5 důvodů, proč cvičit i v létě

5 důvodů, proč cvičit i v létě

V létě je obvykle horko a pro mnoho lidí je to důvod strávit pařáky spíše u vody než pohybem. Jenže teplé počasí je právě nejlepší na to, abyste na sobě zapracovali a zlepšili svou fyzičku. Ve dnech, kdy venku panují mnohem teploty, se vám bude cvičit sice lépe, ale lepších výsledků dosáhnete naopak nyní.

1.   Zlepšíte si fyzičku

Cvičení v létě je náročnější na kardiovaskulární systém. Pokud si půjdete zaběhat ve chvíli, kdy je venku teplo, srdce maká podstatně více, než v chladnějších dnech. Také kopec vyšlápnete na kole obtížněji a přirozeně se i rychleji zadýcháte. Pro někoho to může být důvod zůstat doma. Vystoupením alespoň o malý krůček ze své komfortní zóny si ale zlepšujete fyzičku víc než v příjemnější teplotě. Jestli vás pohyb samotné nebaví, vezměte někoho s sebou.

2.   Lépe zvládnete teplotní výkyvy

V létě se snáz zapotíte při namáhavějším pohybu a mnohdy i při prosté chůzi. Obzvlášť v městských částech, kde není tolik zeleně. Příjemné to není, ale nenechte se tím otrávit a raději myslete na pozitiva. Tělo se díky sportování v horku naučí lépe zvládat teplotní výkyvy. To znamená, že nebudete tolik vnímat střídání teplých a chladných dní. Například babí léto je typické studenými rány a večery a relativně teplým dnem. Nemluvě o podzimu, kdy teploty klesají v rámci pár dní i o 15 stupňů.

3.   Budete pružnější

Zdravá flexibilita svalů je důležitá v mnoha ohledech. Například zkrácené hamstringy (svaly na zadním stehnu) mohou způsobovat menší pohyblivost a nestabilitu kyčlí a jiné potíže s ohledem na další faktory. Sezení u počítače zase může za zkrácené prsní svaly. Ramena vyjíždí nahoru a dopředu, přidávají se bolesti páteře. Dobrá pružnost svalů je také skvělá prevence zranění, proto každé cvičení začíná zahřátím a končí protažením. V létě máte výhodu, že svaly zahřejete celkem rychle a snadněji je i protáhnete. Myslíte si, že vás se to netýká? Vyzkoušejte pár základních cviků a zjistěte, jak jste na tom. V létě můžete na své pružnosti zapracovat například díky józe. Hezky venku a na trávě.

Test flexibility

  • Stoupněte si s nohama snožmo. Ohněte se v zádech do hlubokého předklonu. Cílem je dotknout se prsty země s propnutými koleny a ideálně s rovnými zády, případně s ohnutými. Končíte někde u kolen a cítíte tah pod koleny, v lýtkách a v bedrech? Máte patrně zkrácené svalstvo zadní strany stehen a bedra.
  • Rozkročte nohy tak na 1,5x šířku ramen a udělejte hluboký dřep. Zadek dejte co nejníže. Pokud v této pozice přepadáváte, nezvládnete mít chodidla celá na zemi nebo musíte vytáčet špičky, máte zkrácený lýtkový sval.
  • Sedněte si vzpřímeně na židli, chodidla opřete o zem a ruce složte volně do klína. Hlavu srovnejte, aby byla v prodloužení páteře. Ramena roztáhněte od sebe a zasaďte dolů. Nyní uklánějte hlavu na jednu a na druhou stranu. Poté se vraťte do výchozí pozice a snažte se bradou dotknout hrudníku. Ústa nechte zavřená. Cítíte nepříjemný tah? Patrně máte zkrácené a přetížené trapézy a šíjové svaly.

4.   Pročistíte si pleť

Při sportování v létě se více potíte a o to více kyslíku se dostane do pokožky. Lépe se prokrví a je poté pružnější, vypnutější a získává zdravější barvu (samozřejmě potom, co vychladnete). S potem odchází z těla rychleji i odumřelé buňky a volné radikály, což je další důvod, proč byste se neměli cvičení v létě vyhýbat.

5. Přejdete na zdravější jídelníček

Po těžkém obědě se špatně cvičí. Pokud začnete v létě sportovat, zjistíte, že po těžkých, tučných nebo kořeněných pokrmech to prostě tolik nejde. Jídlo se vám bude vracet a pohyb si vůbec neužijete. Přirozeně můžete začít přecházet na zdravější svačinky a lehčí obědy. Začnete si také plánovat, co a kdy sníte, abyste byli před sportem ani ne hladoví a ani nezačínali s plným břichem. Časem se tento návyk může přenést i do dní, kdy si užíváte volna a nicnedělání.

Kdy naopak necvičit nebo raději zpomalit?

  • Teplota venku je příliš vysoká a jste na přímém slunci.
  • Za celý den jste se nestihli dostatečně hydratovat. Kopnutím sklenky vody na „ex“ to nezachráníte.
  • Motá se vám hlava z nedostatku cukru.
  • Nejste schopní aktivitu udýchat.
  • Venku je těžký vzduch, například se blíží bouřka.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1