Dovolená na čtyřech kolech. Hit letošního léta

Dovolená na čtyřech kolech. Hit letošního léta

Uvažujete o tak trochu jiné, dobrodružné dovolené? Sepsali jsme výhody i úskalí, které má karavan a obytný vůz. Tak vzhůru do toho, kempování začíná!

Usednout za volant a jen tak se vydat na místo, které vás právě napadne. Jeden den strávíte tady a další se posunete zase o kus dál. To je svoboda, kterou vám karavaning nabízí.

Češi jsou národ kempařů

Stanování, spaní pod širákem, tramping a výroba nejrůznějších obydlí na kolečkách svépomocí má u nás obrovskou tradici. Některé kempy u nás už existují desítky let, a děti, které sem dřív jezdili, je dnes navštěvují s vlastními potomky. Výjimkou nejsou lidé, kteří v kempu stráví úplně celé prázdniny a mají ho za druhý domov.

Ne každý kemp má kapacitu na stání většího množství karavanů a obytňáků, zejména u těch malých si předem zamluvte místo. Už není tak úplně pravda, že stačí vyrazit na dovolenou a místo na spaní vždycky najdete. Kempy bývají obsazené i rok dopředu, především ty, kde budete mít možnost využít elektrickou přípojku.

Dovolenou na čtyřech kolech si předem spočítejte

Prvotním impulzem k pronájmu karavanu či obytňáku bývá myšlenka, že za rodinnou dovolenou ušetříte. V tomto bodě vás ale může čekat nemilé překvapení, pokud máte na dovolenou menší limit:

Cena pronájmu přívěsu na jeden den bývá kolem 1.000-2.000 Kč podle velikosti a stáří karavanu

Cena obytného auta je kolem 2.500-4.000 Kč na den, opět dle typu vozu

To však není finální cena. Provozovatel si může účtovat nějaký režijní poplatek, který bude zahrnovat pojištění, opotřebení vozu, následný úklid, apod. Rozdíl může být i v tom, že u někoho je palivo započítané již v pronájmu, jinde ho platíte zvlášť. Úsměv na tváři vám možná lehce ztuhne, když zjistíte, jakou má takové obytné auto spotřebu.

Karavan a obytné auto pohodlně ubytují i rodinu s více dětmi. Skutečně máte malý hotel na kolečkách, kde najdete nocleh, koupelnu, kuchyňku i WC na jednom místě. Pravdou ale je, že pohodlí jako v penzionu vám nikdy neposkytne, a pokud si cenu za pronájem obytného vozu spočítáte, zjistíte, že hotel by vás mohl vyjít i levněji.

Jak je to se spaním ,,na divoko“?

Karavan a obytné auto má výhodu v tom, že přespíte na skutečně krásných místech s dokonalým výhledem. Jak to chodí, když chcete zaparkovat ve volné přírodě?

V každé zemi jinak. Dokonce platí, že každý region má jiná pravidla. Např. v Rakousku platí, že to, co je v jedné oblasti tolerováno, je v sousední přísně zakázáno. Protože o karavan nebo obytný vůz je teď obrovský zájem, vzniká čím dál víc zákazů stání. V zahraničí je rozhodně respektujte, pokuty jsou vysoké a můžete si být jisti, že s tak velkým vozem se neschováte.

V Čechách, především v národních parcích a dalších podobných místech je kempování, tedy i nocování v karavanu také zakázáno. A je to dobře, protože svobodomyslní kempaři často ničili přírodu.

V místě, kde neplatí oficiální zákaz kempování, je taková šedá zóna. V praxi se počítá s tím, že co není zakázáno, je povoleno. Ovšem narazit můžete na to, že „všechno někomu patří“. Louky, lesy, pole či sady většinou mají svého majitele, a tomu by se vaše kempování líbit nemuselo.

Jistota dobrého noclehu vyřešena!

Naštěstí existují stránky, jako třeba bezkempu.cz, kde se provozovatelé starají o to, abychom mohli s naším hotelem na kolečkách přenocovat na bezpečném, povoleném, ale hlavně hezkém místě. Mnohdy je součástí WC, voda nebo připojení na elektřinu. Funguje to tak, že pokud má někdo pozemek v přírodě, nemusí ho nechat ladem, a může ho nabídnout zájemcům o kempování. Vždy máte jistotu, že neparkujete tam, kde se nemá! Na jednu věc si ale vždycky dejte pozor. Jde o tu nejintimnější potřebu…

Často v přírodě nastává otázka „kam s tím?“

Inu, na internetu najdete nejrůznější nápady, jak absolvovat svou potřebu v soukromí a bez následků. Nejjednodušší je zastavovat u čerpací stanice a odskočit si prostě tam. Staří táborníci by vám doporučili použít lopatku, což je ostatně nejšetrnější k přírodě. Pokud naplníte své suché wc, rozhodně ho nemůžete vylít v lese nebo na něčím pozemku, protože se v něm používá chemie k zneškodnění zápachu. Nejlepším řešením je opět benzinka. Určitě se vám totiž bude hodit tekoucí voda. WC můžete vylít i do kanálu nebo jiné výlevky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shuttestock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1