8 pravidel jak se bránit toxickým látkám v domácnosti

8 pravidel jak se bránit toxickým látkám v domácnosti

7 min. čtení Šárka Brunclíková
Nový výzkum od amerických vědců potvrdil škodlivost některých chemických látek a jejich provázanost se vznikem rakoviny, konkrétně PFAS a fenolů. Ty mají podle nových důkazů způsobovat hormonálně podmíněné druhy rakoviny, a to hlavně u žen. Tyto látky ale nejsou jediné, se kterými se běžně setkáváme a které mají vliv na lidské zdraví. Co je pro nás toxické a můžeme se těmto látkám vyhnout?

V dnešním světě, kde jsme obklopeni různými produkty a novými technologiemi se stále více lidí obrací k jednoduššímu způsobu života, aby dosáhli celkového zdraví. Jedním z přístupů je koncept non-toxic životního stylu, který se věnuje otázkám zdraví i životního prostředí. Přístup non-toxic doslova „netoxický“ se snaží minimalizovat vystavení škodlivým látkám a chemikáliím, které se nacházejí v každodenních produktech. Tyto látky jsou přítomné v potravinách, v kosmetice, oblečení, v domácnosti i v ovzduší.

Proč být non-toxic?

Zdraví není ovlivněno jen tím, co konzumujeme ale i prostředím, ve kterém se pohybujeme. Konec konců kůže je největším orgánem těla, přes který se toxické látky dostávají do tkání a oběhu, kde způsobují problémy. Kromě toho také vstřebáváme vše skrze dýchací cesty. To, jaké prostředí je venku sami a hned neovlivníme, můžeme se ale zaměřit na domácnost a na ta místa, kde si prostředí určujeme podle svého.

Trend non-toxic má kořeny v narůstajícím povědomí o toxických látkách, které nás obklopují. Lidé si uvědomují, že mnoho běžných produktů obsahuje chemikálie, které způsobují zdravotní problémy, jako jsou alergie, astma, a dokonce i vážné nemoci, jako je rakovina.

Jaké látky jsou pro člověka toxické?

Toxických látek, které se ve výrobě na celém světě používají, nejsou stovky ani desetitisíce, ale spíše již statisíce a jejich počet se s vývojem průmyslu každý rok stále zvyšuje. I pro samotné vědce a chemiky není snadné sledovat aktuální trendy a výzkumy u jednotlivých látek. Zde jsou ty nejběžněji používané, kterým bychom se měli v netoxické domácnosti vyvarovat:

Bisfenol A (BPA)

Nachází se v plastových výrobcích (lahve, obaly, výstelky kozerv). Může ovlivnit hormonální rovnováhu, spojuje se s rizikem rakoviny, poruchami reprodukčního systému a problémy s vývojem dětí.

Ftaláty

Najdeme je v plastových produktech, jako jsou hračky nebo v kosmetice (rtěnky, laky na nehty, spreje na vlasy). Mohou ovlivňovat hormonální systém a reprodukci.

Syntetické vůně

Z 95 % jsou to ropné deriváty, které mohou vadit alergikům a dětem, protože jsou více senzitivní. Tyto látky souvisejí i s narušením hormonálního systému.

Perfluorované látky (PFAS)

Jsou používané např. na nepřilnavých pánvích. Hromadí se v těle a mají nepříznivé účinky na endokrinní systém a je s nimi spojeno riziko rakoviny.

Pesticidy a herbicidy

V zemědělství ochraňují plodiny před parazity, zůstávají na potravinách a jsou spojovány s rizikem rakoviny a neurologickými problémy.

Hliník

Najdeme ho často v anti-perspirantech, kde uzavírá potní klubko a nedochází tak k vylučování potu, který se hromadí v lymfě. Vytváří oxidační stres na buňkách v celém těle, což způsobuje jejich stárnutí a poškození DNA. Existuje podezření, že přispívá k rakovině prsu, prostaty a k osteoporóze.

Chemické filtry

syntetické chemické látky, které se nachází v opalovacích přípravcích. Vstřebávají se do pokožky, produkují volné radikály, mají vliv na hormony a způsobují alergické reakce.

Parabeny

Používají se jako konzervační látky v běžné i v luxusní kosmetice. Potlačují aktivitu enzymů, dokáží imitovat hormony a mají negativní vliv na mužské reprodukční orgány.

SLS a SLES

Přidává se do běžných šampónů, zubních past, a sprchových gelů, kvůli tvorbě pěny. Je to „čistič“, který může ale způsobovat podráždění kůže, očí a povrchu hlavy. Má negativní účinky na reprodukci a imunitní systém a může poškozovat játra.

Silikony

Přidávají se do šamponů nebo kondicionérů. Nejsou rozpustné ve vodě, mají tendenci se vrstvit a působí přesně opačně než na začátku používání. Obalený vlas má větší tendenci se lámat, cuchat a nepřijímá hydrataci.

„Éčka“

Některá potravinářská barviva jsou potenciálními karcinogeny a spojují se s hyperaktivitou dětí, astmatem, kopřivkou nebo sennou rýmou.

Přes kůži a dýchací cesty se tyto látky vstřebávají do tkání a krevního oběhu. Tam se kumulují a kvůli tomu vznikají zdravotní problémy. Většinou tedy narušují produkci hormonů, oslabují imunitní systém a jsou karcinogenní.

Jak má vypadat non-toxic domácnost?

Měli bychom si dávat pozor na nový nábytek, který obsahuje lepidla, nátěry a je naimpregnovaný, protože se z něj škodlivé látky postupně uvolňují. Dnes již najdeme na trhu produkty, které jsou ošetřeny pouze olejem nebo šetrnými přípravky. Dalším problémem mohou být matrace, peřiny nebo nové koberce s příměsí polyesteru, které uvolňují mikroplasty. Jejich alternativou jsou výrobky z přírodních materiálů.

Při úklidu bychom si měli dávat pozor na čistící prostředky, ze kterých vstřebáváme nebezpečné látky skrze kůži nebo dýchacími cestami. Uklidit si dnes můžeme i s nezávadnou variantou těchto přípravků nebo se mnoho lidí vrací k přírodním čistícím prostředkům jako je například bílý ocet.

Existuje několik základních pravidel pro non-toxic životní styl, které můžete postupně do běžného života zahrnout a minimalizovat tak vystavování se škodlivým látkám:

  1. Používejte bezpečné nádoby pro ohřev potravin: Plastové obaly obsahují chemikálie, které při ohřevu přechází do potravin. Je lepší používat skleněné nebo keramické nádoby.
  2. Vyvarujte se poškrábaným teflonovým pánvím: Při vysokých teplotách uvolňují poškozené teflonové pánve látky do potravin. Zvažte použití pánví s bezpečnějšími povrchy jako je nerez.
  3. Volte organickou stravu: Bio strava by neměla obsahovat pesticidy a chemikálie jako konvenční potraviny.
  4. Čtěte si složení kosmetiky: Kosmetika a produkty pro osobní péči mohou obsahovat mnoho toxických látek. Dávejte přednost těm s přírodními složkami.
  5. Větrejte: Větráním si pomůžeme k odstranění látek, které se uvolňují např. z nového nábytku nebo čistících prostředků.
  6. Pořiďte si pokojové rostliny nebo čističku vzduchu
  7. Pijte filtrovanou vodu: Filtrací vody z kohoutku můžete snížit množství nečistot a chemikálií.
  8. Dávejte pozor na označení "non-toxic" a "eco-friendly": Buďte obezřetní při nakupování produktů s těmito označeními. Hlavní je prověřit si složení produktu.

Toxické látky jsou přítomné ve věcech, které používáme každý den a nelze se jim tak úplně vyhnout. Eliminace škodlivin ale může mít zdravotní prospěch zejména v otázce kožních problémů. Ze zkušeností lidí z non-toxic domácností vyplývá, že se jim zlepšil stavu pokožky, alergické reakce a došlo i ke zlepšení čichu a vnímavosti. Snahu o eliminaci chemických látek podporují i ochránci životního prostředí, protože přináší i prospěch pro planetu.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz , program Daruj si zdraví, netoxickadoacnost.cz

Foto: Shutterstock

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1