Robotický vysavač: Nechte za sebe uklízet techniku

Robotický vysavač: Nechte za sebe uklízet techniku

Už vás nebaví běhat každý den po bytě či domě a stále jen vysávat? Protože co si budeme povídat, jako by se to smetí na podlaze snad množilo samo od sebe. Naštěstí už dnes existují pomocníci, kteří velkou část práce udělají za vás. Jsou to robotické vysavače.

Dnes již rozhodně není robotický vysavač považován za nějaký módní výstřelek bohatých lidí. Naopak. Je to pomocník do každé domácnosti. Vysát, ale i vytřít s ním můžete veškeré typy podlah: koberce, lino, vinyl... Některé vysavače mají dokonce i zabudovaný mop, takže vám i vytřou. Před samotným rozhodováním, zda si ho pořídit, či nikoliv, si však ještě podrobněji posviťme na jeho výhody a nevýhody.

Robotický vysavač: Jaké jsou výhody?

  • Čas navíc – Hlavním důvodem, proč si lidé robotický vysavač pořizují, je úspora času. Vysavač uklidí sám, mnohdy ani nemusíte být doma, sám se dojede nabít a ti lepší dokonce navážou potom tam, kde s úklidem přestaly. Při nákupu vysavače si pohlídejte, zda má časovač. Můžete ho pak nastavit tak, abyste se vrátili z práce do již vyluxovaného a vytřeného bytu.
  • Čistá domácnost – Tyto vysavače jsou opravdu výkonné, a tak vězte, že se zbavíte veškerých drobků a nečistot. Hodí se nejen pro rodiče malých dětí, které na zemi tráví podstatnou část dne, ale například i pro alergiky, které trápí zvířecí chlupy, prach nebo roztoči.

  • UV-C lampa – Nejen alergici ocení, že vysavače vybaveni touto lampou dokážou podlahy i dezinfikovat a zbavit bakterií bez použití jakékoliv chemie.
  • Jsou velmi tiché – Robotické vysavače opravdu vydávají jen minimální hluk. Můžete tak uklízet i v případě, kdy máte doma třeba malé miminko.
  • Poslechnou vás na slovo – Na rozdíl od dětí či manžela nebude robotický vysavač nikdy odmlouvat, že se mu právě teď nechce. Moderní typy navíc obsahují i bohaté nastavení. Pomocí aplikace v mobilu nastavíte nejen čas, kdy uklízet, ale můžete mu vymezit i konkrétní plochu atd.

Najdou se i nevýhody...

  • Klasickému vysávání se nevyhnete – Pokud počítáte s tím, že po zakoupení robotického vysavače ten klasický prostě vyhodíte, asi vás zklameme. Robotický se nedostane zcela do všech zákoutí a rohů, proto jednou za čas budete muset vzít do ruky klasický vysavač a zapomenutá místa vysmýčit.
  • Vysoká pořizovací cena – Robotické vysavače jsou docela nákladnou investicí do domácnosti, počítejte s částkou kolem desetitisíc korun. Šetřit se na něm však nevyplatí. Levnější typy mohou nechávat nevysátá místa, mohou se vybít dřív, než stihnou dojet do své nabíjecí stanice, zamotají se do kabelů, zasekávají se v rozích, padají ze schodů či nejdou nastavit pomocí wifi a aplikace v telefonu.

  •  Menší kapacita sběrného koše – Robotické vysavače jsou malé, a tak je zřejmé, že toho nepoberou tolik, jako ty klasické. Pokud máte tedy doma hodně chlupů od domácích mazlíčků, nebo malé děti, počítejte s tím, že bude nutné vysavač častěji vyprazdňovat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1