Pozor si dejte už při výběru melounu
V letních měsících je meloun jednou z potravin, které se pravidelně objevují v nákupním košíku nejednoho z nás. Někdo dává přednost již naporcovanému melounu, nejčastěji půlce nebo čtvrtce a někdo si ho raději odnese rovnou celý.
Koupit si meloun v celku je jednoznačně lepší a hlavně bezpečnější variantou. Nikdy totiž nevíte, kdo meloun krájel a zda při tom dodržoval všechny hygienické zásady. Pokud už si ale z jakéhokoliv důvodu chcete koupit pouze část melounu, vždy sáhněte po takovém kousku, který je umístěný v chladícím boxu. Rozkrájený meloun je totiž nutné skladovat při teplotách do 5°C. Mimo chladné prostředí meloun vydrží maximálně čtyři hodiny, po uplynutí této doby se v něm začínají množit bakterie a tím pádem riskujete vznik onemocnění jako je salmonelóza.
Možná si říkáte, jak se bakterie na meloun dostanou. Možností je hned několik: meloun může s bakteriemi přijít do styku například už během pěstování, následném transportu nebo i během skladování. V neposlední řadě se bakterie na meloun mohou přenést také při krájení a sice ze špatně umyté slupky.
V žádném případě nekupujte již naporcovaný meloun, který je v obchodě umístěn mimo chladící box, například za výlohou nebo dokonce v regálu před obchodem.
Jak správně s melounem zacházet?
Teď už tedy víte, na co si při výběru melounu dávat pozor a za jakých podmínek ho správně skladovat, abyste předešli nechtěnému onemocnění. Mějte uvedené informace na paměti a meloun můžete jíst dál naprosto bez obav.
Zdroje:
Obrázek: Shutterstock