Zvládněte léto ve městě

Zvládněte léto ve městě

Vysoké teploty ve městě nejsou vůbec příjemné. Když navíc přijdete domů a tam je vedro k padnutí, je to náročné. S klimatizací to taky nevyhrajete, střídání vysokých a nízkých teplot ohrozí vaše zdraví. Přečtěte si naše tipy, jak se v létě oblékat a udržet si i doma přijatelnou teplotu. Udělejte si léto snesitelnější.

Co na sebe, když se roztéká i asfalt?

Přemýšlejte nad tím, co si oblečete. Vyvarujte se umělých materiálů a zaměřte se na ty přírodní. Dobře vám bude v oblečení z lnu, bavlny, konopí, bambusu nebo hedvábí. Přírodní vlákna jsou více prodyšná než ta syntetická. Kromě toho tyto materiály lépe vstřebávají pot. Oblečení z lnu, hedvábí i bavlny mají navíc chladivé vlastnosti. Jsou také pevné a odolné. Výrobky z konopí jsou pak hrubší, ale také prodyšné. Společně s bambusovým oblečením mají antibakteriální vlastnosti a jsou tak ideální pro alergiky.

Na léto si nezapomeňte pořídit klobouk – nejlépe slamák. Díky němu si budete nosit alespoň kousek stínu stále s sebou. Při vysokých teplotách vás navíc může účinně ochránit před úžehem. Přiléhavé kousky nechejte odpočívat a noste raději volné oblečení. Může pod ním proudit vzduch a není neustále přilepené na těle. Do tašky si vždy přihoďte i sluneční brýle s UV filtrem. Pokud to se sluncem přeženete, může to mít velmi nepříjemné důsledky.

Než odejdete z domu

Ráno před opuštěním bytu zkontrolujte, že jsou všechna okna zavřená a máte také zatažené žaluzie a nepropouští dovnitř sluneční paprsky. Je to maličkost, která zabere tak 5 minut, samozřejmě podle velikosti bytu či domu, ale sami uvidíte, jak moc může ovlivnit klima ve vašem domově. Pokud jste doma, zavřete ta okna, na která hned od rána svítí slunce. Ta, kde je stín, můžete nechat ještě otevřená a čas od času zkusit, jestli venku už není velké teplo. Pokud použijete i stínění teras (třeba pomocí markýz), uchováte si doma více přátelskou teplotu.

Větrejte přes noc

Okna otevírejte hlavně na noc. Noci bývají nejchladnější a je to šance pochytat si pro sebe trochu studeného vzduchu. Zároveň platí, že pro kvalitní spánek v létě musíte něco udělat. Jakmile se objeví sluníčko, zavřete okna a zatáhněte žaluzie. Inspirací vám mohou být jižní národy. Výhrou v chladivé loterii je když zaprší. Vzduch se na nějaký čas ochladí a je dobré toho využít a interiér si ochladit. Na noc vytvořte průvan v místnostech, ve kterých nespíte. V místnostech se díky průvanu rychle vymění vzduch.

Voda v mnoha podobách

Abyste v létě město zvládli přežít, zařaďte i různé vodní aktivity. Namočte si večer nohy no rendlíku s vodou, přes den si omývejte ruce až k loktům studenou vodou, sprchujte se častěji a samozřejmě doplňujte tekutiny i minerální látky, které s potem odcházejí.  Pro větší rodinnou zábavu vyražte na vodní hřiště a nebo s dětmi pořiďte bublifuk nebo malý bazének na balkón či zahradu. Sprchování hadicí na zahradě má také mnoho pozitivních efektů - třeba smích, který léčí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1