Jak vyrobit domácí úklidové prostředky

Jak vyrobit domácí úklidové prostředky

Ekologické, ekonomické a minimalistické. To jsou úklidové prostředky, které si hravě vyrobíte doma. Nevěříte? Zkuste to!

Už naše babičky nedaly dopustit na ocet, sůl a obyčejné mýdlo, kterými v domácnosti likvidovaly kdejakou nečistotu. Přidejte do téhle „svaté trojice“ ještě jedlou sodu a citron. Vsadím boty, že se ke konvenčním úklidovým čističům vracet nebudete, nebo jen minimálně.

Pokud chcete v domácnosti zredukovat používanou chemii, vybavte se mikrovláknovými hadříky (tzv. švédské utěrky) všech velikostí. Díky speciálnímu povrchu fungují i s obyčejnou vodou bez saponátu, takže si hravě poradí s prachem na nábytku i okenními tabulkami. Na podlahy pak přidejte trochu octa a éterického oleje, který místnost nejen provoní, ale i dezinfikuje. Výborný je například olej z čajovníku, tedy klasické tea tree.

Směs octa a jedlé sody vyčistí připálený hrnec stejně jako hrubší nečistotu na sporáku. Výborně funguje i jako ekologičtější verze čističe odpadů. Stačí nasypat lžíci sody do výlevky, zalít octem (v přiměřeném množství) a nechat působit. Pokud chcete zároveň vyčistit vodní kámen z rychlovarné konvice, nalijte ocet do ní a nechte chvíli vřít. Pro čištění pak použijete horký ocet z konvice.

Jedlá soda je jedním z nejuniverzálnějších prostředků vůbec. Odstraňuje pachy z ledničky, bot nebo gauče, kde se často válí váš domácí mazlíček. Můžete ji občas použít i jako suchý šampon pro sebe nebo pro zvířata, funguje jako pleťový peeling i bělič zubů. Při uklízení funguje jako dezinfekce (např. zubních kartáčků) nebo změkčovač vody v pračce, vyčistíte s ní zlaté a stříbrné šperky, mramor i zahradní gril.

Na vodní kámen nebo čištění toalety si můžete vyrobit univerzální čistič. Do litrové skleněné nádoby nakrájejte citrony a zalijte je octem. Nechte marinovat tři měsíce, přidejte trochu vysokoprocentního alkoholu (rum, vodka) jako konzervant a klidně i pár kapek éterického oleje. Tento přípravek je silně koncentrovaný, takže vám vydrží i tři měsíce, během kterých si můžete vyrobit další várku.

Nezapomeňte na klasické mýdlo s jelenem, ze kterého vyrobíte gel na praní. Stačí jej nastrouhat najemno, rozmíchat v deseti litrech vody, přidat 300 gramů sody, pár kapek voňavého oleje a nechat čtyřiadvacet hodin odstát. „Jelen“ funguje jako předpírka silně znečištěného prádla, pokud s ním potřete skvrny.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1