Ženy a testosteron. Patří do jejich života?

Ženy a testosteron. Patří do jejich života?

Testosteron je známý jako typicky mužský pohlavní hormon. Usnadňuje růst svalové hmoty, stimuluje bojovnost, odvahu, agresivitu a chuť riskovat. Svoje zastoupení má ale i v ženském těle, a stejně jako u mužů pozitivně ovlivňuje například sexuální apetit. Někdy se mu říká i hormon vítězství a úspěchu. Co všechno v těle ovlivňuje?

Testosteron u žen může za náladovost

Testosteron je jakýsi přírodní motor, který obě pohlaví popohání vpřed. Množství testosteronu u žen se však během dne mění, přičemž do hry vstupuje i fáze menstruačního cyklu. Tento mix u žen způsobuje častější kolísání nálad. To vše je do jisté míry přirozené a znamená to, že hormony v těle fungují, jak mají. Problémy mohou nastat v okamžiku, kdy se ručička vah vychýlí k jednomu z extrémů. Nadbytek testosteronu si u žen vybírá daň v podobě nepravidelné či chybějící menstruace, výraznějšího ochlupení a neplodnosti. Nedostatek znamená přinejmenším snížení libida.

Testosteron u žen aneb „Holky těžší to maj“

Testosteron u žen, stejně jako estrogen, produkují vaječníky a nadledvinky. Obtíže s jeho hladinou se zpravidla objevují v době menopauzy. Při přechodu totiž klesá aktivita vaječníků a nadledvinky zůstávají na tvorbu testosteronu samy. Potřebnou dávku nezvládají produkovat. S úbytkem testosteronu souvisí i ochablost svalstva a nižší schopnost vybudovat si nové. Bohužel přesně naopak to bývá s tukovými zásobami, které se pocitově tvoří samy přes noc. O dojmu vlastní atraktivity a touze po sexuálních aktivitách nemůže být s úbytkem testosteronu mnohdy ani řeč. Jsme také rychleji unavené a častěji sklíčené.

Testosteron: Test našich intimních vztahů

Hormonální výkyvy (a s nimi i ty týkající se testosteronu) zrovna nenahrávají intimnostem ve vztazích. Obzvlášť, je-li partner stále při chuti. Nedostatek testosteronu totiž způsobuje nízkou touhu po sexu, ale snižuje se i schopnost dosáhnout orgasmu nebo si milování „užít“. Řešením může být návštěva lékaře, který dle situace může předepsat hormonální přípravky. Důležité je však zjistit příčinu úbytku. Nízká hladina testosteronu totiž může ukazovat i na špatnou činnost nadledvinek, vaječníků, případně absenci enzymů majících vliv na jeho produkci.

Když to ženy začnou přehánět

Některé dámy mají naopak testosteronu přirozeně více. Poznáme je podle toho, že jsou energičtější, dominantnější, obvykle rády a často cvičí nebo ochotněji podstupují různá rizika. Zajímavostí může být, že podle průzkumu mají vítězky závodů více testosteronu než ty poražené. Všechny znaky typické pro muže jsou u nich výraznější než u jejich křehčích kolegyň. To ale neznamená, že musí nutně ztrácet na jemnosti a v podpatkách a sukni působit transsexuálně. Pokud mají stále menstruaci, neroste jim výraznější ochlupení či knírek a nemají hrubší hlas a problematickou pleť, není důvod k panice.

Testosteron u žen: Pozor na vysoké hladiny

Komplikace nastávají, pokud je množství testosteronu skutečně až příliš vysoké nebo si k tomuto stavu ženy samy dopomáhají tzv. dopováním. Týká se to zejména žen v pozicích, kde se vyžaduje výrazná dominance, svalová hmota, agresivita a bojovnost. Kromě výše popsaných nevzhledných fyzických znaků, to je také tendence k plešatění, ztráta menstruačního cyklu, a tím i možnost odnosit zdravé dítě.

Jak to mají muži?

Testosteron u mužů je naopak žádoucí a odpovídá přesně za to, co nám obvykle přijde přitažlivé. Muži se zdravým množstvím testosteronu mají hlubší hlas, jsou více osvaleni, mají bohatý vous či ochlupení na těle, ale méně vlasů. Pozor však na extrémní stavy, které u mužů zapříčiňují nadměrnou agresivitu, násilí, deprese, hněv, výkyvy nálad, scvrklá varlata a nižší množství spermií. Nedostatek testosteronu, který přirozeně nastává v době andropauzy, souvisí s nižším sexuálním apetitem, problémy s erekcí, únavou, ztrátou vlasů, svalů a nabíráním tuku. A pánové pozor, pokles testosteronu začíná již kolem 30. roku, proto je vhodné zvážit jako součást prevence i kvalitní potravinové doplňky, které jeho tvorbu přirozeným způsobem podpoří.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.cz

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1