Jak na Nový rok, tak po celý rok

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Věříte na pověry na Nový rok? Pak zapněte sporák, protože důležité je vařit!

Po vánočních svátcích, které překypovaly jídlem, si zasloužíme začít nový rok lehce. A k tomu se hodí drobnozrnná čočka – neloupaná červená čočka, zelená čočka, nebo delikátní beluga – černá čočka. Není potřeba je předem namáčet, protože mají malá zrnka. A uvařeno máte do 20 minut!

Odlehčený recept – novoroční čočka

Ingredience:

  • 500 g čočky
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 2 hrnky vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Postup: Začněte nakrájením cibule na kostičky, a rovnou ji hoďte smažit na máslo. Přidejte pokrájenou mrkev a celer a nechte zezlátnout. Krátce opečte i neuvařenou čočku a celou směs dochuťte kořením, solí a česnekem. Zalijte vývarem a velmi pozvolna vařte. Čočka je měkká opravdu hned, proto ji hlídejte. Voda se částečně vypaří a část jí pojme čočka. Můžete vařit i odklopené. Na závěr zakápněte citronem, a už nevařte.

K čočce se samozřejmě hodí klobása, ale pokud jste si snad dali novoroční předsevzetí, co se zdravé stravy týče, rozhodně ji zkuste s grilovaným sýrem.

Vaření čočky patří mezi novoroční zvyky, protože symbolizuje peníze. Kolik zrníček na talíři máte, tolik peněz budete v příštím roce mít.

Tři králové – pokračujeme s dezertem

Co nevidět přijdou Tři králové a při téhle příležitosti se ve francouzsky mluvících zemích peče tříkrálový koláč. Je velice jednoduchý – dvě kulaté placky listového těsta naplníte mandlovou nádivkou. Tu připravíte z 250 g mletých mandlí nebo ořechů, 50 g cukru, 3 žloutků a trochy smetany. Do koláče se ukryje celá mandle, nebo různé předměty – penízek, čtyřlístek, nebo srdíčko (obvykle jsou to kovové přívěsky). Nádivku přiklopte druhou plackou z těsta, dobře utěsněte, a upečte.

Tříkrálový koláč jí rodina společně, a podle toho, jaký předmět jednotliví členové najdou ve své porci, se hádá, jaký následující rok bude.

Peníze a zase peníze

Kdo by nechtěl po celý následující rok příslib dobré finanční situace! Tak to bylo odpradávna, i když naši předci se možná soustředili spíš na bohatou úrodu. Abychom si své penízky pojistili, neměli bychom je 1. ledna nikomu půjčovat. Nesmíme si ale půjčovat ani my sami. A v žádném případě nesmíme jíst žádného ptáka, to by nám penízky uletěly, i se štěstím. A raději ani nic nevynášejte z domu – mohlo by vám to celých 12 měsíců chybět.

Vymyslete vlastní novoroční zvyky

Ano, tradice jsou od toho, že vznikly hodně dávno, drželi se jich naši předkové, a proto se jimi řídíme i my. Ale není pravda, že když je to nové, není to tradice. Zkuste si s rodinou nebo přáteli zavést něco, co vás bude těšit a každý rok to budete opakovat. Může to být výšlap na blízkou horu, společné vaření v přírodě, nebo třeba přání napsaná na papírku, uložená na skrytém místě. Můžete se na ně za rok podívat a uvidíte, jestli se vám splnila.

Nenechte si novoroční předsevzetí přerůst přes hlavu

Nový rok, nový začátek, nová energie. Chmury a starosti jsme nechali ve starém roce a dnes máme čistý štít. V člověku to vzbouzí choutky stanovit si spoustu cílů a ty často nejsou malé. Jakmile ale pár týdnů fungujeme v běžném režimu, přicházíme na to, že jsme si toho naložili nějak moc, a jsme na sebe naštvaní, že nám ta novoroční předsevzetí zase moc dlouho nevydržela.

Napadlo vás někdy, že si předsevzetí nemusíte dávat žádná? Prostě nechte sami sebe žít! Cíle jsou dobrá věc, ale buďme při jejich volbě nohama na zemi, nepřeceňujme své síly a buďme k sobě laskaví.

Ostatně, být k sobě laskaví (k sobě samým, i k druhým), je docela hezké novoroční předsevzetí, co říkáte?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1