Nejšpinavější věci, které určitě máte doma

Nejšpinavější věci, které určitě máte doma

Myslíte si, že máte doma čisto? A že špinavé místo je na toaletě? Tak si přečtěte náš článek a třeba změníte názor. Podíváme se na věci, které by vás ani nenapadly, že mohou být semeniště bakterií.

Houbička na nádobí

Ačkoli se to zdá být absurdní, je houbička na nádobí jednou z nejšpinavějších věcí, které doma najdete. Po umytí nádobí zůstává často vlhká a mikroorganismy se v ní pak vesele rozmnožují a šíří. Také jejich pórovitá struktura je ideálním domovem pro kolonie bakterií. Výrazně si pomůžete, když houbičku po každém umytí propláchnete saponátem a pořádně vyždímáte. Místo schnutí ji dejte usušit a každý týden ji vyměňte.

Prkénko na krájení

I přes pravidelné umývání prkénka po každém krájení se v něm často daří bakteriím. Nožem vytvoříte rýhu. To je hned. Pak ji ale těžko vyčistíte. Krájíte na něm syrové maso a mnoho dalších potravin. Můžete z něj následně chytit např. salmonelu, průjem nebo i otravu. Proto je péče o prkénko opravdu důležitá. Hůř jsou na tom ta plastová, na kterých se bakteriím daří více. Na druhou stranu je můžete dát do myčky a tím je vyčistíte opravdu důkladně. Dřevěná prkénka do myčky určitě nedávejte, praskají a ohýbají se. Umývejte je ideálně pod horkou vodou a pořádně je vydrhněte. Skvěle je vyčistíte pomocí soli, jedlé sody a místo houbičky použijte rozpůlený citrón. Ve zdravé domácnosti by mělo mít každé prkénko své určení.

Ovladač od televize

Je jen málo domácností, ve kterých se nenachází televize a k ní ovladač. Ten postupně projde rukama celé rodiny, případně i návštěv. Ale čištění se dočká málokdy. Přitom prostory mezi jednotlivými čudlíky jsou ideální k hromadění špíny. Čas od času ho rozdělejte a vyčistěte. Vzhledem k malým prostorům dobře poslouží starý kartáček na zuby, který se dostane i do hůře přístupných míst.

Mobilní telefon

Každý den ho vezmete do ruky nejméně 1000x. Ať jste kdekoliv, odkládáte ho na stoly, židle, lavice i zem. Saháte na něho i se špinavýma rukama (např. při jídle dobrůtek), proto toto zjištění pravděpodobně nikoho tolik nepřekvapí. Ulpívá na nich pot, make-up i odumřelá kůže. Jsou opravdu skvělým domovem pro řadu nebezpečných organismů. Řešení je při tom snadné, mobil pravidelně čistit. Existuje spousta hadříků a čistících prostředků, které se na tato zařízení specializují.

Peníze

Snad nejvíce nejšpinavější věc na světě jsou peníze. A to jak ty kovové, tak papírové. Dostanou se totiž k opravdu velkému počtu lidí. A vy nevíte, co za nemoc měl jejich předchozí majitel. Peníze nijak nevyčistíte. Ale je dobré dodržovat pár základních pravidel. Po každé manipulaci s penězi si umyjte ruce. Pokud saháte na peníze, tak neberte do ruky jídlo a nedotýkejte se obličeje. Noste s sebou dezinfekci a po zaplacení ji použijte.

Další hodně špinavá místa, na která si určitě dávejte pozor, jsou např. kliky od dveří, klávesnice a myš od počítače, polštář a matrace, vypínače, dřez, kartáček na zuby a další. A to jsou všechno věci, o které se vlastně staráte. Představte si, co na vás čeká za dveřmi.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1