Pokojovky v ložnici – opravdu recept na zdravý spánek?

Pokojovky v ložnici – opravdu recept na zdravý spánek?

Taky vám kdysi říkali, že bychom neměli spát v jedné místnosti s květinami, včetně těch pokojových? Že zatímco ve dne vyrábějí kyslík, v noci ho naopak spotřebovávají. Proč by fotosyntézu, tedy přeměnu oxidu uhličitého na kyslík působením světla, měla v rostlině v noci vystřídat přeměna kyslíku oxid uhličitý? Zvlášť, když se to děje dýcháním, kterého jsou schopni živočichové, nikoliv rostliny? Vzdor úplně nesmyslnosti se tahle lež svého času úspěšně šířila.

Rostlinná dechová terapie

Někdy býval mýtus škodlivosti rostlin v ložnici ještě vyšperkován tím, že mohou do ovzduší uvolňovat i různé škodlivé látky. Ale to už je pryč. Dnes, když na internetu zadáme vyhledávání zdravotních benefitů pokojových rostlin, dostaneme zaručené rady, které rostliny si přesně pořídit. Jejich schopnost čistit vzduch prý potvrdila i studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). A dokonce bývají doporučovány konkrétní pokojovky, které nesmějí kolem postele chybět, jako jsou aloe vera, tchýnin jazyk, fikus benjamin, dračinec nebo třeba potos čili scindapsus.

 

Rostliny pohlcují chemikálie ze vzduchu

NASA opravdu využití rostlin pro očistu vzduchu zkoumala. Šlo o to, jak astronautům při delších pobytech ve vesmíru zajistit v kosmické lodi co nejlepší prostředí. Vědci konkrétně testovali schopnost rostlin pohlcovat ze vzduchu látky, způsobující zhoubné bujení: benzen, formaldehyd a trichloretylen. Výzkum opravdu prokázal, že různé rostliny schopnosti čistit vzduch v různé míře mají. Takže by to vypadalo, že je potřeba ložnici důkladně obestavět zelenajícími se květináči.

Postel do pralesa

Jenže na výzkum NASA navázali další vědci svými studiemi, které do všeho vnesly jiné světlo. Reportéři Českého rozhlasu Plzeň odvysílali reportáž, ve které dopátrali další potřebné informace jak ze studie NASA, tak i dalších. Každopádně je to tak, že jedna pokojová rostlina je schopná vyčistit v průměru zhruba 23 litrů vzduchu za hodinu. To vypadá dobře, dokud se nedozvíme, že v klidu jeden člověk vdechne a vydechne během jediné minuty několik litrů vzduchu. Za hodinu tak naším dýchacím aparátem projde několik stovek litrů vzduchu. Takže aby pokojovky fungovaly jako účinná čistička, bylo by jich podle odborníků třeba na jeden metr čtvereční ložnice umístit deset až jeden tisíc!

Pořádně si vyvětrejme

Co by tato záplava rostlin zvládla udělat? To, co docílíme tím, když pořádně vyvětráme otevřeným oknem. Nezbývá než vzít selský rozum do hrsti, pokojových rostlin se nebát, ale ani jejich schopnosti nepřeceňovat. Určitě stojí zato, si podle vkusu ložnici rostlinami vyzdobit. Jsou krásné a pohled na zelenou barvu podle psychologů uklidňuje. Jenom pozor na kvetoucí rostliny. Ty by pylovým alergikům život dost zkomplikovaly.

Zdroj:

https://plzen.rozhlas.cz/vycisti-pokojove-rostliny-vzduch-v-mistnosti-odbornici-se-pustili-do-mereni-8123151

https://www.pokojovky.co/blogs/blog/pokojovky-v-loznici-ano-ne

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1