Meruňky - oranžová dávka zdraví

Meruňky - oranžová dávka zdraví

Už naši dávní předci věděli, co se v těchto sladkých plodech ukrývá za poklad. Dopřejte si také meruňkový elixír života.

Co všechno skrývají pod slupkou?

Pokud bychom chtěli vypsat všechny složky, které meruňky obsahují, nestačilo by nám na to ani několik článků. Vědci uvádějí, že tyto plody v sobě mají až 200 prospěšných látek. Ne všechny jsou ale přesně popsány. I to je jeden z důvodů, proč právě meruňky patří mezi jedny z nejhodnotnějších druhů peckového ovoce.

Vitamíny, ale i kyselina listová

Pozitivní vliv na zdraví je dán především obsahem vitamínů, minerálů, ale i dalších zajímavých látek. Z vitamínů zmiňme například provitamín A (betakaroten), vitamíny B a C, dále se vyznačují vysokým obsahem mědi, kobaltu a draslíku. Z kyselin v nich jsou zastoupeny kyselina listová a pantotenová. Uvádí se, že i konzumace pouhých třech kusů meruněk denně má na zdraví znatelný vliv. Pokud si kupujete meruňky z dovozu, nezapomínejte si je pečlivě umýt. Ve slupce se skrývá většina významných látek, takže je lepší meruňky neloupat.

Čemu meruňky pomáhají?

Kromě výborné chuti, meruňky zpomalují stárnutí buněk, podporují imunitní systém, zlepšují stav kůže, vlasů a nehtů, mají dobrý vliv na naši náladu a soustředění, snižují únavu a pomáhají s chudokrevností. Díky obsahu vlákniny rovněž podporují aktivitu našich střev a trávení. Pro ty, kteří bojují s nadváhou, bude jistě pozitivní zpráva, že meruňky pomáhají i s odbouráváním tuků. Velkou perspektivu dává meruňkám jejich jadérko z pecky. Obsahuje totiž vitamín B17, který podle vědeckých závěrů pomáhá v prevenci rakoviny.

Udělejte si zásobu na zimu

Sušené meruňky se na rozdíl od těch čerstvých vyznačují i vysokým podílem železa. Pokud si je však koupíte v obchodě, bývají doslazované nebo sířené. Zkuste si je tedy usušit doma a udělat si tak zásoby na zimu. Pak je můžete využít jako rychlou svačinku nebo například při pečení moučníků, jako je třeba biskupský chlebíček.

Co budete potřebovat?

  • meruněk dle chuti a velikosti plánované zásoby na zimu
  • šťávu z citrónu

Postup:

Meruňky omyjeme, rozdělíme na půlky a zbavíme pecky. Namočíme je do vody s citronem na pár minut, aby plody nezhnědly. Poté si můžeme vybrat z několika způsobů sušení.

  • na slunci: meruňky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme na přímé slunce. Pravidelně otáčíme.
  • v troubě: rozehřejeme ji na 50 stupňů celsia, vložíme meruňky vyskládané na plech, a pravidelně kontrolujeme. Později lze teplotu zvýšit na 60 stupňů. Vyšší však už nezkoušejte, meruňky by se mohly spálit.
  • v sušičce ovoce: nejideálnější způsob sušení. Díky síťce, na které jsou meruňky vyskládané, je sušení rovnoměrné.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1