Zahrada nás volá

Zahrada nás volá

Jaro se po malých krůčcích vkrádá do přírody a spolu s ním vyvstává otázka, co letos zasadit na zahrádku, nebo do truhlíků na balkon? Hlavní je nepromeškat ten správný čas.

Předpěstujte si sazeničky

V březnu máte poslední příležitost, kdy si předpěstovat sazeničky paprik a rajčat, aby mohly hned v květnu na záhon. Krom této zeleniny se sází pro předpěstování i brokolice, raný salát či meloun. Jestliže toužíte i po něčem neobvyklém, zkuste si do země vložit semínka mochyně neboli židovské růže. Je to menší jednoletý keřík, který má výborné sladce navinulé plody plné prospěšných látek.

Ředkvičky už rovnou ven

Pokud máte to štěstí a jste vlastníkem pařeniště nebo vyhřívaného skleníku, už nyní můžete sázet první semínka přímo do země. Týká se to například ředkviček, raného salátu či mrkve. V druhé polovině března se vrhněte i na venkovní záhony a rovněž je osejte salátem, ředkvičkami, mrkví, hrachem či petrželkou. Stále ale hrozí přízemní mrazíky, které by mohly vzcházející rostlinky spálit. Proto je vždy přikryjte bílou netkanou textilií.

Zavoní květiny, ale i bylinky

Pokud jste milovnicí voňavých a barevných květin, dejte si do truhlíku na okenní parapet první výsadbu. Týká se to především letniček, které mají delší vegetační dobu. Zasadit si lze například astry, kosmatec, gazánie či slaměnky. Rovněž si vzpomeňte na bylinky, do záhonu již půjde tymián, petrželka, kopr či pažitka.

Postavit dům a zasadit strom

Právě nyní nastává ideální čas pro výsadbu stromů. Týká se to ovocných stromků a keřů, s jehličnany počkejte raději až na podzim. Především pro meruňky a broskve je tento termín lepší než ten podzimní. Po výsadbě nezapomínejte na dostatečnou zálivku, jen tak se strom ujme a neuschne.

Na jaře zahrada vyžaduje nejvíce práce a po zimě nás čeká nejen hrabání zbylého listí, zrýpání záhonů či úprava trávníku. Věřte ale, že investovaný čas se vám v období sklizně bohatě vrátí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1