7 tipů, jak dodržet (nejen) novoroční předsevzetí

7 tipů, jak dodržet (nejen) novoroční předsevzetí

Podle některých odhadů až čtyři z pěti lidí svá novoroční předsevzetí nedodrží. Přesto jsou stále populární. Existuje řada důvodů, proč v jejich plnění selháváme. A psychologové mají recept na to, jak naopak předsevzetí může změnit náš život.

Podle psycholožky Kláry Gajduškové si na prahu nového roku lidé rádi představují, že začnou s čistým stolem a od letoška už to prostě budou dělat jinak. Zřejmě se potřebují odrazit od určitého data. Jenže jedinou zárukou splnění předsevzetí není, když podle nich začneme žít od prvního. S velkou pravděpodobností je dodržíme jedině s přesvědčením, že nám přinesou lepší život. Jak by podle psycholožky měla vypadat cesta, z níž nesejdeme, ale předsevzetí dodržíme?

  1. Nečekejte na nový rok. Pokud jste pro změnu motivovaní, nemusíte čekat, prostě ji udělejte okamžitě. Můžete se rozhodnout, že teď hned přestáváte kouřit. Proč to odkládat? 
  2. Motivace je zásadní. Hodně dobře si rozmyslete, proč to chcete dělat. V odpovědi na otázku proč? se ukrývá motivace. Třeba si to postavte tak, že se chcete sami sobě líbit, a stejně tak i svému okolí. Takže přestanete jíst sladké, navíc i proto, že tím ozdravíte svůj jídelníček. Někdy se stane, že dostanete špatné výsledky laboratorních testů a důvodem změny může být právě ohrožené zdraví. Prostě silnou motivací je, že chci žít lepší a zdravý život.
  3. Dělejte to kvůli sobě. Mnozí lidé mají problém se sebepřijetím, chovají se „nějak“ proto, že by se tak chovat měli, vyžaduje to okolí nebo jsou tak stanoveny společenské normy. A málokdo má schopnost nebo i odvahu zamyslet se nad tím, jak to opravdu chce on, v čem mu je dobře. Je nesmírně důležité, aby rozhodnutí ke změně bylo vaše. Uděláte to ne proto, že to chce někdo jiný. To, že omezíte sladkosti, přestanete kouřit nebo začnete chodit cvičit, děláte pro sebe.
  4. Neplánujte mnoho změn najednou. Čím víc novoročních předsevzetí si dáte, tím je větší pravděpodobnost, že to třeba už na konci ledna úplně vzdáte. Žádné předsevzetí by také nemělo znamenat přechod od extrému do extrému, to je pak velmi obtížné dodržet. Když se rozhodnete nejíst sladké, neznamená to, že si jednou za čas nemůžete dát makronku.
  5. Hodnoťte úspěchy. Během celé doby, kdy zavádíte změnu do života, je potřebné průběžně hodnotit, jestli vám to dává to, co jste chtěli. A zda energie, kterou do toho investujete, je zúročená tím, že vám to přináší výhody. Třeba zjistíte, když típnete poslední cigaretu, že se vám lépe dýchá, snáz se hýbete a že nejste načichlí tabákem. Když se cítíte dobře, je to ta nejlepší motivace v nastavené cestě pokračovat.
  6. Zveřejněte své plány. Když se změnou potřebujete pomoci, tak své odhodlání zveřejněte, řekněte svému okolí, na čem pracujete. Třeba dejte vědět, že začínáte chodit pravidelně cvičit. Přátelé vás budou podporovat a současně vám poskytnou i takovou vlídnou kontrolu. Když to vědí, budete se i vy snažit před nimi neselhat. 
  1. Řekněte si o podporu. Když si kvůli změnám v životě potřebujete nejprve srovnat některé věci v hlavě, neváhejte a vyhledejte psychologa. Stejně, jako se staráte o své tělesné zdraví u lékařů, je dobré pečovat i o duši. Proč si nepromluvit o svém životě s někým nezávislým, kdo je na to vyškolený a rozumí tomu, co se odehrává a na první pohled nám není zřejmé?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1