Zařizujete domácnost? Na tohle se vyplatí myslet

Zařizujete domácnost? Na tohle se vyplatí myslet

Stěhujete se do nového? Ať už se jedná o dům či byt, přinášíme několik tipů, jak to hravě zvládnout... a hlavně se cítit doma dobře.

S citem

Možná se to na první pohled nezdá, ale zařídit domácnost tak, aby byla funkční, stylová a cítili jste se doma dobře, není jen tak. Než se pustíte do zařizování, je dobré si odpovědět na několik otázek:

Bude to můj domov již napořád?

Je rozdíl, jestli se jedná jen o pronájem, kde víte, že strávíte maximálně rok dva anebo jste si pořídili vlastní bydlení, kde plánujete strávit ideálně zbytek života. V prvním případě se pusťte jen do menších úprav (větší by vám majitel pravděpodobně ani nepovolil) a domácnost si zútulněte pomocí obrazů, doplňků, nábytku a všeho, co jde prostě odnést. V druhém případě už mohou být změny nákladnější a trvalé. Ať už jde například o výmalbu, tapety, vestavěný nábytek apod.

Budou tady děti, nebo zvířata?

Jestliže v brzké době plánujete pořídit nějaké zvíře a nebo přibude potomek, pamatujte na to s předstihem, ať se pak nemusíte některých kusů nábytku a vybavení domácnosti zase zbavovat. Týká se to především věcí, co chytají chlupy (koberce, křesla apod.) a nebo jsou potenciálně nebezpečné (skleněné stoly, otevřená schodiště, nábytek s ostrými rohy).

Jaký styl mám rád?

Neřiďte se pouze tím, co teď letí, ať už je to třeba severský styl nebo třeba neonové barvy. Jestliže nechcete domácnost upravovat častěji, zvolte základ v neutrálním duchu a vyřádit se můžete na doplňcích.

S jakými prostory disponuji?

Líbí se vám strohý minimalismus, ale stěhujete se do maličké garsonky? Pak spíše myslete prakticky. Vždy je ideální si před samotným zařizováním rozvrhnout, kde budete mít jaké zóny (nebo pokoje) – na spánek, na práci, pro společné chvíle... a na to při nákupu nábytku a vybavení myslet.

Zajímavé tipy, aneb Co se vám může hodit

Centrální vysavač – Jestliže stavíte či rekonstruujete, je zajímavým nápadem centrální vysavač. Díky tomu ušetříte své síly a čas, protože nebudete muset po místnostech vláčet vysavač. V každé místnosti je přípojka na trubkové potrubí, které odvádí nečistoty pryč. Bez hluku a víření prachu.

Posuvné dveře – Malý prostor řeší spousta z nás. A právě klasické dveře mnohdy omezují využití některých míst a nebo znesnadňují manipulaci v daném místě. Řešením mohou být posuvné dveře. A ne jen ošklivé „šoupačky, co se skládají do harmoniky“. Zkuste si místo nich pořídit pojezdy a na ty zavěsit klasické dveře, které se zasouvají do strany. 

Na světlo pozor – S výběrem nejen toho správného osvětlení, ale i jeho rozmístěním a intenzitou si dejte raději záležet. Špatně osvětlené prostory mohou často za naši únavu a ztrátu energie.

Nábytek nemusí být jen u stěn – Většinou máme tendence stavět všechen nábytek, knihovny, křesla atd. ke zdi. Místnost ale tak opticky zmenšujeme a navíc nám vzniká spousta nevyužitého místa. Nebojte se posunout nábytek i do prostoru.

Zkusit to můžete i podle Feng Shui – Jedná se o čínské učení, takzvanou psychologii prostoru, která radí, jak si bydlení zařídit, aby mohla proudit ta správná energie a štěstí. Klade důraz především na čistotu a pořádek. Možná neuškodí, zbavit se před stěhováním starých a nepotřebných věcí...

Další tipy, jak zútulnit domácnost najdete v článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1