Síla páry aneb Parní pomocníci v domácnosti

Síla páry aneb Parní pomocníci v domácnosti

Přemýšlíte nad tím, jak efektivně doma uklidit? Zkuste to pomocí páry. Uklidíte rychle, bez chemie a přitom se zbavíte všech nečistot.

Ekologicky i ekonomicky

I když období páry máme již za sebou, tentokrát není vůbec na škodu se k ní zase vrátit. Parní čističe, jak již název vypovídá, jsou přístroje, které pracují s horkou vodou, zahřátou na více jak 100 stupňů Celsia. Nemusíte se ale bát, že se opaříte. Pára ztrácí velmi rychle svou teplotu a přístroj se spíná jen při přiložení k povrchu. Pára však není vše, proč jsou tak účinné. Pára se totiž pojí i s vysokým tlakem, pod kterým horká voda tryská. Navíc se dají použít na všechny možné povrchy: jsou parní čističe na okna, podlahy, ale lze jimi čistit třeba i sporák. A jaké další výhody mají?

Při čištění není třeba používat žádné přípravky, horká pára si poradí s mastnotou i dalšími nečistotami, které jiným způsobům čištění odolávají. Úklid je tak nejen ekologický, ale i ekonomický. Pokud přece jen chcete domácnost i trochu provonět, lze do čističe vložit speciální přípravky s vůní.

Zbavíte se všech bakterií

A taky roztočů a dalších nevítaných hostů ve své domácnosti. Parní čističe potřebují k úklidu jen vodu, takže se nemusíte obávat ani v případě, kdy máte doma malé miminko, alergika, nebo zvířata. Navíc je prokázáno, že parním čističem se doma lépe zbavíte nečistot, které právě těmto skupinám mohou vadit, oproti běžnému úklidu. Týká se to například roztočů, bakterií, plísní a prachu. Uvádí se, že účinnost parních čističů je až 95 %.

Úklid je velmi rychlý a cenově dostupný

Stačí nalít vodu, zapnout přístroj a nechat nahřát. Pak už můžete směle uklízet. Navíc není potřeba nic leštit, drhnout, utírat. Povrch je čistý hned po prvním použití, není nutné žádné procesy opakovat. Dnes se již vyrábí celá řada parních čističů. Některé jsou jen malé do ruky a hodí se i na méně přístupná místa, dále existují čističe na okna, podlahy, parní mopy, které někdy umí už i luxovat. Vyrábí se i univerzální čističe, které lze použít i na čalouněný nábytek (nebo i vnitřek vašeho auta), koberce, textilie, sedačky, ale i kachličky, vodovodní baterie, nebo například plyšové hračky.

Na první pohled se může zdát, že parní čističe jsou dražší. Chápejte je ale jako investici, která se vám vrátí. Nejen díky rychlému úklidu, ale i tím, že nebudete muset neustále kupovat přípravky na čištění, houbičky, mopy, kbelíky, hadříky apod. Navíc je jejich provoz celkem laciný. Je potřeba jen trocha elektrické energie, voda z kohoutku a u některých speciální utěrky, které lze prát běžně v pračce.

Na co čističe nepoužívat?

Pozor si dejte jen v případě, že čistič používáte na starý dřevěný, či dýhovaný nábytek. Mohlo by dojít k jeho znehodnocení, protože dřevo bývá ošetřeno voskem, nebo by se dýha mohla zvlnit či odlepit. Někdy je potřeba být obezřetný i při použití na koženou či koženkovou sedačku. Obvykle se nedoporučuje čističe používat na ty povrchy, které mohou být citlivé na teplo.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1