Dopřejte svému šatníku detox!

Dopřejte svému šatníku detox!

Tak jako se snažíme pečovat o sebe a své tělo a čas od času si dopřejeme malou očistu, stejný rituál bychom měli aplikovat i na svoji garderobu. Detox šatníku je prospěšný nejen pro náš domov, ranní rozhodování, co si vzít na sebe, ale také pro náš osobní styl.

Tak jako dům potřebuje pevné základy, stejně je tomu i u osobního stylu. Jedná se o aspekt každého z nás, který nás určitým způsobem definuje. Pokud byste však namítali, že svět na oblečení nestojí (a je tomu opravdu tak), faktem zůstává, že už kdysi módní návrhářka Diane Von Furstenberg řekla, že na to, abychom udělali dobrý dojem, máme jen první čtyři vteřiny. A během nich se pravděpodobně těžko pozná, jaká je naše povaha nebo charakter. Tak krátká doba je vhodná na to ukázat, jaká jsme osobnost vizuálně, a k tomu móda slouží naprosto báječně.

Najít svůj vlastní styl

Najít svůj osobitý styl trvá. Nezrodí se přes noc a často se s citem pro módu nemusíte ani narodit. Vybudovat si proto šatník, který bude mít hlavu a patu, bývá občas trochu oříšek. Ruku na srdce, jistě si každý z nás občas koupil nějaký módní výstřelek, který byl, jak se říká, „mimo mísu“. A přesně takové kousky – ty, co vás nedefinují tak, jak by měly – končí na dně skříně. Dost často se pak stane, že nevíte, co všechno vlastníte, jaké poklady máte, anebo naopak, jaké oblečení pořád uchováváte na lepší/horší časy a nikdy si je už na sebe neobléknete. Právě proto byste se alespoň jednou za rok (raději dvakrát), měli pustit do pořádné čistky šatníku.

Čistka šatní skříně krok za krokem

Přechod z jedné sezony do druhé je jako stvořený k důkladnému úklidu skříně. A to nejen proto, abyste vymetli všechny pavučiny v zadních rozích, ale hlavně proto, abyste viděli, co opravdu vlastníte.

  • Prvním krokem by mělo být vyndání všeho oblečení a jeho rozložení na postel nebo jinou volnou plochu, kde budete mít přehled.
  • Poté proberte věci, které jsou ryze letní a během nadcházející sezony je rozhodně nebudete nosit. Čas žabek a mini topů je pomalu, ale jistě pryč.
  • A pak přichází na řadu nejtěžší část – vyřazování. Věci, které jsou zničené, žmolkovaté, mají na sobě nevypratelné fleky nebo jinou vadu, vyhoďte. Oblečení, které víte, že opravdu nenosíte, vyřaďte a prodejte třeba na Vinted.cz nebo darujte. Zbytek věcí, které prošly čistkou, znovu poskládejte nebo pověste na ramínko a vraťte do skříně. 
  • Podobnou revizi udělejte také s botami a kabáty, které si určitě před novou sezonou zaslouží návštěvu čistírny.

Proč dopřát sezonnímu šatníku detox a péči? 

Pokud jste dospěli do životní fáze, kdy si oblečení nekupujete na kvantitu, ale raději na kvalitu, je vhodné takovým kouskům věnovat i potřebnou péči. Investované peníze, které jste do oblečení vložili, se vám pak opravdu vyplatí. A co víc, je hezké nemít věci nacpané ve skříni v chaotickém shluku. A je ještě lepší, když si na začátku zimní či letní sezony můžete jen vybalit své oblíbené kousky, které jsou hned připravené na to, aby s vámi dělaly parádu. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1