Klimatizace vs. naše zdraví

Klimatizace vs. naše zdraví

Vysoké teploty svádí k častému užívání klimatizace. Ať už jste doma, v kanceláři nebo jedete autem na dovolenou, s klimatizací je komfortněji. Ale jak je to s jejím vlivem na naše zdraví? Je opravdu škodlivá?

Nemoci, které na vás číhají

Nejčastější onemocnění, která vznikají následkem používání klimatizace, jsou ta respirační. Řadíme sem zejména chřipku, angínu, laryngitidu a zánět nosohltanu či dutin. Rýma a bolest v krku bývají prvotními signály, že je něco špatně. V takovém případě se na pár dní raději vyhněte klimatizovaným místnostem. Potrápit vás mohou také bolesti za krkem, zad a kloubů. A to zejména v případech, kdy máte klimatizaci nastavenou tak, že proud studeného vzduchu fouká přímo na vás.  Objevuje se i pálení očí, bolesti hlavy, suchá kůže a rty, zvýšená únava.

Proč se to děje?

Vzduch, který z klimatizace jde, je suchý a způsobuje otoky a vysychání sliznice. Problémy vznikají zejména v případech, kdy nedodržujete správné nastavení klimatizace nebo ji necháváte dlouho bez pravidelného čištění. V nevyčištěné klimatizaci cirkulují roztoči, plísně, bakterie a prach. A to všechno dýcháte. Problémy způsobuje i časté střídání větších teplotních rozdílů. Když z chladu přijdete do velkého tepla, lidský organismus se s tím nemusí vždy dobře vyrovnat. Bolesti zad a kloubů vznikají následkem podchlazení. Pokud vzduch z klimatizace směřuje přímo na tělo, ofoukne vás a místo na těle ochladí. Na to organismus reaguje ztuhnutím a následným zablokováním svalů.

První pomocí je hodit si šátek přes ramena, záda či jej obtočit kolem beder. Tenký svetřík také není závadou, i když k letním šatům na ramínka působí jako z jiného ročního období. Připravte si i kapky do očí, které jim uleví, mohou mít přírodní základ. Velmi důležité je, abyste vy ani kolegové, kteří s vámi sdílí klimatizovanou místnost nechodili do práce nemocní, neboť skrze rychlou cirkulaci vzduchu je na kolektivní onemocnění zaděláno.

Jak správně klimatizovat?

Nastavte dobře teplotu. Neměla by přesahovat rozdíl 5, maximálně 6 stupňů od okolní teploty. Pokud je tedy venku 33 stupňů, v interiéru si nastavte 27 stupňů, ne méně. Velmi důležité je i to, kam fouká studený vzduch. Jelikož chladný proud z klimatizace není přirozený, nepouštějte ho přímo na sebe. Seřiďte výdech tak, aby směřoval nahoru nebo rovně, nikoliv dolů na vás. Nezapomínejte na pravidelná čištění. Nejdůležitější je udržování čistého filtru. Vždy postupujte podle návodu dané klimatizace.

Pokud se musíte pohybovat mezi vysokými a nízkými teplotami, vždy před odchodem buďte chvíli v místnosti bez klimatizace. Dejte si vodu nebo si přečtěte noviny a nechte organismus, aby se aklimatizoval pomalu. Jestli vaše klimatizace není součástí vzduchotechnického systému, tak je nutné pravidelně větrat. Mobilní klimatizace totiž nepřivádějí do místnosti čerstvý vzduch. Též si rozhodněte, zda ten den je opravdu nutné klimatizaci zapínat nebo je možné určitou část dne vyžít s větráním. Při dodržování výše zmíněných zásad značně omezíte škodlivé účinky klimatizace a budete si moci užívat jen jejich kladných vlastností.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1