Feng-šuej – 10 pravidel pro harmonickou domácnost

Feng-šuej – 10 pravidel pro harmonickou domácnost

Abychom mohli kultivovat své vnitřní tělesné prostředí je často potřeba nejprve zapracovat na prostředí vnějším. Jedním z nástrojů je feng-šuej.

Co je Feng-šuej

Feng-šuej je tradiční čínská metoda, která se prostřednictvím symbolů 5 živlů (oheň, voda, vzduch, kov, země) snaží harmonizovat prostředí, ve kterém žijeme. Je-li toto prostředí harmonické, energie (neboli čchi) zde proudí volně, což se odráží i na zdraví a pohodě lidí, kteří tam bydlí – jejich život vzkvétá a oni prosperují. Pokud je však energie v domě nevyrovnaná, zdejší obyvatelé se začnou potýkat s různými nepříjemnostmi (oslabené zdraví, problematické vztahy, finanční potíže apod.).

Změnami se nemyslí nic náročného. Leckdy stačí jen trochu posunout nábytek, koupit si domů pár zelených rostlin, postavit na stůl mísu s čerstvým ovocem nebo třeba na zeď pověsit zrcadlo… Uveďme si nyní alespoň několik základních pravidel.

1. Zvelebte vchod do bytu

Hlavní vchod do domu (nebo bytu) představuje váš přístup k životu. Hlavní dveře by se měly být v pořádku, rohožka čistá a jmenovka čitelná. Dveře by se měly otevírat dovnitř (v opačném případě bráníte energii ve vstupu). Pokud máte za dveřmi úzkou chodbičku, můžete ji opticky zvětšit zrcadlem (nesmí však mířit proti dveřím, pak by se energie vracela zpět).

2. Postavte ke vchodu strážce

Ke dveřím si postavte (v bytě třeba pověste) tzv. strážce. Může se jednat o dvě květiny v květináči na každé straně dveří, dvě sošky nebo 2 obrázky pověšené naproti sobě na stěně. Domácnosti by se pak měly vyhnout nepříjemnosti.

3. Dřez dejte dál od sporáku

Sporák a trouba jsou symbolem rodinného bohatství. Sporák by měl být obrácen ke středu domu (což je ve feng-šuej oblast štěstí). Směřuje-li ke vchodu, prosperita rodiny tím trpí. Sporák rovněž symbolizuje prvky kovu a ohně, proto by neměl stát blízko ledničky a dřezu, které představují vodu. Dřez by měl být ideálně pod oknem.

4. Čistý sporák, záruka blahobytu

Nebaví vás po každém vaření pracně drhnout sporák? Věřte, že trocha námahy se vám mnohonásobně vrátí. Čistý a dobře udržovaný sporák je symbolem blahobytu, stejně jako funkční plotýnky nebo hořáky, které byste měli všechny pravidelně používat. Prosperitu rodiny podporuje také plná spíž a lednička dobře zásobená kvalitními potravinami.

5. Jídelní stůl do čtverce

Jídelní  stůl by měl stát v místnosti tak, aby se lidé mohli pohodlně zvednout a nebyli přitom omezováni stěnou. Měl by mít tvar čtverce (symbolizuje zemi) a ideálně by nad ním mělo být světlo. Pro úplnost kulaté stoly jsou určeny pro jednání a setkávání lidí nikoli pro jezení. Vytváří se zde jiná energie.

6. Postel pro oba

V ložnicích trávíme zhruba třetinu života. Proto bychom se zde měli cítit pohodlně a v bezpečí. Čelo postele by mělo vždy stát u stěny  a přístup do postele by měli mít partneři stejně pohodlný. Nevhodné je přelézat jeden druhého. Postel by též neměla stát proti dveřím. Pakliže jsou v místnosti zrcadla, neměly byste se v nich z postele vidět.

7. Pověste do koupelny modré ručníky

Tato místnost by měla být zařízená pokud možno jednoduše, bez různých zbytečností, které zdržují čchi uvnitř místnosti. Koupelnou protéká voda, která symbolizuje peníze. Energie by zde proto měla proudit volně a bez překážek, což podpoří i zelené a modré ručníky. Feng-šuej rovněž doporučuje v koupelně co nejčastěji větrat – naprosto ideální je místnost s oknem.

8. Zavírejte poklop při splachování

Toaletu by nemělo být vidět hned od vstupu do koupelny. Je-li to možné, schovejte ji za dveře nebo do výklenku. Ještě lepší je, pokud se toaleta nachází v samostatné místnosti, která by měla být co nejmenší. Toaletě, podobně jako koupelně, vládne element vody, který je spojen s penězi. Zvednutý poklop znamená, že vám nepřetržitě odtékají finance.

9. Kruhový obývák

V obývacím pokoji by měla vládnout přátelská a uvolněná atmosféra. Je třeba si uvědomit, že je to místnost pro lidi a ne pro nábytek, proto by ho tu nemělo být více než je nutné. Sedačka, křeslo, stůl a například taburetka by měly tvořit jakýsi kruh, aby na sebe lidé viděli. Spojení obýváku, jídelny a kuchyně podporuje rodinu.

10. Vybírejte přírodní materiály

To, jak se doma cítíme, hodně ovlivňují také materiály. Ve feng-šuej všeobecně platí, že po tvrdém a lesklém povrchu proudí čchi velmi rychle, zatímco měkké a matné materiály její tok zpomalují. Jednoznačně nejlepší volbou je dřevo, které velmi účinně přitahuje energii – proto je nám tak příjemně v místnostech s dřevěným nábytkem a podlahou. Zároveň platí, že čím je dřevo tvrdší, tím více energie v sobě dokáže nashromáždit. Pokud se tedy doma chcete cítit příjemně a útulně, zvolte dřevěné (nejlépe dubové) podlahy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1