Netoxická domácnost krok za krokem

Netoxická domácnost krok za krokem

Uvítali byste, kdyby ve vašem domově bylo o něco méně chemie? Považujete šetrnost k sobě i přírodě za základ zdravého životního stylu? Netoxická domácnost je obrovské téma. Máme pár tipů, které můžete u sebe doma snadno uplatit, a to doslova hned.

Jak mám poznat, které látky škodí?

Už dávno se obecně ví, že některé přísady, jež kupodivu najdete ve většině výrobků, které máte doma, jsou toxické. Těmi nejznámějšími jsou parabeny, ftaláty, silikony, chemické konzervanty a barviva. Vadí jak jejich vdechování, tak styk s pokožkou.

Jednotlivé toxické látky ale mají víc názvů, a pro laika pak často není jednoduché je ve složení výrobku poznat. Zaměřte se tedy raději na to, co udělat pro zdravou domácnost než na vyhledávání toho, co všechno nám škodí.

Kolik máte čisticích prostředků, a opravdu je potřebujete všechny?

Prvním krokem může být uvědomění, zda se skutečně neobejdete bez pěti čistidel na toaletu, třech druhů pracího prášku a dvou leštěnek. Většinu povrchů, až na ty specifické, o kterých budeme mluvit později, totiž vyčistíte jedním čisticím prostředkem. A může být naprosto jednoduchý, na bázi zředěného octa s esenciálním olejem. Nebo do něj přidejte slupky z citrusů. Bude nádherně vonět, a ještě využijete odpad u kuchyně. Octový čistič je výborný na okna, dřez a ostatní sanitu a hodí se i na plasty. 

Několik tipů na výrobu šetrných čisticích prostředků, najdete v článku Jak vyrobit domácí úklidové prostředky.

Čistidla našich babiček jsou účinné, na tohle si ale dejte pozor

Dali jste při úklidu přednost octu a jedlé sodě? Skvěle! Nebuďte ale zbrklí, hlavně pokud máte doma vybavení z přírodních materiálů. Na mramoru může agresivní ocet zanechat fleky, u dřeva při dlouhodobém používání může poškodit barvu. Žluté a neodstranitelné flíčky dělají přírodní esenciální oleje, protože jsou mastné a do materiálu se doslova zažerou. Vždy je dobře nařeďte, aby vám svěží vůně dělala radost bez trvalých skvrnek v domácnosti.

Na povrchy náchylné ke změnám raději zvolte speciální čisticí prostředek na přírodní bázi, který zároveň vyživuje a udržuje je ve skvělé kondici po dlouhá léta. Investujte do přírodního čisticího prostředku od ověřeného výrobce, protože vám bude na celou domácnost stačit jen jeden.

Co ještě zapadá do filosofie netoxické domácnosti?

  • Elektrosmog. Něco, co nevidíme ani necítíme, ale naše zdraví to silně ovlivňuje. Laicky řečeno – veškerá elektronika produkuje škodliviny, které v danou chvíli nevnímáme, ale z dlouhodobého hlediska přispívají k podrážděnosti, zhoršují kvalitu spánku i ovzduší v bytě.  Elektronika nepatří do ložnice, ani do dětského pokoje. I v ostatních místnostech se ji ale pokuste omezit a vypínat tlačítkem (nejen ovladačem).
  • Čisté ovzduší. Důležitá je teplota, vlhkost i čerstvost vzduchu. Ruku v ruce s tím jde úklid, hlavně pravidelné stírání prachu. Tyhle mikročástice nejen dráždí dýchací cesty, ale mohou být i semeništěm bakterií a plísní. Od věci proto není čistička vzduchu.

Nejde jenom o úklid. Co vaše kosmetická taštička?

Radikální názory stojí na tom, že v podstatě každý kosmetický produkt může být toxický. Jak svým složením, tak svým obalem (z plastů a hliníkových obalů se škodliviny do produktu uvolňují také). Jak se tedy ta netoxická domácnost dá zařídit u běžného smrtelníka? Zachovejte chladnou hlavu a zdravý rozum. Zkuste zauvažovat, jaké výrobky můžete snadno nahradit zdravější variantou. Vyberte si třeba  deodorant bez hliníku a ftalátů, nebo používejte hennu místo klasické barvy na vlasy.

Vydejme se po malých krůčcích. Vyhodit z domácnosti všechny čisticí i kosmetické produkty, plastové krabičky i spreje? To bychom se z toho mohli zbláznit. Co třeba každý měsíc najít k jednomu výrobku, který často používáte, šetrnější alternativu?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1