Příprava na slunce

Příprava na slunce

Léto se kvapem blíží . Většina z nás po zimě disponuje kvalitní bělostnou pletí, která, jak již víme z předchozích let, při prvních dotecích slunečních paprsků často trpí. A protože do léta ještě zbývá pár týdnů, je dobré se na slunce připravit.

Opalování nelze natrénovat

Zlatavě snědá pokožka s jemným bronzovým nádechem působí zdravě a navíc i sexy. Mnoho žen proto před začátkem letní sezóny pravidelně navštěvuje solárium. To je však podle lékařů nebezpečnější než běžné slunění. V trubicích se totiž používá pouze UVA záření, díky kterému vám sice nehrozí spálení, ale které zároveň podporuje tvorbu vrásek a způsobuje vysoušení pleti (ve vyšších dávkách poté může přispívat i ke vzniku kožních nádorů).

Sluneční záření – dávkované v rozumné míře – je pro pokožku mnohem přirozenější a kromě toho působí i povzbudivě na naši psychiku. Vědci také dávno vyvrátili domněnku, že pravidelné návštěvy solária navyknou pokožku na sluneční záření a zvýší její odolnost vůči spálení. Kůže se nedá „natrénovat“, její zhnědnutí je v podstatě obrannou reakcí na slunce.

Na procházky choďte v kšiltovce a brýlích

Pokud tedy toužíte po zlatohnědém těle, zajděte si radši na normální sluníčko. Ale pozor, nesmíte se spálit. Sílu prvních paprsků mnoho lidí podceňuje, pocitově se nám totiž může zdát, že jarní slunce nemá zdaleka takovou intenzitu jako to letní, ale opak je pravdou. Pokožka navíc není po zimě na sluneční záření zvyklá (přestože duše po sluníčku přímo hladoví). Proto bychom i na jarní procházky měli chodit s kšiltovkou a slunečními brýlemi a používat krémy s vyšším ochranným faktorem (minimálně SPF 15).

Zlatavý nádech dodá pokožce beta karoten

Existuje ale i další způsob, jak se zdravě „opálit“ ještě před dovolenou. Je už téměř pravidlem, že na jaře jde v lékárnách na dračku beta karoten – látka ze skupiny karotenoidů, která způsobuje žluté až červené zbarvení rostlin a naší pokožce dodává příjemný zlatooranžový nádech. To však není způsobeno nadměrnou tvorbou pigmentu (jako u běžného opalování), nýbrž ukládáním nadbytku beta karotenu v těle. Ten navíc funguje jako antioxidant, chrání organismus před volnými radikály. To ovšem neznamená, že vás ochrání i před spálením. Vždy je nutné používat krémy s ochranným faktorem a přizpůsobit délku pobytu na slunci typu pleti. Přírodním zdrojem beta karotenu jsou některé druhy ovoce a zeleniny, například rajčata, mrkev, meruňky, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, kapusta či řeřicha, ale také potraviny živočišného původu, jako třeba vaječný žloutek, máslo nebo losos.

Trápí vás celulitida? Zkuste vzácné oleje

Dopřejte si dvakrát týdně olejovou masáž. Pačuli obnovuje pojivové tkáně, vyživuje a zpevňuje pokožku. Neroli (olej z pomerančového květu) regeneruje poškozené buňky pokožky, zlepšuje její elasticitu a hydrataci. Cypřišový olej podporuje vylučování přebytečné vody a používá se na měkkou celulitidu, pomerančový urychluje pocení a snižuje množství škodlivin pod povrchem kůže. Olej z černého pepře podporuje krevní oběh a pomáhá tvarovat svaly (je však velmi silný, takže si ho nařeďte – do krému či pleťového mléka přidejte 2 kapky). Z dalších olejů je vhodný jalovcový, grapefruitový nebo olej z karotkových semínek.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1