlavně v zodpovědnosti za vlastní zdraví a kondici. „Většina lidí ale potřebuje k činům postrčit, motivovat a provázet celým procesem. To je právě cílem aplikace,“ vysvětluje psycholožka, terapeutka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Příliš sázíme na nařízení

Češi a Češky, kterým se zhoršil zdravotní stav, dali na první místa ochranu úst (80 %), omezení sociálních kontaktů, dodržování vzdáleností a dezinfekční prostředky (65–73 %). To jsou věci, které hodnotili jako nejpozitivnější pro své zdraví. Jiné aktivity jako pohyb na čerstvém vzduchu, výběr vhodných potravin nebo více ovoce či zeleniny byly až na dalších příčkách. Respondenti, kteří se po roce cítí zdravotně lépe, měli priority přesně opačně.

Se zdravotním stavem souvisí i fyzická kondice. Respondentům, kterým se zhoršil zdravotní stav, klesla i fyzická kondice (u 78 %) a každý druhý ji momentálně vnímá jako špatnou až velmi špatnou. Jako častý důvod dotazovaní uváděli nemožnost provozovat svůj oblíbený sport a bohužel si nenašli jiný. Občasné procházky v přírodě jim nenahradily fyzický výdej ze sportu.

Nemůžou dělat obvyklý sport? Třetina si našla nový

Naopak druhá skupina respondentů, která se cítí po roce ještě lépe, neviděla v tom, že nemohla provozovat svůj oblíbený sport, výrazný problém. Více než třetina z nich to vyřešila tím, že vyzkoušela něco zcela nového a zbytek stejně jako ostatní zapojil procházky, domácí a venkovní cvičení. Zásadní rozdíl je ale v tom, že sportování a pohybu věnovali tito dotazovaní podstatně více času, v řádech až o 2 hodiny týdně více. Není divu, že fyzická kondice šla u 79 % nahoru a téměř všichni se aktuálně cítí dobře až výborně. Polovina z nich naopak zhubla, a to více jak o 3 kg. Ztráta váhy ale není daná jenom sportem, ale jak sami uvedli i daleko pravidelnější stravou, navýšením denního počtu porcí zeleniny i ovoce a omezením sladkých nápojů, sladkostí, slaných pochutin a také alkoholu.

Na stres a spánek pomáhá pohyb

Za lepším zdravotním stavem a fyzickou kondicí stojí i míra stresu a napětí. Jedna skupina bojovala proti stresu převážně zvýšením sportovních a pohybových aktivit, druhá si na nedostatek fyzické aktivity naopak stěžovala. Příčina, proč se někteří hýbou méně, než by si přáli, spočívá také v nedostatku osobního prostoru a času. „Přitom jak se zdá, je dostatek času na pohyb a sport klíčem k narušení celého začarovaného kruhu. Právě to může být příčinou, proč část respondentů více „uzobává“ sladkosti a slané dobroty. Dostatečná pohybová aktivita je spolu se správnou výživou to hlavní, co člověk může vykonat pro svoje dobré zdraví a prevenci nemocí. Pohyb nám pomáhá uvolnit se, přijít na jiné myšlenky a cítit se lépe. Nespokojenost v osobním životě, nárůst hmotnosti, horší spánek i obtížné usínání jsou jen logickým důsledkem nedostatku pohybu a nesprávné životosprávy. Změna je však možná, a je na každém z nás, jaký přístup zvolíme,“ uzavírá ředitelka iniciativy Vím, co jím a piju Lucie Gonzálezová.

Mobilní aplikace Léto aktivně a zdravě je průvodce zdravým životním stylem

Díky ní poznáte, že i malé změny v životním stylu mají vliv na zdraví a lze je zařadit snadno a zábavnou formou. V aplikaci na vás čekají výzvy z kategorií sport, výživa, relax, které budou průběžně přibývat. Zapojte se do výzev, sdílejte výsledky, soutěžte o ceny. Dostatečný pohyb, správná výživa a psychická pohoda – to je základ pro zdraví i pro dobrou kondici. Celý obsah připravili zkušení odborníci. Aplikace je určena pro všechny bez rozdílu věku. Prožijte léto aktivně a zdravě!

Odborným garantem mobilní aplikace Léto aktivně a zdravě je nezisková společnost Vím, co jím a piju. Partneři projektu jsou Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR 211, RACIO, Krahulík – MASOZÁVOD Krahulčí, Maminčino koření, Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Tchequie, hamko cz, ORIFLAME CZECH REPUBLIC, BONAVITA a Focus agency.

Stáhněte si zdarma aplikaci a bavte se

Více informací: www.aktivneazdrave.cz/aplikace

Google Play pro Android: stahujte zde
App Store pro iOS: stahujte zde

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1