Zahrada po celý rok: Červen

Zahrada po celý rok: Červen

Červen, všemi zahrádkáři očekávaný měsíc. Začíná léto a přináší s sebou první sklizeň. Na své si přijdou milovníci jahod a třešní, ale úrodu si užijí i ti, co dávají přednost zelenině. Je libo hlávkový salát, rukolu či polníček? Anebo třeba raný hrášek či kedlubny? To vše vám bude odměnou za již odvedené zahradní práce, nebo i ty, co vás v červnu teprve čekají.

Ovocná zahrada začíná dávat své plody

Co víc je spjato s měsícem červnem než sklizeň jahod. Plody nám postupně dozrávají, a pokud je nepěstujete na mulčovací fólii, nastlete je před dozráváním slámou. Zabráníte tak jednak přílišnému ušpinění od země a zároveň i jejich uhnívání. Pravidelně sbírejte dozrávající plody a odstraňujte ty plesnivé a hnijící. Pokud úrodu nestíháte sníst čerstvou, zpracujte ji. Jahody můžete zamrazit, nebo si z nich připravit domácí marmeládu, která se na zimu bude hodit. Některé keříky jahod již začínají tvořit odnože. Odstraňujte je, aby se rostlinka nevysilovala. Pouze tím bude mít dostatek sil na tvorbu a zrání plodů. Pokud si zamýšlíte odnože namnožit, udělejte tak na konci léta, až jahody odplodí. Čekají-li nás horké slunné dny, zaslouží si i jahody pravidelnou zálivku. Tu provádějte vždy v ranních hodinách, protože při večerním zalévání by vlhkost v noci jen zbytečně lákala slimáky. A upřímně, pro ně přece jahody nepěstujeme!

Dlouho na sebe nenechají čekat ani další drobné plody. Možná už i vám se na zahradě začínají fialovět borůvky, červenat rybíz či dozrává první angrešt.

Pozornost věnujte i ovocným stromům. Dozrávají třešně a byla by škoda, kdyby za vás úrodu sklidili špačci. Zaměřte se také na jabloně a hrušně. Pokud mají nasazeno na příliš mnoho plodů a květy přirozeně neopadaly, proberte je ručně. Přednostně odstraňte ty, které jsou poškozené nebo malé, ale pokud je plůdků na stromech opravdu hodně, pusťte se i do těch větších a pěkných. I když vám to bude možná líto, uvidíte, že se to vyplatí. Kdybyste je totiž na stromech nechaly všechny, úroda by nakonec stejně byla mizerná, plody malé a pravděpodobně ani ne tak chutné. Odlamte nové výhonky, tzv. vlky, které vyrůstají přímo z kmene nebo silných větví kolmo vzhůru. Kontrolujte i škůdce a bojujte s nimi. Postřiky, lepovými destičkami, doma vytvořenými nálevy a olejovými postřiky. A stromy vám poděkují, když jim občas nakypříte půdu a zamulčujete třeba čerstvě posekanou trávou, která bude přirozeně udržovat vlhkost kolem kmenu.

Zeleninová zahrada: Na záhony s novou zeleninou

Zeleninová zahrádka vyžaduje vaši péči po celou sezónu, tedy ani měsíc červen není výjimkou. Dost možná už máte za sebou část sklizně - ředkvičky, lístky salátů, špenát, rukolu, nebo i rané kedlubny či hrášek. To vše už dozrálo či právě dozrává (samozřejmě záleží na době výsevu a výsadby a klimatických podmínkách). Uvolněná místa na záhoncích tak můžete využít pro výsev dalších druhů pro pozdní sklizeň. Směle proto vysejte mrkev, červenou řepu, keříčkové fazole, kedlubny, nebo třeba zelí, kapustu či pór. A pochopitelně i různé zelené saláty pro průběžnou sklizeň.

Koncem měsíce můžeme sklízet první rané brambory. Obecně je dobré teď v červnu brambory přihrnout zemí. Z brambor sbírejte mandelinku bramborovou, která dokáže napáchat nepěkné škody. A sledujte i případný výskyt plísně, která brambory často napadá.

Rajčata, která jsme v květnu vysadili do záhonů, již stihla během uplynulých teplých dnů pěkně zesílit. Pokud jste tak ještě neučinili, nezapomeňte k nim umístit opěrné tyčky a vyvazovat je. Rajčata potřebují i pravidelnou zálivku a opakované přihnojování. U tyčkových rajčat je nutné zaštipovat postranní výhony, tzv. zálistky, které by rostlinu zbytečně vysilovaly a snižovaly budoucí úrodu. U keříčkových rajčat toto neděláme.

Pozor byste si teď v červnu měli dát na mšice, housenky, slimáky a další škůdce. Pár rad, jak s nimi zatočit najdete v našem květnovém článku. Objevit se mohou i plísně, obzvlášť jsou-li rajčata, okurky a další zelenina na místech, která je vystavena častým dešťům. Včas zakročte, napadené listy odstraňte a proveďte ochranný postřik.

Okrasná zahrada v plném květu

Jarní cibuloviny jako jsou tulipány a narcisy potřebují stejně jako děti letní prázdniny. Proto je ke konci školního roku vyjměte se země, nechte oschnout a do podzimu, než půjdou opět do země, je uskladněte v přepravkách na suchém, temném místě se stabilní teplotou kolem 20 stupňů. Aby do té doby záhony nezely prázdnotou, můžete je osázet letničkami, které vám budou dělat radost po celé léto.

Letní trvalky jsou v plné síle. Vyplatí se pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, a to nejen z estetických důvodů. Takové kopretiny, vlčí bob či upolíny se vám za to odvděčí ještě jedním kvetením. Pokud máte na zahradě vyšší druhy trvalek, například mečíky či astry, umístěné na větrném místě, poskytněte jim oporu, byla by škoda, aby se vám při větším větru nepolámaly.

Přichází čas královny květin – růže. Poupata se začínají pomalu rozvíjet, proto růže nezapomeňte řádně přihnojit, aby vám záplava květů vydržela co nejdéle a vy se tak mohli po dlouhou dobu kochat jejich krásou a omamnou vůní.

Co nikdy nekončí, je péče o trávník. Ten si v tuto dobu zaslouží pravidelné sečení. Vždy ho zkraťte zhruba o jednu třetinu. Pokud hrozí dlouhodobější sucha, je vhodné trávu zavlažovat, aby vám neprosychala a netvořila se holá místa. Ideální dobou je ráno.

Na co ještě nezapomenout?

  • Truhlíky a nádoby s balkonovými květinami pravidelně zalévejte a 1x za 14 dní přihnojte. Rovněž odstraňujte odkvetlé květy.
  • Plevel, plevel a zase plevel. Urputný boj stále pokračuje a bohužel se mu nevyhnete po celé léto. Nasaďte rukavice, chopte se motyčky a s chutí do toho!
  • Začíná kvést vinná réva. Vylamujte celé zálistky (fazochy), které vyrůstající pod hrozny. Letorosty, na nichž jsou hrozny pak zaštipujte přibližně za 3. až 4. listem nad hroznem.

Doporučení na závěr? Vezměte si nějakou oblíbenou knížku, rozprostřete si na trávník deku nebo sedněte do zahradního křesla a užívejte si téměř letního sluníčka. Protože zahrada přece není jen o práci!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1