Před toxickými lidmi buďte na pozoru!

Před toxickými lidmi buďte na pozoru!

I když existuje spousta definicí tzv. toxických lidí, jedno mají společné. Bezpečně je poznáte podle toho, že z vás vysají veškerou energii! A možná právě takového jedovatého člověka máte ve své blízkosti, a proto se cítíte tak mizerně. Jak poznat novodobé upíry a vysávače energie a jak se jich zbavit?

Rozpoznejte ho!

Každodenní styk s někým, kdo je celý den naštvaný, rozzlobený, agresivní, neustále si na něco stěžuje a lituje se, má negativní dopad na naši psychiku. Toxičtí lidé si navíc libují ve vytváření konfliktů, což v ostatních vzbuzuje stres, z čehož mají tito upíři vyloženě potěšení. Prvním krokem k úspěšné likvidaci energetického upíra je jeho identifikace. S toxickým člověkem trávíme čas nejen v práci, ale můžeme ho mít i doma v ložnici. Pokud ho rozpoznáme, máme napůl vyhráno, protože negativní emoce, které toxický člověk vytváří a snaží se na nás přenést, máme konečně pod kontrolou.

Setkání s upírem vás vyčerpá

Poznat toxického člověka není nic těžkého, protože setkání s ním vás naprosto vyčerpá. Toxický upír z vás vysaje všechnu energii a vy se cítíte, jako byste nesli všechnu tíhu světa. Máte-li podobný pocit po setkání s kamarádkou, zkuste se zamyslet, jestli se náhodou takhle špatně necítíte vždy, když vás navštíví. Otázkou pak zůstává, jestli o takové negativní emoce vlastně stojíte.

Nenechte sebou manipulovat

Toxičtí lidé jsou velmi zdatní manipulátoři, a právě proto s nimi možná trávíte mnohem víc času, než byste sami chtěli. Prostřednictvím výčitek a slz vás manipulátor lehce dostane tam, kam potřebuje. Pokud máte pocit, že často děláte něco, co vlastně vůbec dělat nechcete, je na čase se zamyslet, jestli nejste jen loutkou v rukou manipulátora a toxického člověka.  

A zajímáte ho vůbec?

Krutou pravdou je, že vy toxického člověka ani příliš nezajímáte. Důležitý je tady ON. Neustále řešíte to, jak se on cítí, jaké on má problémy, ale na vaše starosti se on nikdy nezeptá. Proč? Odpověď je jednoduchá. Vaše starosti jsou mu naprosto ukradené. Jeho zajímá jen on sám. Pokud se přece jen zeptá, nejspíš vaše problémy bude zlehčovat či zesměšňovat, protože proti těm jeho ty vaše ani nestojí za řeč.

„Já jsem oběť“

Posloucháte-li toxického člověka, můžete být překvapeni, jak je k němu svět nespravedlivý. Takový člověk sám sebe neustále staví do role oběti. Toxického člověka totiž nikdo nechápe, nikdo mu nerozumí a všichni jsou proti němu zaujatí. Doma, ani v práci mu to neklape, a právě vy jste ten jediný člověk, se kterým o tom může mluvit. A jak se po takových emocionálních výlevech cítíte vy? Co vám vlastně setkání s ním dává? Necítíte se náhodou stejně špatně jako on, ne-li ještě hůř?

Buďte pánem situace

I když je pravda, že některým toxickým lidem se vyhnout nelze, lze se naučit jejich vlivu bránit. Důležité je stanovit si pevné hranice, přes které se ten váš vysávač energie nedostane. Jste to jen vy, kdo rozhoduje o tom, jak často na sebe nechá toxického člověka působit. V zaměstnání se kontaktu s ním asi nevyhnete, ale jen na vás je, jestli s ním budete trávit i večer při skleničce. Budete-li mít pevně stanovené hranice, ze kterých nebudete ustupovat, takový člověk brzy pochopí, že u vás mu pšenka nepokvete a půjde vysávat energii o dům dál.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1