Tupá bolest v bedrech. Co jsou to „esíčka“ a jak se s jejich bolestí vypořádat?

Tupá bolest v bedrech. Co jsou to „esíčka“ a jak se s jejich bolestí vypořádat?

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Bolesti zad patří mezi nejčastější problémy lidí se sedavým zaměstnáním. Bolest v oblasti beder, takzvaných „esíček“ trápí stále více lidí. Řešení poskytnou rehabilitační cviky, díky kterým si ulevíte i doma nebo v zaměstnání. Jak tedy správně cvičit?

Sakroiliakální skloubení, neboli SI skloubení či „esíčka", se nacházejí v oblasti beder. Jedná se o dva klouby, které pomáhají tlumit sílu při nárazech do těla navíc udržují rovnováhu a vyvážené těžiště.

Kde najdeme „esíčka“?

SI skloubení se nachází v pánvi a spojuje ji s křížovou kostí. Tento kloub je důležitým prvkem při přenosu energie mezi nohama a trupem. SI klouby drží síť vazů a svalů, jejichž slabost může bolest způsobovat.

U žen jsou vazy držící „esíčka“ tužší, a to z důvodu mobility, která je nezbytná zejména při porodu.

Jak dochází k zablokovaným „esíčkům“?

Nadměrná námaha a následné poranění je nejčastější příčinou bolesti. Jedná se zejména o příliš rychlou rotaci například při přenášení těžkého předmětu nebo pádem na záda či kostrč.

Bolest „esíček“ může být také způsobena rozdílnou délkou jedné nohy, abnormalitami chůze, příliš intenzivním cvičením, vlivem skoliózy, náročným porodem, po nehodě nebo artrózou.

Jak ulevit bolesti SI skloubení?

Nejvhodnějším řešením na bolest v bedrech je cvičení. Každý den si vyhraďte alespoň chvilku na jednoduché cviky, které mohou posloužit jako léčba, ale i prevence. Pokud vám není příjemné ležení na zemi, připravte si podložku na cvičení.

1) Protažení bedrokyčlostehenního svalu

Přitažením kolena k hrudníku protáhnete svaly v oblasti kyčle a beder. Začněte tím, že si lehnete na podložku, chytíte koleno a přitáhněte ho k hrudníku, dokud neucítíte protažení v zadní části nohy. Párkrát se v této pozici nadechněte a vydechněte a opakujte cvik na i pro druhou nohu.

2) Rotace páteře

Rotací pánve protáhnete břišní svaly, bederní svaly i svaly v oblasti kyčle. Lehněte si na záda, ruce upažte a kolena dejte do polohy ke stropu. Držte je u sebe a vytočte je na jednu stranu tak, jak je vám příjemné. Hlavu otočte do protisměru. Dávejte také pozor na lopatky, musí být přilepené na zemi. Cvik opakujte alespoň pětkrát na každou stanu. Při tomto cvičení vás nesmí nic bolet.

3) Protažení čtyřhlavého svalu

Přitažení nohy k hýždím protáhnete čtyřhlavý sval stehenní a také uvolníte kyčle. Postavte nebo se chyťte zdi či židle. Chyťte jednu nohu v oblasti kotníku a pokrčte koleno. Přitáhněte nohu k hýždím, prodýchejte, případně lehce protlačte pánev dopředu. V této pozici vydržte alespoň 20 sekund, ucítíte, jak se při každém dalším opakování začnou svaly uvolňovat. Dbejte však na to, aby vaše koleno směřovalo dolů.

Určitě neprovádějte cviky přes intenzivní bolesti. V takovém případě je důležitá konzultace s lékařem, který stanoví diagnózu a případně doporučí fyzioterapii. Pro podporu prevence se zaměřte i na úpravu prostředí. Do práce si pořiďte ergonomickou židli a zvažte, jestli není čas na výměnu matrace.

 

Zdroje: EUC rehabilitace a fyzioterapie, Fyzio svět

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1