Proč o intimních problémech nemluvíme?

Proč o intimních problémech nemluvíme?

Existují věci, o kterých se mlčí. Nejčastěji jde o témata, která nás ohrožují nebo kde se cítíme zranitelní. Nemluvíme o bolesti, smrti, sexuálním násilí, finančních potížích, ale také o běžných záležitostech, obzvlášť je-li na obzoru nějaký nepříjemný problém. Tabuizované jsou i nemoci spojené s intimními partiemi. To, co obvykle pomůže, není zarytě mlčet, ale naopak zahájit upřímný dialog.

Sdílená bolest, poloviční bolest

Otevřená komunikace samozřejmě zlepšuje zvládání nemoci. V bolesti a utrpení nechce být nikdo sám. „Vidíme to například u zvířat. Kolem opičky, která je nemocná, nebo ji něco trápí, se shlukne celá řada ostatních a snaží se najít společně řešení. U lidí je to stejné. Potřebujeme okolí a podporu, ale ne vždy si o ni řekneme,“ říká docentka klinické psychologie Laura Janáčková. Často se lidé uzavírají do sebe a o to více prožívají bolest, utrpení a strádání. To, co potřebujeme nejvíce, je naopak podpora nejbližších a pomoc odborníka. „Je důležité o svých nemocech mluvit nahlas a nazývat je správnými slovy,“ dodává Janáčková.

Intimní partie nejsou tabu

Nejde jen o nepříjemné pocity při vyprazdňování, sezení a jiných běžných úkonech. Jde o oblast intimních partií, které hrají důležitou roli v našem partnerském a sexuálním životě. Je podstatné mluvit otevřeně i o těchto tabuizovaných tématech, a to nejen v obecné rovině nebo když se mluví o někom jiném. Jak říká docentka Laura Janáčková, lidé jsou výřeční a otevřeně mluví o čemkoliv, dokud se to netýká jich samotných. To by se mělo změnit.

„Mám potíže s hemoroidy“

Velké tabu jsou nemoci spojené s intimními partiemi. Například větu „mám potíže s hemoroidy“ neuslyšíte vyřčenou nahlas příliš často, a to jde o problém, se kterým se za život setká polovina Čechů. Přitom účinnou prevencí stejně jako u mnoha jiných nemocí, je pestrá strava bohatá na vlákninu a dostatek pohybu. Návštěva toalety bude poté podstatně příjemnější, protože se sníží tlak na konečník. Jde ale o dlouhodobou úpravu životního stylu. Na zmírnění akutních příznaků jsou skvělé masti a čípky se zklidňujícím efektem. Zabraňují dalším traumatům jako je svědění, pálení či ekzém a ochraňují sliznici před poškozením při dalším vyprazdňování.

Také moc často neuslyšíte povídat si dámy ve vinárně o inkontinenci, vaginóze, mykóze a jakékoliv vaginální infekci, které je doprovázeno nepříjemným pachem. Mnohé se stydí i svěřit se lékaři, který by mohl zahájit vhodnou léčbu a raději se straní sexu a partnera odstrkují.

Konec tabu

Postavit se zdravotním i osobním problémům čelem a začít je řešit vyžaduje kuráž. Ať už vás trápí cokoliv, svěřte se nejbližším a dovolte jim vás podpořit. Možná i oni mají něco na srdci a ocení na oplátku pomocnou ruku s jejich intimními problémy.

Zdroj: www.konectabu.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1