Světelný kořen – potravina budoucnosti?

Světelný kořen – potravina budoucnosti?

Mluví se o něm jako o rostlině budoucnosti. Kromě toho, že je velmi chutný a zdravý, disponuje zcela výjimečnou schopností uchovávat světelný éter – energii, která prostupuje našimi těly, okolním světem i celým vesmírem, a která tvoří základ spojení ducha a hmoty. Máme-li v sobě tuto energii v dostatečném množství, jsme zdraví, spokojení, plní sil a chuti do života. Což platí i naopak. V poslední době však této životodárné světelné substance v našich tělech kvapem ubývá…

Na vině je především současný životní styl – nevhodná životospráva, neschopnost odpočívat, snaha o co nejlepší výkon, touha po penězích a materiálních hodnotách a téměř všudypřítomný stres, který jsme si už zvykli považovat za normální. Jak ze stresu udělat pomocníka jsme vám nabídli v předchozím článku. To vše nás, bohužel, stále více vzdaluje od zdroje naší skutečné životní síly, ať už ji označujeme jako éter, prána, orgon, mana nebo třeba čchi…

Uzdravuje i prostor, kde roste

A právě kořen rostliny s botanickým názvem Dioscorea batatas (jam čínský) má schopnost vázat velké množství světelného éteru a díky svým jemným energetickým vibracím prozařovat a uzdravovat každého z nás a také prostor, kde roste. Na výjimečné vlastnosti světelného kořene upozornil už v roce 1924 filozof rakouského původu Rudolf Steiner, zakladatel antroposofie (nauka o člověku, která vychází z přesvědčení, že naše lidská podstata má svůj původ v duchovním světě). Podle něj má tato rostlina jako jediná na světě schopnost uchovávat světelný éter, který člověk nezbytně potřebuje pro svůj život. Možnost přijímat energii také z dalších rostlin či rostlinných produktů je v současné době stále obtížnější kvůli průmyslovému zpracování potravin, které tuto vzácnou substanci bez milosti likviduje.

Vyrovnává hormony a omlazuje

Světelný kořen je ale také chutná a výživná zelenina. Jeho hlízy obsahují škrob, bílkoviny, tuky, enzym amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitaminy a víc než třicet různých stopových prvků. Rostlina, která je doma v severní Číně, má podle tamějších lékařů a bylinářů celou řadu blahodárných účinků: posiluje plíce, slezinu a ledviny, harmonizuje hormonální systém, podporuje správnou činnost imunity, snižuje hladinu krevního cukru, odvádí z těla přebytečnou vodu, pomáhá  ženám v obdobích emoční nerovnováhy, v klimakteriu a při menstruačních bolestech a velmi příznivě působí na mužskou potenci. Zároveň je proslulá jako zkrášlující a omlazující prostředek, díky kterému člověk získá hebkou pleť a lesklé silné vlasy a bude pomaleji stárnout.

Uvařený chutná jako brambory

Světelný kořen můžete pěstovat na zahradě a při troše snahy i na balkóně. Sází se v březnu až dubnu, do speciální směsi zeminy a písku (jednotlivé vrstvy mají přesné místo). K sadbě se používají pacibulky (ty najdete po odkvetení na lodyze dospělé rostliny), jednoletý kořen (vyrůstá z pacibulky), horní část kořene dospělé rostliny (asi 30 cm) nebo řízky kořene dospělé rostliny (5–10 cm). Abyste si byli jisti kvalitou, je dobré se obrátit přímo na některého z pěstitelů, který kromě samotné rostliny nabízí i zaškolení, co s ním.

Kořen se dá konzumovat syrový i vařený, případně sušený (rozemletý na prášek). Pěstitelé radí ukrojit plátek syrového kořene, nakrájet ho na kostičky keramickým nožem a přidat do hotového jídla. Uvařený kořen chutná jako velmi dobré brambory. Ideálně (stejně jako na byliny) by se neměl používat kovový nástroj, který účinné látky lehce znehodnocuje. Pokud vám jde o léčivé účinky světelného kořene, jezte ho spíš syrový. Velmi lahodné a voňavé jsou také květy, které se dají trhat přibližně v polovině srpna.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1