Dopřejte si salát i v zimě

Dopřejte si salát i v zimě

Jste oddanými milovníky křupavých salátů a každou zimu strádáte touhou po své oblíbené pochoutce? Zbytečně. Šťavnaté zeleninky se nemusíte vzdávat ani během chladných měsíců. Možná teď namítnete, že syrová zelenina konzumovaná v tomto období našemu zdraví dvakrát neprospívá, a máte pravdu. Podobné pokrmy organismus silně ochlazují, a to momentálně není vůbec žádoucí. Řešení však přesto existuje – připravte si saláty v teplé variantě.

O záhřevných a ochlazujících potravinách se zmiňuje už tradiční čínská medicína, která mimo jiné upozorňuje na to, že po „studeném jídle“, objeví-li se na stole na podzim či v zimě, nejen vnitřně prochladnete, ale navíc ještě posílíte tukové zásoby. Důvod je prostý. Tělo se bude snažit za každou cenu zahřát – mimo jiné tím, že začne intenzivněji ukládat tuky. Což je pravý opak toho, co si většina z nás po Vánocích přeje. Takže si místo toho udělejte radši teplý salátek.

Přidejte to správné koření

Můžete do něj kromě zeleniny přidat také různé druhy těstovin, maso, luštěniny, kuskus, houby... Jinými slovy vše, co hrdlo ráčí. Důležité ovšem je, aby zelenina prošla tepelnou úpravou, i kdybyste ji měli jen lehce osmahnout na troše olivového oleje. Ze záhřevných potravin pak můžete přidat například kozí sýr, drůbeží, hovězí, jehněčí nebo vepřové maso, vejce či ořechy, z koření zázvor, chilli, muškátový oříšek, koriandr, kardamom, cibuli, česnek, křen, bazalku, hřebíček, skořici, pepř, rozmarýn, oregano nebo papriku. Celou řadu lahodných receptů najdete i na internetu. Nebo pro začátek vyzkoušejte některý z našich tipů.

Těstovinový salát se žampiony

Množství: 4 porce

Co potřebujete: 300 g vřeten, 3 jarní cibulky, 1 cibuli, 5 žampionů, 1 cuketu, 1 červenou papriku, 250 g vařené cizrny, kokosový olej, malou hrst vlašských ořechů nebo semínek (dýňová, slunečnicová, sezamová), sůl, pepř.

Jak postupovat: Těstoviny dejte vařit do osolené vody a všechnu zeleninu a žampiony pokrájejte na menší kousky. Rozpalte si na pánvičce olej a osmahněte cibuli a jarní cibulku, přidejte žampiony a cuketu. Přimíchejte papriku a cizrnu a dochuťte solí a pepřem. Vše smíchejte dohromady a na závěr posypte vlašskými ořechy nebo semínky.

Čočkový salát s dýní hokaido

Množství: 4 porce

Co potřebujete: 100 g zelené čočky, 1 dýni hokaido, 1 červenou cibuli, 3 snítky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst hladkolisté petrželky, 1 citron, malý kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř.

Jak postupovat: Troubu předehřejte na 180 °C. Čočku propláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji na klínky. Dýni důkladně omyjte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na plátky. Ty spolu s cibulí a rozmarýnem dejte do zapékací mísy. Přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a vložte do trouby na 20–25 minut péct. Mezitím si nadrobno nasekejte petrželku. Když je čočka uvařená a dýně s cibulí upečená, nechte obojí chvilinku vychladnout. Vše (bez rozmarýnu) přendejte do mísy, přidejte nasekanou petrželku, olivový olej, sůl, pepř, citronovou kůru z celého citronu a šťávu z půlky citronu a prolisovaný česnek a důkladně promíchejte. Při servírování pokapejte jogurtem.

Kuřecí salát s citronovým kuskusem

Množství: 4 porce

Co potřebujete: 4 ks kuřecích prsou, 1 lžíci olivového oleje, 2 citrony, 170 g kuskusu, 300 ml kuřecího vývaru (nebo vody), sůl a čerstvě namletý černý pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce solených kapar, 3 lžíce nasekaných lístků šalvěje, 20 g nasekaných mandlí.

Jak postupovat: Předehřejte grilovací pánev. Kuřecí prsa potřete olejem, posypte pepřem a solí a smažte na rozžhavené pánvi z každé strany 5 minut. Poté dejte maso stranou a udržujte je teplé. Citrony položte na pánev rozkrojenou stranou dolů a grilujte asi minutu. Kuskus vložte do mísy a zalijte vývarem (vodou). Zlehka přikryjte pokličkou nebo fólií a nechte stát asi 5 minut, dokud se voda nevstřebá. Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte citronovou kůru, kapary, šalvěj, mandle a smažte asi 7 minut. Do pánve poté přidejte kuskus a dobře promíchejte. Citronový kuskus naservírujte na talíř, navrch položte plátky kuřete a grilované citrony.

Další inspiraci najdete i rubrice Recepty. Vyzkoušet může například Teplý zeleninový salát s kuřecím masem nebo Salát z hovězího pupku. Nebo si připravte jednoduchou, ale lahodnou Pečenou zeleninu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1