Upíři z přírody, proti kterým nefunguje česnek ale levandule

Upíři z přírody, proti kterým nefunguje česnek ale levandule

Klíšťata vylezou ze svých úkrytů a dostanou zatraceně silnou chuť na krev již při 5 °C, natož když jsou venku letní teploty. Jelikož leckdy přenášejí závažné nemoci, je dobré nenechat je na sebe přisát. Nebo je aspoň odstraňte v nejkratší možné době. Jak na to?

„Pozor, klíšťata, padáky nasadit a seskok!“ Tak přesně takhle si ze mne dělili rodiče legraci, když jsme společně vyráželi na procházky do lesa. Jenže žili ve velkém omylu. To, že klíšťata na své oběti seskakují ze stromů, je totiž mýtus. Tihle upíři žijí v trávě nebo na keřích ve výšce do jednoho a půl metru podle toho, v jakém jsou právě vývojovém stádiu. Larvy bývají nejníže, výše pak nymfy a nejvýše dospělí jedinci.

Oblíbené jsou tráva a keře

Rodiče mi také neřekli, že les není jediným místem, kde setkání s klíšťaty hrozí. Ta totiž žijí i na louce, u rybníků a řek, na zahrádkách nebo v městských parcích.  Prostě tráva vysoká 20 cm a víc je ideálním klíštěcím bydlištem. Více bývá klíšťat v listnatých lesích, méně v jehličnatých a na prosluněných suchých místech. Právě proto, že horko a sucho jim nesvědčí, hrozí jejich přisátí nejvíce od března do června a poté opět na podzim až do příchodu prvních mrazíků.

Kalhoty do ponožek!

Kdysi platilo, že někde bývá klíšťat víc a jinde méně. Teď už je celé území naší republiky osídleno klíšťaty stejně hojně. Nezbývá tedy, než být ostražití a na setkání s klíšťaty vždy připravení. Jen málokomu se asi podaří vyrážet na procházky do lesů a luk v doporučovaných světlých klahotách z hladkého materiálu. Na nich jsou totiž klíšťata nejlépe vidět a také se jimpo nich nejhůř šplhá nahoru. Aby si to tahle havěť nezjednodušila vlezením pod nohavici, je přímo ideální, když jsou nohavice kalhot opatřené dole gumou nebo zastrkané do ponožek. Pokud takhle vymódění ven vyrážet nehodláte, vsaďte určišt alespoň na repelent. Ten klíšťata odpuzuje, i když jen dočasně, takže se musíte přestříkávat novými dávkami, jinak to není zcela spolehlivé. Z přírodních tipů pak na klíšťata platí levandule a nebo tymián, ať už ve formě éterického oleje nebo jako domácí rozprašovač.

Rozhodně nedusit

Když už se klíště přisaje, je nutné ho co nejdříve odstranit. Může totiž přenášet viry klíšťové encefalitidy nebo bakteriální lymeskou boreliózu. Viry se bohuželo mohou přenést už za dvě hodiny po přisátí, nákaza lymeskou boreliózou je poamlejší, trvá to minimálně 24, ale spíše 48 hodin. Zapomeňte na dušení klíštěte olejem a jeho vytáčení, ať už po nebo proti směru hodinových ručiček. K odstranění malé nymfy stačí obvykle vlhký tampon s mýdlem. Na dospělé klíště je vhodné použít pinzetu nebo speciální kartu na klíšťata. Podebere se hlavička a klíště se opatrně vytáhne kolmo na povrch kůže bez otáčení. Může se také vyviklat. Následně se má bezpečně zlikvidovat a místo jeho přisátí vydezinfikovat.

Očkování je nejspolehlivější

Nejlepší ze všech preventivních opatření je samozřejmě očkování. To existuje jen proti klíšťové encefalitidě a je opravdu dobré jím být chráněn. Následky téhle nemoci jsou totiž rozsáhlé, od obrny, přes další neurologické potíže, poruchy sluchu, spánku i velké psychické problémy. Očkování se skládá ze tří dávek, schéma jejich postupné aplikace určí lékař podle roční doby. V létě je již určitě třeba zrychlené schéma, kdy se první dvě dávky aplikují 14 dnů po sobě a již po druhé dávce je ochrana dostatečná. Nesmí se zapomínat na přeočkování po třech letech a následně opět po třech až pěti letech.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1