Hledám paní na úklid. Zn: Dlouhodobě!

Hledám paní na úklid. Zn: Dlouhodobě!

Je to stále dokolečka. Každý den lítáte doma s hadrem a prachovkou a říkáte si, jak by šlo ten čas využít jinak. Lépe! Třeba by vhodným řešením byla paní na úklid.

Češky posedlé úklidem

Také doma všechny návštěvy vítáte větou, že máte zrovna doma nepořádek? Podle různých výzkumů jsou české ženy posedlé úklidem. Je to dáno tím, že dříve se ženy ani jinak prezentovat nemohly. Vyjadřovaly svou hodnotu tím, že měly doma uklizeno, navařeno a děti načinčané. A něco z toho nám zůstalo dodnes, kdy se k tomu všemu ještě přidalo zaměstnání. Na jednu ženu je toho pak docela dost.

Stydíme se mít uklízečku

Mít paní na úklid? Pro většinu z nás je to zvláštní představa, protože máme dojem, že placený úklid je jen pro bohaté, kteří mají obrovské vily a skoro nejsou doma. Jenže pomoc potřebuje spíš docela obyčejná žena, která má na krku děti, domácnost, práci a mnohdy se ještě stará o rodiče. Pomoc se v tomto případě rozhodně hodí. Už dávno bychom si neměly říkat, že péči o domácnost přece zvládne každý. Že naše maminky ani babičky žádné uklízečky doma nepotřebovaly. Jenže každá doba je jiná a také má na nás jiné nároky...

Spočítejte si výhody

Stále jste na vážkách, zda to s paní na úklid zkusit? Podívejme se, jaká pozitiva tato služba nabízí:

  • hlavním důvodem, proč si někoho na úklid najmout, je váš čas – uvědomte si, kolik ho ušetříte, pokud nebudete muset žehlit, vytírat, luxovat...
  • nebude vás doma čekat druhá směna, když přijdete z práce. Můžete se věnovat dětem, koníčkům anebo partnerovi.
  • ubyde nervů – nemusíte se stresovat tím, co vám ještě zbývá udělat, že na vás čeká třeba celý koš prádla na žehlení... Nebudete tolik ve stresu a tudíž ani tolik vynervovaná.

Má to nějaké nevýhody?

Taková uklízečka samozřejmě něco stojí, ale je to cena za váš volný čas. Navíc úklid běžné domácnosti jednou týdně vás opravdu nezruinuje. Některým lidem však vadí představa, že se někdo cizí dotýká jeho věcí, že nakoukne do soukromí, bude sahat na jeho špinavé prádlo... Buď se naučíte to brát tak, jako u jiné placené služby a uvědomíte si, že uklízečku vaše věci rozhodně nezajímají, protože denně uklízí třeba v několika domácnostech, anebo zbyde úklid zase jen na vás. A jiné nevýhody? Žádné nejsou...

Kde hledat paní na úklid?

Na první pohled se to nezdá, ale sehnat opravdu dobrou a spolehlivou uklízečku není tak úplně snadné. Při hledání máte dvě možnosti. Ideální je, pokud vám nějakou paní dohodí vaši blízcí či známí, kteří vám jí zároveň i doporučí. Druhou možností jsou agentury, které se na úklid specializují. Agentura za uklízečku ručí, pokud by se třeba při úklidu něco rozbilo, spadlo apod. Zároveň ale bývají dražší. U obou variant je dobré mít s paní na úklid smlouvu, kde si stanovíte frekvenci úklidu, co vše bude zahrnovat, jaká částka bude vyplácena za hodinu apod. A co je ještě důležité? Sednout si lidsky. Ale na to už žádná smlouva není.

Kolik za úklid zaplatíte?

Ceny se různí, mohou se pohybovat od 150 do 250 korun na hodinu. Pokud budete úklid využívat častěji, většinou jsou ceny nižší. Pokud chcete jen jednorázový úklid, zaplatíte si víc. Obecně totiž stále platí, že je víc zájemců o úklid, než hospodyněk.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1