Salmonelózu způsobuje i meloun. Umíte ho správně skladovat?

Salmonelózu způsobuje i meloun. Umíte ho správně skladovat?

4 min. čtení Lucie Jankovská
Málokdo si dokáže představit léto bez melounu. Nezáleží na tom, zda preferujete meloun vodní nebo cukrový, obě varianty Vás nejen příjemně osvěží, ale také obohatí o vitamíny A, B a C. Oblíbená pochoutka je navíc zdrojem antioxidantů, které snižují riziko vzniku onkologických a kardiovaskulárních onemocnění. Pokud ale nevíte jak meloun správně skladovat, můžete si zadělat na vážné onemocnění.

Pozor si dejte už při výběru melounu

V letních měsících je meloun jednou z potravin, které se pravidelně objevují v nákupním košíku nejednoho z nás. Někdo dává přednost již naporcovanému melounu, nejčastěji půlce nebo čtvrtce a někdo si ho raději odnese rovnou celý. 

Koupit si meloun v celku je jednoznačně lepší a hlavně bezpečnější variantou. Nikdy totiž nevíte, kdo meloun krájel a zda při tom dodržoval všechny hygienické zásady. Pokud už si ale z jakéhokoliv důvodu chcete koupit pouze část melounu, vždy sáhněte po takovém kousku, který je umístěný v chladícím boxu. Rozkrájený meloun je totiž nutné skladovat při teplotách do 5°C. Mimo chladné prostředí meloun vydrží maximálně čtyři hodiny, po uplynutí této doby se v něm začínají množit bakterie a tím pádem riskujete vznik onemocnění jako je salmonelóza.

Možná si říkáte, jak se bakterie na meloun dostanou. Možností je hned několik: meloun může s bakteriemi přijít do styku například už během pěstování, následném transportu nebo i během skladování.  V neposlední řadě se bakterie na meloun mohou přenést také při krájení a sice ze špatně umyté slupky. 

V žádném případě nekupujte již naporcovaný meloun, který je v obchodě umístěn mimo chladící box, například za výlohou nebo dokonce v regálu před obchodem. 

Jak správně s melounem zacházet?

  • Před samotným porcováním melounu se ujistěte, že máte čistou pracovní plochu, nůž a prkénko.
  • Nezapomeňte si umýt ruce.
  • Řada lidí se domnívá, že melounovou slupku není nutné umývat. Opak je ale pravdou a slupku je třeba vždy důkladně umýt. Zamezíte tak přenosu bakterií ze slupky na melounovou dužinu. 
  • Celý meloun není nutné skladovat v chladu, ale po naporcování ho do lednice určitě dejte. V chladném prostředí meloun uchovávejte maximálně tři dny
  • Pokud potřebujete meloun převézt, nakrájejte ho a dejte do krabičky s víčkem. Krabičku až do samotného převozu uchovejte v lednici. Po vyndání z lednice meloun zkonzumujte maximálně do čtyř hodin. 

Teď už tedy víte, na co si při výběru melounu dávat pozor a za jakých podmínek ho správně skladovat, abyste předešli nechtěnému onemocnění. Mějte uvedené informace na paměti a meloun můžete jíst dál naprosto bez obav.

Zdroje:

bezpecnostpotravin.cz

iprima.cz

Obrázek: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1