Udělejte si z terasy či balkonu letní byt. Jak na to?

Udělejte si z terasy či balkonu letní byt. Jak na to?

Pro milovníky léta už je ten pravý čas chytat bronz a užívat si slunečních paprsků. V tom vedru se ale často nikomu nechce ven, proto je váš balkon či terasa přímo ideální místo k úpravě na letní byt. Podíváme se, jak na to, aby se vám z nového letního zázemí opravdu nechtělo odejít.

Začněte nábytkem

Samozřejmě vycházejte z velikosti prostoru, který máte k dispozici. Máte-li terasu nebo větší balkon, můžete si dovolit i postel či lehátko. Nejjednodušší místo k odpočinku vyrobíte z palet. Naskládejte je na sebe, do výšky i na šířku, kterou požadujete. Na ně dejte matraci a barevné polštářky. Nezapomeňte ani na deky a plédy, které se vám budou hodit za chladnějších večerů. Na spodní část palet připevněte světýlka. Mohou být jednobarevná, bílá nebo také různobarevná. Z palet vyrobíte i stůl.

Při menším balkonu se zamyslete, na co především budete místo využívat. Budou to snídaně? Celkový odpočinek nebo teplé večery? Podle toho dejte přednost stolečku s židlemi, křeslu či hamace. Vyberte si oblíbený kus nábytku, ideálně ten, co se vám už dlouho líbí, ale zatím jste neměli důvod si ho koupit.

Když zvolíte větší a pohodlnější křeslo, můžete k němu umístit menší stolek. Na ten nezapomeňte, na něco si to kafíčko, limonádu, víno nebo míchaný nápoj položit musíte. Ke křeslu se vám určitě bude hodit i nějaký “bobek” na nohy. Nebo jednoduše natáhněte hamaku a máte vyhráno. Nechce-li se vám se o nábytek příliš starat, volte umělý ratan. Jednoduše se omývá a vydrží i náročnější povětrnostní podmínky.

Nezapomeňte prostor ochladit

Pořiďte si tolik květin, případně i menších stromků, co vám prostor dovolí. Budete se divit, ale uprostřed betonové zástavby vám udělá dobře každá rostlina navíc. A zároveň mají i dekorační funkci, protože ty zelené rostliny, když se o ně staráte, vždy vypadají krásně. Můžete také pěstovat ovoce a zeleninu, ideální jsou například rajčata, jahody, papriky, borůvky (ty kanadské) nebo okurky. Zahrádka na parapetu má své kouzlo i plody. Umístěte je na dřevěné stojany nebo do hezkých květináčů. Snažte se je sladit s nábytkem. Tolik vytoužený stín vám pomůže vytvořit i markýza. To je ale poněkud větší investice, takže si dobře promyslete, kolik času ve svém letním bytě strávíte.

Přidejte dekoraci

Pokud máte betonovou podlahu balkónu či terasy, zkuste si to oživit. Sáhněte po hezkém designu marmolea nebo vinylové podlahy. Pěkně vypadá i umělý trávník nebo kobereček. Uvidíte, že chůze po těchto materiálech bude výrazně příjemnější. Světýlka jsou samozřejmost. Zvolit můžete klasiku v podobě venkovního osvětlení nebo si pohrát se závěsnými či přenosnými lampami. Omotejte třeba zábradlí. Můžete také vsadit na velké svíčky. Po setmění vytváří opravdu útulnou atmosféru. Na balkon se hodí i různé kamínky, sošky či dřevěné a kovové doplňky.

Inspirujte se také článkem, který vám poradí, jak si svůj byt osvěžit nebo ho vybavit ve středomořském stylu. A jak zvládnout léto ve městě?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1