Jarní úklid jako příležitost zbavit se všeho nepotřebného

Jarní úklid jako příležitost zbavit se všeho nepotřebného

Jaro je čas očisty jak vnitřní, ale i té vnější. Využijte přicházející sezonu k tomu, abyste si udělali pořádek doma, na pracovním stole, ale hlavně v duši. Jarní úklid je totiž zázračný!

Zima bývá lenivým obdobím, kdy se mnoho věcí s radostí odsouvá na neurčito. Je to také čas, kdy se mnohem radši lidé choulí do teplých dek s knížkou v ruce, namísto nazutí sportovních bot a výběhu do mrazivé zimní přírody. Zima patří odpočinku, teplým čajů, sytým polévkám a hořícím svíčkám. Pomalu, ale jistě jsme se přehoupli do jara, a tak je nejvyšší čas naladit se na novou vlnu energie. A to nejen uvnitř, ale i navenek. Jak na to? A hlavně, proč?

Jarní detox těla i domova

Věděli jste, že je jaro jako stvořené k celkové detoxikaci? Tělo se potřebuje zbavit všech toxinů, které nasbíralo v průběhu zimy, potřebuje očistit střeva, játra a žlučník a dává to najevo třeba jarní únavou nebo sklonům k nachlazení. Je tedy nejvyšší čas nadopovat se vitaminy, litry čisté vody, kvalitním spánkem a pohybem na čerstvém vzduchu. A co víc? Novou energii získáte snadno také tím, že se pustíte i do očisty své domácnosti.

Úklid domácnosti má mnoho lidí na prakticky denním nebo týdenním pořádku. Je to přirozené. A o takovém gruntování není řeč. Naopak, teď je potřeba otevřít okna, vyházet věci z šatníku, protřídit knihovnu, spíš s potravinami a pracovnu. To vše vás dokonale „nakopne“ na novou sezonu. Možná budete překvapeni, jak pozitivně tento proces zapůsobí na vaši psychiku.

Jarní úklid domácnosti

Je jasné, že takovou činnost nebudete mít hotovou za dvě hodiny. Klidně si na čistku domova vymezte celý víkend. Ano, je to hodně času, ale jakmile se do úklidu pustíte, nebudete chtít ani skončit. Takže, jak na to?

  • Mějte plán! Klidně si sepište cíle a promyslete si, jak budete postupovat. Začnete ložnicí? Nebo třeba obývacím pokojem? Snažte se postupovat logicky a tak, aby se vám věci nehromadily, ale naopak doslova mizely před očima.
  • Místnost po místnosti. Zapomeňte, že se chvíli zdržíte v kuchyni a pak v pokoji. Důkladný úklid provádějte postupně.
  • Okna. Pokud něco působí zázračně, jsou to vyleštěná okna a sluneční paprsky zářící do bytu. Této mnohdy neoblíbené činnosti se zhostěte klidně jako první.
  • Dejte sbohem zimě. Uložte lyže a všechno zimní vybavení, umyjte a ukliďte zimní obuv, nahraďte jí jarními kousky a kabáty připravte na cestu do čistírny.
  • Ukliďte si šatník. Přechod z jedné sezony do druhé je jako stvořený k důkladnému úklidu skříně. A to nejen proto, abyste vymetli všechny pavučiny v zadních rozích, ale hlavně proto, abyste viděli, co opravdu vlastníte.
  • Dekorace. Je čas vyměnit huňaté povlaky na polštářích, teplou deku za lehčí pléd a svíčky s vůní skořice a perníčků za jarní prvky. Kupte si domů kytici tulipánů a nalaďte se na voňavou svěží sezonu.
  • Vstříc kuchyni! I tato místnost, která se sice nemění podle ročního období, si zaslouží úklid. Projděte šuplík po šuplíku, poličku po poličce, vyhoďte věci a ingredience prošlé, dlouho otevřené nebo nevonící, otřete police, vyleštěte sklenice a dejte opět jiskru lednici nebo troubě.
  • Pracovní pořádek. Doba koronavirová mnoho z nás přesunula na home office. A po tolika měsících si i váš pracovní koutek zaslouží úklid. Projděte si všechny papíry, dokumenty, prozkoumejte šuplíky a vyházejte vše, co už nebudete potřebovat. S čistým pracovním stolem přijdou i nové nápady a inspirace.

Úklid v duši

Pokud jsme říkali, ať si na úklid domácnosti vyčleníte alespoň víkend, úklid v životě vám s největší pravděpodobností zabere času více. Dost možná už se vám část myšlenek utřídilo v hlavě při gruntování, nemáme pravdu? Tak směle pokračujte.

  • „Visí“ vám v životě staré či nedokončené záležitosti, které se nikam dlouho neposouvají? Rázně se rozhodněte, co s nimi. Stanovte si termín, kdy je opravdu dotáhnete do konce, nebo se jich provždy zbavte a netahejte tento těžký náklad stále s sebou!
  • Nezatěžujte svou mysl zbytečnými negativními myšlenkami. Jak řekl Dalajláma: „Má-li problém řešení, nemá smysl dělat si starosti. Když řešení nemá, starosti nepomohou.“ Filtrujte informace, které se k vám dostávají, obzvlášť v dnešní době. Trápit se s věcmi, s nimiž sami nic nenaděláte, nemá smysl. Upřímně, pomáhá vám, když si stěžujete, nadáváte, kritizujete? Neubližujete jen sami sobě? Utřiďte si své myšlenky a zaměřte se jen na to, co opravdu chcete.
  • Udělejte si pořádek ve vztazích. Jsou ve vašem životě přítomni jen lidé, které tam chcete mít? Projděte si kontakty v telefonu, na sociálních sítích a otevřeně si přiznejte, zda mezi nimi nejsou třeba toxičtí lidé, kteří vám v životě víc berou, než dávají. Máte s někým nedořešený konflikt, nesete si s sebou křivdu, ublížili jste někomu vy? Najděte odvahu a dotáhněte tyto záležitosti do konce, i když to nemusí být příjemné. Jakmile tento obrovský balvan odvalíte, znatelně se vám uleví.

Jaro je jedním z nejkrásnějších ročních období, tak se na něj nalaďte. Inspirací vám při tom může být i náš předchozí článek 10 důvodů, proč se těšit na jaro.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1